Šta je novo?

Le Gendarme De St.Tropez (1964)

Torrent Maniak

Torrent Maniak

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
29.027
Le Gendarme De St.Tropez (1964)
Vršeći službu godinama u unutrašnjosti Francuske, policajac Ludovic Cruchot (Louis de Funès) napokon dobija priliku da preuzme šefovsko mesto u atraktivnom mestu kao što je Saint-Tropez. Energični i svadljivi Cruchot hita na jug u pratnji svoje mlade ćerke Nicole (Geneviève Grad) dajući do znanja svim svojim podređenima, uključujući i pomoćnika Jérômea Gerbera (Michel Galabru), da sa njim nema šale. I dok Cruchot sa kolegama vodi bitku protiv nemorala na plaži uhodeći nudiste, Nicole svojim novim prijateljima laže da joj je otac bogati vlasnik jahte. Problemi iskrsnu kada Cruchot sazna da je ta ista jahta središte kriminala...

I dok je francuskom kinematografijom u šezdesetima dominirao novi talas, francuskim bioskopima su suvereno vladali filmovi s komičarem Louis de Funès-om (1914.-1983.). Popularni Fufu, kako su ga sunarodnjaci zvali od milja, bljesnuo je 1963. u filmu “Pouic-Pouic” reditelja Jeana Giraulta koji je u ovom dugogodišnjem epizodisti napokon pronašao komičara sposobnog privući u bioskope milionsku publiku.

Nesumnjivo, jedan od najpopularnijih francuskih glumaca svih vremena, Louis de Funès ključni je potez u karijeri napravio prihvativši glavnu ulogu u Girault-ovoj komediji “Le Gendarme de Saint-Tropez” koja je postala veliki hit u Francuskoj iniciravši serijal od šest filmova (poslednji “Le Gendarme et les gendarmettes“ snimljen je 1982., godinu dana pre de Funèsove smrti) koji su svojom izuzetnom popularnošću i dan-danas pravi fenomeni.

Tajna uspeha Girault-ove komedije nesumnjivo je briljantan nastup Louis de Funès-a čiji su mrki lik, neurotični ispadi i strastveno obavljanje policijskog posla doslovce nezaboravni, posebno u kontekstu priče koja lukavo spaja karakterne osobine glavnog junaka i hedonističko raspoloženje u poznatom francuskom letovalištu. Pritom ne nedostaje ni automobilskih jurnjava, nudista, ludih vožnji sa sveštenicama i hvatanja lukavih zlikovaca, pa je “Žandar iz Saint-Tropeza“ film koji i četiri decenije nakon svoje premijere deluje sveže, zabavno i otkačno. Tome svakako doprinose izvrstan ritam i poletne muzičke numere “Douliou, douliou Saint-Tropez“ i “La balade des gendarmes“, kao i Funès-ovi raspoloženi partneri, posebno dobitnik Césara Michel Galabru (Le Juge et l'assassin) u ulozi Cruchot-ovog pomoćnika Gerbera, i privlačna Geneviéve Gard kao njegova kći Nicole.
Hidden content
You need to react to this post in order to see this content.

 
Poslednja izmena:
Top