Šta je novo?

Lečenje raka

Član
Učlanjen(a)
27.11.2009
Poruka
1.307
Thumb_1703_16.jpg


Porcija pistaća svaki dan može da spreči pojavu kancera, pre svega raka pluća, pokazali su rezultati istraživanja predstavljeni na kongresu Američkog udruženja za istraživanje raka u Hjustonu.
Pistaći sadrže gama-tokoferol, jedan od mnogobrojnih oblika vitamina E, koji je poznat po antioksidacionom svojstvu i zaštitnom dejstvu protiv nekih vrsta raka. Naučnici su konstatovali da bi redovno konzumiranje pistaća moglo da poveća apsorpciju gama-tokoferola, što bi trebalo da smanji opasnost od pojave raka pluća i raka prostate. Naučnici kao dobar izvor gama-tokoferola navode, između ostalog, ulja od soje i kukuruza, kikiriki, ali i pivo jer je njegov sastojak hmelj, koji sadrži antioksidans ksantohumol, koji može da blokira dejstvo hormona testosterona i na taj način spreči pojavu raka prostate.
(Kurir)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.515
PIVO pomaže u borbi protiv raka

PIVO pomaže u borbi protiv raka

Sreda | 20.01.2010

Ako pred kraj radnog dana volite da popijete čašu vina, možda bi bolje bilo da razmislite o krigli piva. Naime, istraživači sa nemačkog instituta za rak u Heidelbergu, otkrili su da pivo sadrži snažan molekul koji pomaže u prevenciji raka dojke i prostate.

pivo_i_rak.jpg


Supstanca po imenu xanthohumol, nalazi se u hmelju, a blokira preteranu aktivnost testosterona i estrogena. Takođe pomaže u prevenciji oslobađanja proteina PSA koji podstiče širenje raka prostate.


Naučnici su dugo znali da supstance iz hmelja pomažu u blokiranju estrogena. Ipak, ovo je prvi put da je otkriveno kako utiču i na testosteron.

- Istraživanje je još u fazi razvoja, ali nadamo se kako ćemo tokom eksperimenata uspeti da dokažemo da xanthohumol aktivno pomaže u borbi protiv raka prostate - objašnjava dr Klarisa Gerhauser iz Instituta. Ako se pokaže uspešnim, xanthohumol bi se jednog dana mogao upotrebljavati kao lek u borbi protiv raka.

A koje pivo bi moglo da ima najveći udeo xanthohumola?

- Hmelj pivu daje njegov gorak ukus, zato tradicionalna piva sadrže više ove supstance za razliku od svetlih lager - objašnjava Ben Mekfarland, autor knjige „Najbolja svetska piva".

Lepota i zdravlje
 
Član
Učlanjen(a)
19.01.2010
Poruka
684
dal ima neko istrazivanje prevencije raka na ovu temu i sa ovim medikamentom da radim dobrovoljno ko maneken ili kako se to zove vec... zamorce da
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.515
Borba protiv raka: Koje faktore rizika možete da otklonite

Borba protiv raka: Koje faktore rizika možete da otklonite

Žena blic 03.03.2010 13:40Povodom meseca Nacionalne borbe protiv raka dr Ana Jovićević, epidemiolog, navodi uzročnike i simptome najčešćih kancera koji se javljaju kod žena i, što je najvažnije, upoznaje vas sa merama prevencije protiv ove teške bolesti.

Svake godine kod nas se zabeleži oko 32.000 novih slučajeva obolevanja od kancera. Kod žena su najugroženiji organi dojka, debelo crevo i grlić materice. Od 2003. značajno se radi na prevenciji kancera u Srbiji, ali rezultati još ne pokazuju smanjenje obolevanja od ove opasne bolesti − za to je potrebno da prođe bar desetak godina.

− Pre 4-5 godina započele su intenzivne kampanje za rano otkrivanje raka dojke. Osim Ministarstva zdravlja i zdravstvenih ustanova, uključene su razne nevladine organizacije, kao i mediji, što je stvorilo svest o tome da kod nas svaka dvanaesta žena oboli od raka dojke, a da se u ranoj fazi izlečenje postiže kod devet od deset obolelih žena. Za sada primećujemo da sve više njih dolazi na preventivne preglede, ali kao najvažniji rezultat očekujemo smanjenje smrtnosti − kaže dr Jovićević.
Pre osam godina bili smo prvi u Evropi po broju obolelih od raka grlića materice, što je bila sedam puta veća stopa obolevanja od one u Finskoj, na primer. Sada je situacija bolja, ali i dalje je reč o visokom procentu.
− Kod nas žene i dalje nemaju naviku da redovno idu na ginekološki pregled. Dolaze kada imaju tegobe ili kada je razlog trudnoća. Međutim, ginekološki pregled sa Papanikolau testom, obavezno treba da obave sve žene od 25. do 65. godine starosti, bar jednom u tri godine − naglašava epidemiolog.
Dr Ana Jovićević, za čitateljke portala „Žena“, daje pregled faktora rizika i simptoma za najčešće kancere koji se javljaju kod žena i ukazuje na važnost preventivnih mera, kako bi se bolest izbegla ili otkrila u najranijoj fazi.


RAK DOJKE
Faktori rizika: Ženski pol i godine starosti, ali se, u suštini, bolest javlja kao posledica kombinacije različitih faktora koji deluju hormonskim mehanizmima. Rizik naglo raste posle 40. godine starosti. Nasledni faktori su odgovorni za 5-10% slučajeva obolevanja od raka dojke.


Simptomi: Pojava čvorića u dojci; promene na koži dojke − crvenilo, nabiranje; promene na bradavici − uvlačenje ili pojava sekreta; promena veličine ili oblika dojke. Međutim, sve te promene ne moraju značiti da je reč o malignitetu, najčešće je reč o bezazlenim promenama, ali se treba obratiti lekaru što pre.

Prevencija: Zdrav životni stil − pravilna ishrana, fizička aktivnost, izbegavanje prekomernog korišćenja alkohola, izbegavanje pušenja, održavanje preporučene telesne težine.
Sekundarna prevencija je izuzetno važna i podrazumeva mamografski pregled na 2 godine posle 45. godine straosti, kao i samopregled dojki jednom mesečno, najbolje 7-10. dana ciklusa. Ako žena više nema mesečni ciklus, najbolje je da se veže za neki datum, recimo 1. u mesecu.


RAK DEBELOG CREVA

Faktori rizika: I ovde nije reč o jednom faktoru, već se bolest javlja kao kombinacija različitih faktora. Oni mogu biti nasledni − hronično oboljenje debelog creva, način ishrane, pušenje…
Simptomi: Pojava krvi u stolici, koja takođe može ukazivati i na hemoroide, polipe....
Prevencija: Zdrav životni stil − pravilna ishrana, fizička aktivnost i izbegavanje pušenja, kao i redovni pregledi. Preporučuje se da se posle 50. godine, jednom godišnje uradi pregled stolice na prisustvo skrivene krvi, a ako je potrebno i kolonoskopski pregled.


RAK GRLIĆA MATERICE

Faktori rizika: Infekcija HPV, onkogenog tipa; dodatni faktori: imunološki status, pušenje.
Simptomi: Krvarenje između ciklusa, krvarenje posle odnosa ili u menopauzi. Sve se to može pojaviti i u kasnoj fazi, zbog čega su najvažniji redovni pregledi.
Prevencija: Najznačajnija mera prevencije su redovni ginekološki pregledi sa Papanikolau testom. Jedna od mera je i vakcina protiv HPV, koja ima i nekih ograničenja − daje se pre stupanja u seksualne odnose, ne deluje kod onih koji već imaju infekciju i štiti od dva najčešća onkogena tipa ovog virusa, a ima ih petnaest. Zato su redovni pregledi obavezni i kod devojaka i žena koje su vakcinisane, jednom godišnje, od stupanja u seksualne odnose.
 
Član
Učlanjen(a)
10.05.2010
Poruka
2.067
’Univerzalna’ vakcina protiv raka bi mogla da se pojavi za dve godine

’Univerzalna’ vakcina protiv raka bi mogla da se pojavi za dve godine

vakcina-498px.jpg

’Univerzalna’ vakcina koja bi mogla da napravi pravu revoluciju u lečenju raka, mogla bi da se pojavi za samo dve godine, saznaje ’Daily Mail’.

Vakcina ’TeloVac’ je deo nove generacije lekova koji koriste odbrambene sisteme samog tela da se bori protiv bolesti, tako što zaustavlja tumor na samom početku.

’TeloVac’ je do sada dat stotinama muškaraca i žena u Britaniji koji imaju zadnju fazu raka pankreasa, i nekima je ovaj lek produžio život i do dve godine. Osim ovoga, trebalo bi da bude efikasan i u borbi protiv drugih tumora, poput onih na koži, plućima i jetri, a u njenom dometu su i rak dojke i prostate.

Specifičnost ’TeloVaca’ je u tome što, umesto da napada ćelije raka kao i ostali lekovi, on podstiče i ojačava imuni sistem tako da se on bori sa tumorima. Radi tako što ’ohrabruje’ imuni sistem da pronađe i uništi enzime zvane telomeraze. Visok nivo telomeraza inače je otkriven u mnogim ćelijama raka, i ovaj enzim ćelije čini besmrtnim, tako da one nastavljaju da žive i kada zdrave ćelije umru. Na ovaj način, telomeraze olakšavaju rast i razvoj tumora.

’Kada imate rak pankreasa, to je kao tempirana bomba. Ćelije raka pankreasa su inače nevidljive za imuni sistem, ali vakcina ’označava’ telomeraze u njima i podstiče na borbu protiv njih’ kaže profesor Džon Neoptolemos sa univerziteta u Liverpulu. ’To je kao da imuni sistem ima povez preko očiju, a vakcina skida taj povez’ kaže profesor.srbijanet
 
Član
Učlanjen(a)
26.04.2011
Poruka
277
U dosadasnjoj ponudi lekova i nacina lecenja,mozda je ova vakcina iskorak iz lavirinta u kome se nalaze oboleli i svi koji se trude da pomognu na bilo koji nacin...
 
Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.643
9 namirnica protiv raka

Za hranu kažu da je hrana i otrov i lek. Magazin "Readers Digest" sastavio je spisak 9 namirnica koje imaju antikancerogeno dejstvo.DODAJTE BELI LUK U SVE ŠTO JEDETE

Beli luk ima komponente koje stimulišu imuni sistem da se na priropdan način bori protiv raka i ima potencijal da spreči širenje tumorske mase. Studije pokazuju da ova namirnica može das smanji šansu da obolite od raka želuca.

12706_beli-luk-02-foto--Dreamstime_if.jpg


BARENI BROKOLI OBAVEZAN NA TRPEZI
Već je poznato da je brokoli super preventivna biljka. Zapamtite da su španski naučnici otkrili da obrada brokolija u mikrotalasnoj ubija 97 odsto flavonoida. Zato ga barite na pari. To je najbolji način pripremanja ili ga dodajte u supu ili salatu.


1226_karfiol%20foto%20dreamstime_if.jpgBRAZILSKI ORAH MAKAR U SALATI
Ovaj plod je bogat selenom mineralom koji pomaže obnavljaju ćelija. Studija sa Harvarda među muškarcima je pokazala da oni sa dosta selena u organizmu imaju 48 odsto manje šanse da obole. Dokazano je i da 200 mikrograma selena dnevno za 63 odsto smanjuje razvoj tumora prostate, za 58 odsto smanjuje rak creva, a za 46 procenata plućne malignitete.


21579_10-foods-that-prevent-cancer-03-brazil-nuts-sl_if.jpgPIJTE SVEŽU LIMUNADU

Dnevna doza citrusnog voća može umanjiti upola rizik od raka usta, grla i stomaka. Odličan izbor je limunada od pola limuna dnevno


4773_limun-123-foto--Dreamstime_if.jpg
POLA ŠOLJE BOROVNICA ZA DORUČAK
Borovnica je broj jedan namirnica sa svojim antiokidantnim dejstvom. Antioksidanti neutralizuju slobodne radikale koji mogu da oštete strukturu ćelije i da odvedu do različitih bolesti uključujući i kancer.3357_borovnice-inmagine_if.jpgZAVOLITE ARTIČOKE
Artičoke su odlična prevencija raka kože. Ovo povrće nije toliko zastupljeno na srpskoj trpezi, ali je svuda u svetu priznato njegovo izuzetno zdravo dejstvo.


21581_10-foods-that-prevent-cancer-06-artichoke-sl_if.jpgLOSOS NA ŽARU
Australijski istraživači su otkrili da oni koji jedu jednom nedeljno lososa imaju za trećinu manje šanse da obole od leukemij, melanoma i Non Hočkinsove bolesti. I to sve zahvaljujući omega 3 masnim kiselinama.


21582_10-foods-that-prevent-cancer-07-grilled-salmon-sl_if.jpgSREDINA KIVIJA LEKOVITA
Kivi je prebogat antioksidansima, vitaminom C i E. Najbolje je da ga jedete svežeg, a možete da pripremate i ukusne salate od ovog voća.


21583_10-foods-that-prevent-cancer-08-kiwi-sl_if.jpgKISELI KUPUS JE SPAS
Finski naučnici tvrde da fermentacijom kupusa stvara se hranljiva kombinacija koja je od neproceljivog značaja za ljudsko zdravlje. Ako vam je kiseo kupus mnogo kiseo, ocedite ga i isperite dobro, ali pravite tokom zime redovno salate.


21580_10-foods-that-prevent-cancer-01-sauerkraut-sl_if.jpg
Izvor:Zena
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.515
Otrov plavog škorpiona - još jedno oružje u borbi protiv raka?

Pripravak od škorpionskog otrova - Vidatox - dokazano pomaže kod mnogih vrsta karcinoma

vidatox.jpg

Ono što je u malim dozama lijek, u većima je otrov, i obrnuto.

Tako glasi stara izreka, čija se valjanost još jednom potvrđuje.

Novi homeopatski lijek od otrova plavog škorpiona liječi niz karcinoma kod ljudi, objavili su kubanski istraživači.

Plavi škorpion (Rhopalurus Junceus) živi na Kubi i ime je dobio po plavkastom repu, na kojemu mu se nalazi zloglasna bodlja.

Boja tijela mu je zapravo narančasto-crvenkasta, pa ga zovu i crvenim škorpionom.

Ideju dali domoroci


Znanstvenici s ovog karipskog otoka počeli su proučavati škorpionski otrov u rujnu 1997. potaknuti saznanjima da domoroci stoljećima primjenjuju tu tvar radi liječenja tumora.


Sveobuhvatnim i temeljitim istraživanjem došli su do zaključka da sastojci otrova imaju analgetske, protuupalne i protutumorske učinke, koji produžuju život oboljelima od raka, ublažavaju bol i ponekad smanjuju tumorsko tkivo.
"Trebalo nam je petnaest godina da znanstveno dokažemo blagotvorne učinke škorpionskog otrova. Ispostavilo se da su domorodačka vjerovanja u djelovanje otrova istinita", istaknuo je jedan od istraživača, dr. Guevara Garcia.

Rezultat istraživanja je lijek Vidatox 30 CH, kojeg proizvodi kubanska kompanija Labiofam. Smatra se da taj lijek smanjuje širenje stanica raka i produžuje život pacijenata.

Na koje bolesti djeluje?


Istraživači kažu da Vidatox poboljšava kvalitetu života oboljelima od raka dojke, jetre, gušterače, pluća, mozga, grlića maternice, prostate i drugih vrsta karcinoma.


Lijek je testiran na pacijentima iz Europe, Sjedinjenih Država i same Kube, pri čemu nisu utvrđeni ozbiljniji neželjeni učinci.

Otrov sadrži bjelančevine niske molekularne težine, koje mogu spriječiti nastanak i razmnožavanje tumorskih stanica.


Prema kubanskim liječnicima koji podupiru primjenu Vidatoxa u onkologiji, aktivni sastojci otrova blokiraju neke stanične enzime i sprečavaju angiogenezu, to jest stvaranje novih krvnih žila unutar tumora.

Bez novih krvnih žila, tumor se ne može hraniti pa prestaje rasti, a potencijalno i odumire.

Takvo je djelovanje utvrđeno u laboratorijskom ispitivanju na tumorskim stanicama u Meksiku.

Proizvodnja lijeka


Otrov se uzima od živog škorpiona, kojeg se električnim poticajima navodi da ispusti dvije do tri kapi otrova. Lijek se proizvodi tako da se od škorpiona na opisan način uzme pet do šest "doza" otrova.


Prikupljena se tekućina razrjeđuje u destiliranoj vodi, a koncentracija otrova u otopini ovisi o tipu raka i stanju pacijenta.

Lijek se uzima oralno, a tijekom terapije pacijent se mora pridržavati propisane prehrane, prilagođene što boljoj apsorpciji aktivnih sastojaka lijeka.

Kuba je poznata po upotrebi škorpiona u terapeutske svrhe još od početka 20. stoljeća.

Tada je ušlo u upotrebu škorpionsko ulje, koje se smatralo korisnim protiv zadržavanja mokraće, bakterijskih infekcija, tumora i upala.

Otrov ili lijek?


Škorpion, kao i druge otrovne životinje, upotrebljava otrov radi hvatanja plijena, obrane od mogućih prijetnji i podjarmljivanja partnera tijekom parenja.


Škorpionski se otrov sastoji od niza spojeva, od kojih neke pogađaju živčani sustav.

Svaka od 1500 vrsta škorpiona ima malo drukčiji otrov, koji je dovoljno moćan da usmrti plijen, koji je obično neka mala životinja.

Dvadeset i pet vrsta, među kojima i plavi škorpion, ima otrov koji je opasan i za ljude.

Najopasnijim se smatra arizonski škorpion, koji žrtvi ubrizgava velike količine otrova.

Posljedice škorpionskog uboda su:

 • Bol, slična onoj od pčelinjeg uboda. Unutar sat-dva bol popušta, a umjesto njega se javljaju obamrlost, peckanje i osjetljivost na dodir. U težim slučajevima, bol se može proširiti na prsište i leđa.
 • Oteklina. Nastaje obično samo oko mjesta uboda. U težim slučajevima, kod ljudi osjetljivih na škorpionski otrov, oteklina se može proširiti na lice, jezik i grlo.
 • Povišena temperatura, grčevi, povraćanje, pojačano lučenje sline i suza. Ovo se javlja kad osobito otrovni škorpion ubrizga veću količinu otrova.
 • Smrt. Vrlo rijetka posljedica, barem kad se radi o zdravim odraslim osobama. U opasnosti su alergični pojedinci, djeca ili ljudi slabijeg zdravlja koje ubode neka od otrovnijih vrsta.
Iako ubod škorpiona može biti po život opasan za čovjeka, homeopatski pripravak Vidatox nije pokazao negativne učinke na zdravlje pacijenata.

Izvor: Alternativa
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.515
Ulje koštice marelice vrhunski njeguje kožu i štiti od raka

Ulje koštice marelice vrhunski njeguje kožu i štiti od raka

1.jpg

Ako ste u potrazi za cjenovno povoljnom i potpuno prirodnom vrhunskom njegom, tada bi rješenje za vas moglo biti ulje koštica marelice.
Još prije 5000 godina drevni kineski medicinari primjenjivali su ga za tretiranje dišnih infekcija, bolova u uhu i nosu, hemeroida, čireva i tumora.
Prilikom liječenja primijetili su da ono dubinski vlaži kožu, ostavljajući je baršunastom i glatkom.
Kroz stoljeća druge zemlje pri trgovanju mijenjale robu za ovo ulje, a u 16. stoljeću vrijedilo je gotovo jednako kao zlato.

Pakistansko pleme znade tajnu


Narod Hunza iz sjevernog Pakistana, poznat po dobrom zdravlju i dugovječnosti, živi je dokaz zdravstvenih pogodnosti koštica marelice.

Koliko im marelice znače može se zaključiti po tome da mjere svoje bogatstvo po stablima marelica koje posjeduju.
Koriste ih u prehrani u svim oblicima, a njihovo ulje služi im za pečenje, gorivo, začinjavanje jela te njegu lica pa im žene imaju prekrasan ten.
Smatra se da konzumiraju 200 puta više vitamina B17 od nas zapadnjaka, oko 30 do 50 sjemenki na dan. Navodno među njima nikada nije zabilježen slučaj raka.

Sastav i ljekovitost


Ulje koštica marelice ima široku primjenu u medicini i kozmetici.

Bogato je esencijalnim masnim kiselinama poput oleinske i linolne, te vitaminima A i E.
Iznimno je cijenjeno u masaži zbog dubinske njege i brzog upijanja. Koristi se u njezi svih tipova kože.
To uključuje i najosjetljivije vrste kože kao što su koža beba i starijih osoba te problematična koža sklona ekcemima, aknama, dermatitisu ili psorijazi.
Neki ga čak smatraju najboljim uljem za njegu kose i kože, jer daje baršunast osjećaj, elastičnost, čistoću i podatnost.
Drobljene koštice marelice često se koriste i kao maska za piling lica.
Ulje koštica marelice potpuno je sigurno i bezbrižno se može koristiti svaki dan bez štete po zdravlje ili okoliš.
Odlična je zamjena za ulje slatkog badema u slučaju alergije na orašaste plodove.
Pomiješano u jednakom omjeru s kantarionovim uljem ima protuupalna i umirujuća svojstva.
Primjenjuje se čisto ili kao vrhunski dodatak različitim losionima, kremama, kupkama, šamponima, sapunima i pilinzima.

Djelovanje ulja na kožu:


 • ublažava i uklanja ozbiljne kožne probleme
 • izglađuje fine linije i bore
 • zacjeljuje opekotine od sunca
 • sprečava i smanjuje iritacije i svrbež
 • omekšava tvrda stopala i laktove
 • štiti od sunca i vjetra
 • ujednačava ten
 • smanjuje masni sjaj i ožiljke
 • vraća koži elastičnost
Potiče rast kose

Tretiranje vlasišta uljem koštica marelice može se mjeriti s najskupljim tretmanima, a rezultati se vrlo brzo primjećuju:

Ovo ulje hrani i zaglađuje kosu, potiče njen rast te joj daje poletnost i sjaj.
Eliminira svrbež skalpa i isušenost zbog kemijskih sredstava. Čini kosu dugom, jakom i čvrstom te ju štiti od sunca.
Tretirajte kosu tako da lagano ugrijano ulje umasirate u vlasište.
Zatim ga ostavite da odstoji neko vrijeme, najbolje preko noći. Nakon toga operite kosu šamponom. Ulje možete dodati i u regenerator.

Izvor protutumorskog vitamina B17


Veliki broj neovisnih biologa i medicinskih stručnjaka smatra da je ulje koštice marelice najbolji izvor vitamina B17 - poznatog prirodnog sredstva za uništavanje stanica raka.

Zbog toga mnogi oboljeli piju ulje koštica marelice koje je bogato tim vitaminom.
Terapiju vitaminom B17 odobrili su mnogi vrhunski onkolozi, uključujući i bolnicu za alternativno liječenje raka Oasis of Hope kraj Tijuane u Meksiku, gdje je uspješno tretirano preko 100.000 oboljelih.
U svrhu prevencije i liječenja karcinoma ulje se uzima oralno, a preporučena dnevna količina je 30 kapi ulja dnevno.

Mješavina protiv akni


Sastojci:


 • 30 ml ulja koštica marelice
 • 12 kapi eteričnog ulja lavande
 • 7 kapi ulja čajevca
 • 1 kap eteričnog ulja geranija
Stavite sastojke u tamnu bocu. Protresite bocu da se pomiješaju. Primjenjujte malu količinu na pogođenim mjestima.

Ulje za masažu


Sastojci:


 • 25 ml ulja koštica marelice
 • 20 kapi eteričnog ulja bosiljka
 • 10 kapi eteričnog ulja slatke naranče
Ulijte sastojke u bocu i protresite prije upotrebe.

Ako planirate nabaviti ovo čudesno ulje, pobrinite se da bude organsko, hladno prešano i od provjerenih proizvođača.

Izvor: Alternativa
 
Top