Član
Učlanjen(a)
28.01.2010
Poruka
69
Drugari pomagajte!
Imam laptop Lenovo G580.Stajao je na stolu ukljucen,kada su deca prolila po stolu vecu kolicinu vode koja je podlila pod njega i on se ugasio.Ja sam ga otvorio,izvadio hard i memoriju,ocistio i ostavio da se sve osusi.Medjutim on vise nece da se upali.Prilikom paljenja samo zasvetle lampice na 3-4 sekunde i gase se.Kakav je kurslus mogao da se desi i da li ja mogu sta tu da ucinim bez nosenja u servis?

Učlanjen(a)
20.09.2014
Poruka
1.861
Dobro bi bilo da je samo do ciscenja, jel ta precizna elektronika unutar racunara s razlogom je izolovana jedna od druge, pitanje je dokle je dosla ta voda. Evo ga "citat", sa sajta servislaptopova, pa baci pogled.

Vrlo čest kvar zbog koga ljudi donose laptop na servis nastaje kada se slučajno prospe šoljica kafe ili čaša soka vode ili slično po laptopu. Mnogi ljudi misle da je dovoljno samo na brzinu očistiti krpom tastaturu ili ekran i da ce to rešiti problem, međutim vrlo brzo može se ispostaviti da to nije dovoljno. Voda sok ili slična tekućina sadrži u sebi elektrolite koji ce u dodiru sa električnim kolom (matična ploča na laptopu pod naponom) započinje procese elektrolize pri čemu dolazi do pojave oksidacije na kontaktima matične ploče i nastajanja različitih galvanskih spojeva koji neminovno vode do prestanka rada laptopa.
Dakle ono što treba istaći je da nije dovoljno samo spolja osušiti i očistiti laptop vec je neophodno to učiniti sa celim kućištem i obavezno matičnom pločom, hard diskom i ostalim aktivnim delovima laptopa .Vrlo često je dovoljno i samo nekoliko sati da dodje do štetnih pojava ovog tipa te je obavezna preventivna akcija skidanje baterije sa laptopa i naravno isključivanje ac adaptera. U mnogim slucajevima i tastatura ubrzo strada jer tečnost prodire u slojeve tastature sa vodovima i tu nastaju kratki spojevi ili pregoreli vodovi koji tastaturu onesposobljavaju i neophodno je izvršiti zamenu tastature na laptopu. Ukoliko već dodje do nastanka kvara na laptopu najbolje je odneti ga u laptop servis gde će se odraditi dodatna dijagnostika i zameniti neispravni delovi.

Natrag