Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.272
Kako je leopard dobio pege

Tanjug | 20. oktobar 2010. 12:53 | Večernje novosti

Šare zavise od staništa i od toga kako ga pojedine vrste koristeLONDON - Leopardove pege i tigrove pruge imaju svoj razlog postojanja, tvrde britanski naučnici koji su proučavali krzna 37 divljih mačaka u pokušaju da shvate neverovatnu raznolikost njihovih šara.
Istraživači, čija je studija objavljena u časopisu britanskog Kraljevskog društva, navode da su pege i pruge mačkama potrebne radi kamuflaže, a da su pojedine šare specifične za određena staništa.
Tako mačke koje žive na drveću i aktivne su noću imaju daleko kompleksnije šare.
I ranije su istraživanja dolazila do zaključka da su mačkama pege i pruge potrebne kako bi postale "nevidljive" u gustim šumama, peščanim pustinjama i snežnim planinama.
Ovog puta, međutim, naučnici su analizirali boju šara i njihovu prepletenost, ističući da su ova dva faktora ključna za kamuflažu. U svom radu, oni su koristili slike dobijene sa Interneta koje su klasifikovali uz pomoć matematičkih formula.
"Pojedine vrste imaju izrazito nepravilne i kompleksne šare", kazao je za Bi-bi-si vođa istraživanja Vilijam Alen sa Univerziteta u Bristolu čija studija nosi naziv "Kako je leopard dobio svoje pege" po naslovu jednog od romana Rađarda Kiplinga.
"Šare zavise od staništa i od toga kako ga pojedine vrste koriste. Ukoliko su mačke aktivije noću i žive na drveću umesto na zemlji, šare na njihovom krznu biće mnogo kompleksnije i nepravilnije", kazao je on.
Kod pojedinih vrsta divljih mačaka, kao što su pume na primer, šare se menjaju kako životinja stari.
Ranije se verovalo da su šare koristile divljim mačkama da privuku članove suprotnog pola. Dr Alen je, međutim, odbacio ovu teoriju, navodeći da bi u tom slučaju mužjaci i ženke imali drugačije šare. 
Top