Šta je novo?

Lakše do izvoda iz matičnih knjiga

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.094
02. 06. 2010
PRESS


Lakše do izvoda iz matičnih knjiga


Stanovnici pet gradova u Srbiji od juče mogu dobiti izvod iz matičnih knjiga u bilo kojem od tih gradova. To se odnosi na žitelje Beograda, Novog Sada, Valjeva, Kragujevca i Leskovca. Na taj način olakšano je preuzimanje dokumenata, a sistem elektronskog vođenja podataka će uskoro biti primenjivan i u ostalim gradovima.


1711-tanjug.jpg


Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković je naveo da je ovakav način izdavanja dokumenata suštinska i istinska reforma državne uprave u Srbiji.
- Ovu pogodnost od današnjeg dana može da koristi 2,5 miliona stanovnika. Oni mogu da dobiju svoje izvode nezavisno od mesta gde su upisani. Ako se Beograđanin nađe u Leskovcu, tamo može da podigne svoj izvod, kao što će i Leskovčanin koji se nađe u Beogradu ovde moći da dobije dokumenta - objasnio je Marković i dodao da do kraja godine očekuje da će i 90 odsto sugrađana biti u centralnoj bazi podataka.
On je istakao da je omogućavanje izdavanja izvoda u drugim gradovima samo još jedan faza stvaranju elektronske državne uprave.
- Prva faza je to što se od 1. marta izdaju trajni izvodi. Druga faza je to što sugrađani mogu da ih dobiju u bilo kom gradu, a treća faza će podrazumevati da će institucije između sebe moći da prosleđuju izvode, pa neće biti potrebe da ih građani nose iz jedne u drugu ustanovu - najavio je ministar Marković.
Mogućnost da se dokumenta dobiju u bilo kojem od ovih pet gradova odnosi se za sada samo na izvode iz matičnih knjiga. Prema rečima ministra, u toku su pregovori sa Ministarstvom unutrašnjih poslova da se to omogući i za izdavanje državljanstva. Od početka ove godine, izvodi iz knjiga rođenih, umrlih i venčanih za teritoriju Beograda mogu se dobiti u bilo kojoj opštini.

(J. D.)


 
Top