Laserska terapija

Cupidon
VIP
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
5.209
Laserska terapija

iječ laser je engleska katica - Light amplification by stimulated emision of radiation; što u prijevodu znači pojačanje svijetlosti pomoću stimulirane emisije zračenja.


Laser se sastoji od 3 osnovna dijela a to su izvor energije koji može biti kemijski, termalni ili neki drugi; u terapijske svrhe najčešće koristimo električni, zatim aktivni medij; sastoji se od različitih supstanca koje mogu apsorbirati energiju te mehanička struktura unutar koje se nalazi medij i zrcala koje reflektiraju svijetlost lasera i puštaju određeni postotak fotona koji izađe u obliku laserske zrake.Laser radi na osnovi svojstva svijetla i elektromagnetnog zračenja. Snop laserske svjetlosti sastoji se od istovjetnih fotona koji imaju iste osobine. Od običnog svijetla razlikuju se u tri osnovna načela. Laser se sastoji od jedne valne duljine elektromagnetnih valova; jednobojno ( monokromatsko ), njegove zrake su precizno usmjerene i šire se samo u jednom smjeru uvijek usporedno jedno s drugom ( kolimirano), te se njegovi valovi šire u usklađenoj fazi (koherentno).


Svjetlo je također jasno i intenzivno jer je energija kondenzirana u vrlo usku distribuciju frekvencija. Postoji više tipova lasera s obzirom na vrstu aktivnog medija kao kruti, tekući i plinski laseri.
BIOLOŠKI UČINCI LASERAUčinci mogu biti termički i mehanički učinci . Oni dominiraju kod primjene lasera visoke snage. Mogu uzrokovati opekline, kouagulaciju proteina,slabljenje i narušavanje strukture nukleinskih kiselina ( denaturacija ) i isparavaje ( evaporizaciju ), a dio energije koji se može pretvoriti u mehaničku energiju izaziva prekidanje tkiva. Ti se učinci iskorištavaju u kirurgiji, a mehanički u oftalmologiji. Fotokemijski učinci rezultat su djelovanja lasera niske snage i energije zračenja. Prodiranjem fotona u zračeno tkivo proizvodi se više kemijska nego termička energija uz dokazano biostimulacijsko djelovanje.

Dva su najvažnija načina interakcije svjetla s tkivom za vrijeme kontaktnog načina primjene lasera: apsrorpcija svjetla rezultira transformaciju svjetlosne energije u neki drugi oblik energije, a najčešće se javlja na molekularnoj razini. Može doći do porasta temperature ( atermička metoda ) te raspršivanje koje se može definirati kao promjena smjera širenja svjetla. Kod lasera visoke snage može doći do najekstremnijih porasta temperature koji uzrokuju koagulaciju tkiva, atenuaciju ( gubitak snage). Dubina laserske zrake ovisi o raspršivanju i apsorpciji.
FIZIOLOŠKI UČINCI TERAPIJSKOG LASERAFiziološki učinci koji pridonose liječenju laserom niske snage u fizikalnoj terapiji uključuju : analgetski učinak,stimulacijski učinak, ravnotežavanje limfocita T i B. Prvenstvena uporaba lasera niske snage bila je u liječenju otvorenih rana zbog dokazanih antiinflamatornih( antiupalnih ), vazodilatacijskih i biostimulacijskih učinaka. Danas se najviše rabi za suzbijanje boli. Dokazano je da laser mijenja neurokemizam središnjeg i perifernog živčanog sustava: neurofarmakološki učinci uključuju značajne učinke na sintezu, oslobađanje i metabolizam niza neurokemijskih agensa. Neurofiziološki učinci uključuju promjene EEG-a i živčane vodljivosti. Obradom trigger točaka laserom dolazi do povećanja kožne rezistencije na tim točkama, alterirajući simpatičku aktivnost i time pridonoseći analgetskom učinku.


Prije upotrebe treba odrediti veličinu površine koja se tretira (cm²), izlaznu snagu (mW) i intenzitet ( W/ cm²)

Dvije su tehnike primjene kontaktna (najčešće po trigger ili akupunkturnim točkama 9 i nekontaktna ili skenirajuća tehnika ( minimalna udaljenost 0,5-1 cm – otvorene rane, hematomi).

Prije postupka koža se treba očistiti alkoholom te dobro osušiti. Ako se primjenuju vježbe laser ide uvijek kasnije kako ne bi došlo do neželjenih fotokemijskih reakcija. Krioterapija se treba primjeniti prije kako ne bi došlo do smanjenog prodiranja laserskih zraka.

Kod mišićno koštanih poremećaja laser se koristi izravno na mjesto oštećenja, na bolne trigger točke ili bolno osjetljive točke, živčane korjenove ili živčana vlakna, akupunkturne točke.

Koristi se cijeljenje rana (nekroze, opekline, postoperativne rane, ožiljci ), ozlijede mekih tkiva – traumatske i upalne (burzitis, mišićni spazam, istegnuće, hematomi, tendinopatije ), slobađanje od boli – akutna bol, kronični bolni sindromi, artritisna stanja različite etiologije.
Ne smije se koristiti izravno na oku, preko maternice u trudnoći, tumora, područja krvarenja a s velikim oprezom kod područja hipostezije, inficiranog tkiva, pri liječenju preko epifiznih linija kod djece, liječenju preko simpatičkih ganglija, vagalnog živca i srčane regije prsnog koša kod srčanih bolesnika, pri zračenju gonada te liječenju preko fotosinenzivnih područja kože ili tkiva.


SIGURNOST PRI UPORABI LASERA

Da bi se spriječila eventualna slučajna izlaganja lasrskom svjetlu potrebno je pridržavati se osnovnih pravila i mjera opreza. Ne smije se upotrebljavat dok se na pročitaju upute o radu i nauči rukovanje laserom, treba se upotrebljavati u vrlo svijetloj prostoriji, bez reflektirajućih površina, ne smije se usmjeravati laser u bilo kojem smjeru dok se točno ne odredi smjer zrake i točan cilj primjene, obavezno primjeniti zaštitne naočale, vrata prostorije ukojoj se primjenjuje laser moraju biti zatvorena , ne rabiti laser u blizini zapaljivih i eksplozivnih materijala.
Izvor:fizioterapeut-rijeka.com
 
Top