Šta je novo?

Lek za dijabetes povučen sa tržišta jer izaziva srčane tegobe

Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.643
Lek za dijabetes povučen sa tržišta jer izaziva srčane tegobe


Lek za dijabetes „avandia“, proizvođača „Glakso Smit Klajna“, povučen je sa tržišta jer izaziva kardiovaskularne probleme. Ovaj lek, međutim, ne nalazi se još od 2008. godine na našem tržištu, tako da se ova mera neće odraziti na postojeći terapijski pristup u lečenju dijabetesa kod pacijenata u Srbiji, kažu stručnjaci.

76851_08avandia_f.jpg


Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije juče je ukinula dozvolu za korišćenje leka „avandia“ zbog kardiovaskularnih reakcija. Odluka o ukidanju dozvole doneta je na preporuku Evropske agencije za lekove jer „avandia“ sadrži supstancu rosiglitazon, koja povećava rizik od neželjenih kardiovaskularnih reakcija. Tako su iz prodaje povučene film tablete 4 mg i 8 mg leka „avandia“ proizvođača „Glakso velkam prodakšena“ iz Francuske i „Glakso velkam S.A“ iz Španije. Nosilac dozvole za distribuciju ovog leka u Srbiji je predstavništvo „Glakso Smit Klajna“ u Beogradu.

Rosiglitazon je u Evropskoj uniji prvi put registrovan 2000. godine i već tada su identifikovani retencija tečnosti i povećani rizik od srčane slabosti kao važna bezbednosna pitanja pri primeni ovog leka. Zato je kardiovaskularna bezbednost pacijenata koji su uzimali rosiglitazon intenzivno praćena. U protekle tri godine sprovođene su i dodatne restriktivne mere (upozorenja) za upotrebu leka kod pacijenata sa ishemijskom bolešću srca, kažu u našoj Agenciji za lekove.
- Kako je ovaj lek povučen iz prometa tokom 2008. iz komercijalnih razloga, ova mera se neće odraziti na postojeći terapijski pristup u lečenju dijabetesa kod pacijenata u našoj zemlji - objašnjavaju u Agenciji.


Evropska komisija za lekove je preporučila ukidanje dozvole za lekove za lečenje dijabetesa koji sadrže rosiglitazon, a Agencija za lekove Srbije je saopštila da je od lekova na koje se odnosi ta preporuka u Srbiji od 6. marta 2006. registrovan lek „avandia“, ali da od 2008. nije u prometu. Pored leka „avandia“, preporuka Evropske agencije za lekove se odnosi i na lekove za lečenje dijabetesa „avandamet“ i „avaglim“ jer i oni sadrže supstancu rosiglitazon.

S. T. | 25. 09. 2010.
 
Top