Kulinarske tajne - saveti iskusnih domaćica

Član
Učlanjen(a)
27.11.2009
Poruka
1.306
Kulinarski trikovi


  • Kao što je sarma uvek ukusnija dan nakon kuvanja, tako i sosevi, poput bolonjeze i pasta, više prijaju „odleže“ li u frižideru preko noći. Isparavanjem tečnosti intenzivira se ukus sosa na bazi paradajza, a aroma začina postaje „jača“.

  • Nekoliko ljutih papričica u posudi u kojoj držite pirinač sprečiće nepoželjne „goste“, poput moljaca ili žižaka, ali i lepljenje tokom kuvanja.

  • Dodajete li umaku parmezan, pustite da se sir „oznoji“ na sobnoj temperaturi pa ga obrišite papirnom salvetom, i tek ga onda koristite, jer gubitkom masnoće aroma postaje intenzivnija.

  • Pripremate li sendvič s pršutom ili zimskom salamom, ukus majoneza ublažite dodavanjem kašičice mleka ili pavlake. Isti učinak postići ćete dodavanjem sosa od paradajza, senfa ili sitno rendane šargarepe ili celera.

  • Tvrdo kuvano jaje sendvič će pretvoriti u specijalitet, a da se ne bi raspalo, nož kojim ćete seći jaje prethodno pokvasite toplom vodom. Tokom sečenja kuvanih jaja nožem izrežite najpre sredinu, a zatim jaje iseckajte prema kraju. Tako ćete ga iseći ravnomernije i bez pucanja.

  • Želite li da danas preskočite kuvanje, a niste stigli da skoknete do prodavnice po svež hleb, ugrejte stari u mikrotalasnoj sa šoljicom vode, jer će ga vlaga omekšati.

  • Mek paradajz idealan je za testiranje oštrine noža. Isečete li ga bez pritiska i pri se tom paradajz ne zgnječi, nož je oštar. Jako oštri noževi iseći će plastičnu vrećicu u trenu i bez pritiska rukom. Isto vredi i za veću glavicu luka. Što vam pre oči zasuze, nož je oštriji.

  • Jabuke ubrzavaju proces zrenja, zato ih držite podalje od krompira, jer eten, koji ispuštaju, može da izazove truljenje i klijanje krompira i nekog drugog povrća. Zato ih uvek držite u plastičnoj kesi.

  • Pranje svežih pečurki moglo bi da uništiti njihov ukus jer upijaju suvišne vlage, zato ih očistite četkicom ili nečistoću sastružite nožem.

(Kurir)
 
Poslednja izmena od urednika:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Saveti iskusnih domaćica: Otkrijte 9 kulinarskih veština

Saveti iskusnih domaćica: Otkrijte 9 kulinarskih veština

Svaka iskusna domaćica ima svoje male tajne u kuhinji, uz koje uvek sve bude perfektno i bez mane. Evo nekih od njih koje će pomoći i početnicama.

4537_kuvarica-foto01-Dreamstime_if.jpg


POSLASTIČARSKA TAJNA
Da bi krem za nadevanje kolača ili torte bio vazdušastiji, u gotov, skoro mlak krem, dodati dobru kašiku ulupane slatke pavlake i mešati dok se masa ne sjedini. Zatim staviti neko vreme u frižider i filovati kolače.

UKUSNIJA TESTENINA

Testenina će biti ukusnija ako vodu u kojoj se kuva posolite, na litar vode ide 10 g soli. Ključaloj vodi dodajte masnoću neposredno pred stavljanje testenine.

LAKO OLJUŠTITE KIVI

Da biste oljuštili kivi, stavite ga desetak minuta u friz. Zatim ga bacite na trenutak u vrelu, pa u ledenu vodu. Kora će se lako skinuti (isto možete da primenite i na paradajz).

MANJE MASNA SUPA

Ako ste skuvali previše masnu supu, procedite tako što ćete da je prespete u sud preko čiste krpe ovlažene u hladnoj vodi. Sva masnoća zadržaće se na krpi.


ZA VAZDUŠASTE KNEDLE
Da knedle od krompira ne bi bile gnjecave, dodajte u testo malo prezle i prostohvat kukuruznog brašna.


JAČA AROMA BIBERA
Mleveni biber će imati intenzivniji miris ako mu dodate biber u zrnu, a najlepšu aromu ako pomešate i zajedno sameljete biber u zrnu i mleveni crni i beli biber.


DA ULJE NE PRSKA
Da ulje ili mast ne bi prskali pri prženju, u posudu za prženje dodajte malo soli.


4536_kuvarica-foto-Dreamstime_if.jpg


ORAHE PROSUŠITE U RERNI

Pre nego što upotrebite orahe za kolače, prosušite ih u rerni na tihoj vatri. Mleveni orasi treba da upiju vlagu i aromu iz mleka, jaja i ostalih sastojaka.


UŠEĆERENI MED
Ušećereni med u tegli stavite u lonac s toplom vodom i sačekajte da se opet rastopi. Njegov kvalitet se neće promeniti, a biće bistar kao kad ste ga kupili. Nikad ne topite med u mikrotalasnoj, jer će njeno zračenje da ublaži dobre učinke meda.


Blic žena



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Saveti za kuvarice: 5 malih tajni za bolji ukus jela

Saveti za kuvarice: 5 malih tajni za bolji ukus jela

Blic žena

Iako se pridržavate svega što piše u receptu, jelo vam nikada ne ispadne savršeno, kao kada je pripremljeno u restoranu. Zato iskoristite ovih pet jednostavnih trikova koje daje Alton Braun, autor knjige „Opremite svoju kuhinju“.



5899_kuvarica-foto-Shutterstock_if.jpg


Tokom kuvanja u teflonu upotrebljavajte drveni pribor, da se posuđe ne bi izgrebalo


AKO NEMATE TOSTER
Sir stavite između dva komada hleba, a hleb odozgo premažite puterom. Zagrejte dva teflonska tiganja na najjačoj temperaturi, pa ih sklonite s vatre. Sendvič sa sirom držite između dva tiganja pet minuta. Dobiće zlatnu koricu, pa će samim tim imati i lepši ukus.



RIBA

Riba gubi šmek kada se peče u rerni, a začini gube aromu. Marinirajte oslić u maslinovom ulju, utrljajte kim, korijander i čili. Zaboravite na biber u zrnu, jer on izgori. Tako pripremljenu ribu ostavite pet minuta u rerni i ne okrećite je. Znaćete da je gotova kada bude mekana, a ostane sočna.

TESTENINA
Kuvajte je u najmanje litar vode da biste ublažili krtost. Posolite vodu, s najmanje kašičicom soli, a kad provri, dodajte kašičicu ulja.


3880_orancin%20krem%20dreamstime_4340697_Jean-louis-Vosgien_hf.jpg


PALAČINKE

Odvojte suve od tečnih sastojaka, a kad ih spojite, promešajte ih varjačom ne više od 10 puta. Ako testo previše mešate, dobićete teške i krte palačinke, koje neće biti vazdušaste.


JAJA
Ako želite da dobijete ni previše tvrda ni previše rovita kuvana jaja, kuvajte ih na pari, skuvaće se postepeno, a brže. Kuvajte šest jaja 12 minuta, a kada su gotova, potopite ih u hladnu vodu.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Kako da povrće učinite ukusnijim

08. 05. 2010. 19:13h| Vesti Online

Kako da povrće učinite ukusnijim

Ako mislite da zdrava hrana ne može da bude ukusna grdno se varate. Pogledajte nekoliko trikova koji će vas razuveriti i možda promeniti vaše navike u ishrani.

60056_povce_f.jpg


Pripremate povrće na razne načine i znate da je vrlo zdravo i nužno za ljudski organizam, ali ipak vam nikako ne može postati najdraže jelo? Bez brige, postoji nekoliko trikova kako spremiti povrće da bude i zdravo i ukusno.



Mlado povrće
Povrće je uglavnom ukusnije dok je još ''mlado''. Mlado povrće ima finiju strukturu i bolje se vari, nije tako gorko i nije potrebno da se dugo kuva.

Biljno ulje
Sve vrste biljnih ulja, a najviše maslinovo ulje, poboljšaće ukus povrću. Najbolje je da povežete ulje sa vašim omiljenim začinima i tu smesu da koristite uz razno povrće.

Sosovi
Različiti sosovi će poboljšati ukus pre svega sirovog povrća, kao što su šargarepa, brokuli, paprika, paradajz ili krastavci. Sosovi ne moraju da sadrže ni puno kalorija da bi bili ukusni - postoje i zdravi sosovi koji će ipak popraviti ukus povrća.

Blanširanje
Ugledajte se na azijske zemlje čiji stanovnici jedu puno povrća - treba ga samo znati pravilno izblanširati. Skuvajte povrće na pari 30 do 60 sekundi, zatim ga izvadite i stavite u hladnu vodu. Tako blanširano povrće možete još kratko da pržite na malo ulja.

''Sakriti ga''
Ako ne volite ukus određenog povrća, najbolje rešenje je supa - začinima se menja ukus povrća koje se tako ''sakrije'' u drugom jelu.

Povrće možete dodati i vašim omiljenim jelima - možete da se iznenadite. Na primer, klasičnu kajganu možete osvežiti rotkvicom ili brokulima.





 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Tajne velikih kuvara: 10 saveta da postanete ekspert u kuhinji

Tajne velikih kuvara: 10 saveta da postanete ekspert u kuhinji

Blic žena

Najbolji profesionalni kuvari uvek ističu važnost deset stvari kad je reč o kulinarskoj veštini, kako su iz razgovora sa njima zaključili Brajan Miler i Marija Rama, autori knjige „Kuvanje za neupućene“, u izdanju „Mikro knjige“. Pažljivo pročitajte njihove savete i postanite pravi kulinarski mag u svojoj kuhinji.

7244_shutterstock_33588079-ide_if.jpg


Uživajte u pripremanju hrane. Volite sve što radite i napravićete čudesne đakonije


SAVLADAJTE OSNOVNE VEŠTINE
Kuvanje je zabavnije, lakše i uspešnije ako mu pristupite sa samopouzdanjem, koje ćete sigurno steći kada uspešno savladate kulinarske veštine.

SAMO SVEŽE NAMIRNICE

Vaše jelo zaslužuje samo najsvežije sastojke. Sezonski proizvodi su najkvalitetniji, ali i najjeftiniji. Zašto biste leti pravili pitu od jabuka ako možete da je napravite od svežih zrelih višanja ili sočnih kajsija?

PRIPREMITE SVE SASTOJKE

Geri Danko, šef kuhinje hotela „Ric“ u San Francisku, kaže da umeće kuvanja čini dobra organizacija. Pripremite sve, iseckajte i oljuštite pre nego što počnete da kuvate, savetuje Geri.

TAJNA JE U BOSILJKU

Naučite da upotrebljavate začine i trave, kako sveže tako i suve. Na taj način ćete uvek moći da začinite neko jelo, a da ne gledate u recept. Svaki profesionalni kuvar ima svoju tajnu kombinaciju začina. Na primer, u italijanskoj kuhinji najviše se koriste beli luk, parmezan i bosiljak.

PAZITE NA SVAKI TANJIR

Razmišljajte o rasporedu hrane na tanjiru jer svi najpre jedemo očima. Hrana treba da bude šerenolika, lepo raspoređena i posuta svežim začinima. Frenk Briksen, šef restorana „Briksen“ iz Nju Orleansa kaže da treba da se potrudite da na svakom tanjiru budu četiri sastojka. Jelo će tako izgledati bogato ali ne i natrpano, a tanjir će vam biti ukrašen bojama.

343_kupus_hf.jpg
1424_tuna-s-vocem-i-povrcem_hf.jpg
361_torta-tom-kolins_-dr-oetker_hf.jpg


JELOVNIK PLANIRAJTE UNAPRED

Pre nego što osmislite šta ćete da kuvate, imajte na umu da ne treba da ponavljate iste sastojke u predjelu i jelu. Ako poslužujete jako predjelo, neka glavno jelo bude lako i jednostavno, a ako je predjelo hladno, glavno jelo treba da bude toplo. Razmišljajte i o uklapanju suprotnih ukusa, sastava i boja namirnica.

BUDITE ŠTEDLJIVI

Ništa ne bacajte, osim ako se nije pokvarilo, jer svaki komadić možete da iskoristite za neko drugo jelo. Čak i čitave obroke možete da pripremite od hrane koja je preostala od prethodnog dana. Uštedećete ako naučite sami da tranžirate meso, jer je uvek jeftinije celo pile od već sečenih komada.

NE ROBUJTE RECEPTIMA

Neki dobar recept koji vam se sviđa ne morate doslovno da primenite. Dovoljno je da osnovni sastojci budu slični, a vi slobodno pustite mašti na volju.

JEDNOSTAVNO JE NAJBOLJE

Jan Birnbaum, šef restorana „Salun“ u Kaliforniji, smatra da nije važno šta ste odlučili da stavite u neko jelo, već ono šta ne želite da stavite. Počnite sa sastojkom koji je svež i ukusan i dodajte samo one začine koji se s njim slažu.

NE ZABORAVITE DA UŽIVATE

Ne plašite se kuvanja. Idite na kurseve, kupite sebi neki kuvar ili napravite neko novo jelo koje ste oduvek želeli da probate. Kuvanje treba da bude zabava i zadovoljstvo. Pa šta ako povremeno i upropastite neko jelo? Sve je to deo uživanja u kulinarskoj igri.





 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Male kulinarske tajne

Male kulinarske tajne

Ž. P. | 02. septembar 2010. 20:51 / Večernje novosti

Meso se neće ohladiti, a ostaće sočno. Ili, isprobajte ovo: u toplu rernu pored pečenja stavite činiju punu vrele vodu





DA se pečenje ne bi osušilo - ako gosti kasne, stavite ga, zajedno za činijom u kojoj ćete ga služiti, preko lonca sa ključalom vodom.

Meso se neće ohladiti, a ostaće sočno. Ili, isprobajte ovo: u toplu rernu pored pečenja stavite činiju punu vrele vodu.

* Za ukusnije pečenje - pre nego što meso ispečete izvesno vreme ga držite u kipućoj vodi.


* Da neslano jelo ne bude bljutavo - u vodu u kojoj se kuva dodajte malo šećera u prahu. Iako u njemu nema ni malo soli, nećete imati utisak bljutavosti, a i s lakoćom ćete podneti dijetu bez soli.


* Ljuštenje paradajza - lakše ćete paradajz oguliti ako prethodno preko njega, sa svih strana, pređete tupom ivicom noža.


* Zamena za brašno - ako treba da pržite ribu, a ponestalo vam je brašna, u trenutku kada je spuštate u tiganj namažite je pivom ili je u pivo umočite. Biće ukusna i hrskava.


* Da testo ne prione za dno posude - u vodu u kojoj se kuva testo stavite nekoliko kapi ulja.


* Za otklanjanje neprijatnih mirisa u kuhinji - ne koristite razne osveživače vazduha, jer oni smetaju namirnicama. Umesto toga, na ringlu koju ste upravo isključili stavite nakvašen struk ruzmarina. Na taj način dobićete pravi gastronomski dezodorans.







 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Trikovi za lakše snalaženje u kuhinji

23. 09. 2010. 08:00h| zena.blic.rs

Trikovi za lakše snalaženje u kuhinji

Kada razmenjuju recepte komšinice, snajke, kume i ostale žene često zaborave da spomenu onaj specijalni "sastojak" koji čini da im hrana bude tako ukusna. Otkrivamo neke zanimljive i korisne trikova koje možete da primenjujete svakodnevno.

95394_krompir_f.jpg
Krompir može da se "oživi"

Svež krompir - Ako vam je preostala veća količina kuvanog krompira, sa malo volje možete imati ukusan dodatak uz novi ručak. Prelijte ga slanom, kipućom vodom i pustite da provri, zatim vodu ocedite. Na taj način za samo nekoliko minuta krompir možete poslužiti kao da je sveže skuvan.


Lisnato testo - Ako vam lisnato testo preostane posle upotrebe, ništa ne bacajte. Čuvajte ga u zamrzivaču. Zamesite manje komade, a u posudi umutite jaje. Premažite testo i pospite rendanim sirom. Pecite ga u rerni na temperaturi od 200 stepeni Celzijusa oko 10 minuta. Možete ga služiti i toplo i hladno.

Zapečeni sirevi - Stručnjaci su testirali sireve na visokim temperaturama, a mi vam nudimo spisak sireva koji su najbolji za pripremu toplih sendviča, pica ili jela od povrća.
Parmezan
: Ovoj vrsti italijanskog sira treba dodati malo pavlake, jer se posle zagrevanja brzo stvrdne i postane gorak.
Ementaler
: To je veoma mastan sir, koji se lako topi i ima lepu zlatnu boju. Najbolji je za topla jela kada je prezreo.
Mocarela
: Kad se zapeče, dobije lep ukus. Savetujemo da ovaj sir koristite kada spremate picu, a odličan ukus daje i salatama od svežeg povrća.

95395_led_f.jpg
Začinite kockice leda

Neobičan led - Kockice leda za aperitiv biće lepše i ukusnije ako u vodu, u posudi za led, stavite tanko izrezane kore limuna ili pomorandže, višnje ili bobice grožđa.

Žute banane - Da banane u voćnoj salati ne bi pocrnele, poprskajte ih limunovim sokom i pospite prah šećerom.

Tvrda ljuska - Da biste lakše skinuli kožicu s paradajza prelijte ga ključalom vodom. Možete koristiti bilo koji nož, kožica će se sama sljuštiti, pa ćete lakše praviti interesantne soseve. Probajte i ovaj štos: sosevi, poput bolonjeze više prijaju "odleže“ li u frižideru preko noći. Isparavanjem tečnosti intenzivira se ukus sosa na bazi paradajza, a aroma začina postaje "jača“.

Paprika tera moljce - Nekoliko ljutih papričica u posudi u kojoj držite pirinač sprečiće nepoželjne "goste“, poput moljaca ili žižaka, ali i lepljenje namirnica tokom kuvanja.

95396_sendvic_f.jpg
Dobar sendvič svi vole da jedu

Sendvič - Ako spremate sendvič s pršutom ili zimskom salamom, ukus majoneza ublažite dodavanjem kašičice mleka ili pavlake. Isti učinak postići ćete dodavanjem sosa od paradajza, senfa ili sitno rendane šargarepe ili celera. Ako u sendvič dodajete tvrdo kuvano jaje, napravićete specijalitet , a da se ne bi raspalo pri sečenju, nož prethodno pokvasite toplom vodom. Sečenje krenite od sredine jajeta. Tako ćete ga izrezati ravnomernije i bez raspadanja.

Jabuke i krompir - Jabuke ubrzavaju proces zrenja, zato ih držite dalje od krompira jer eten, koji ispuštaju, može da izazove truljenje i klijanje krompira i nekog drugog povrća. Uvek ih držite u plastičnoj kesi.


 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
5 kulinarskih tajni za izdašnije slatkiše i savršenu glazuru

5 kulinarskih tajni za izdašnije slatkiše i savršenu glazuru

BLIC ŽENA

Ovi recepti nikada neće izaći iz mode. Oni su osnova svake majstorice za kolače, a mi smo za vas pronašli najbolje, proverene recepte kako da pravite glazure, kremove, kore...

10477_topljena-cokolada-foto--Dreamstime_hf.jpg


GLAZURA OD ČOKOLADE

POTREBNO JE
250 g šećera u prahu, 100 g čokolade za kuvanje, pola čaše vode, kašika maslaca
PRIPREMA
Ušpinujte šećer s vodom, sklonite s vatre, dodajte rendanu čokoladu i maslac, pa mutite dok se ne ohladi.

10475_stock-photo-polka-dot-cake-with-ribbon-shutterstock_31362103_if.jpg


FONDAN

POTREBNO JE
150 g šećera u prahu, 10 kašičica vruće vode, 2 kašičice limunovog soka, 2 kašičica ulja
PRIPREMA
Vrućom vodom lagano prelijte šećer u prahu i pažljivo mešajte mutilicom za belanca. Dodajte limunov sok i ulje. Fondan mutite dok se ne ujednači, pobeli i postane gladak.

10474_stock-photo-caramel-toffee-candy-isolated-on-a-white-background-shutterstock_13442200_hf.jpg


KARAMEL

POTREBNO JE
200 g šećera, 20 g maslaca, 2 kašike soka od limuna
PRIPREMA
Stavite šećer da se greje na jakoj vatri dok ne poprimi svetlosmeđu boju. Zatim ga skinite s vatre, dodajte maslac i sok od limuna. Kuvajte dok se karamel ne rastopi. Toplim karamelom prelijte tortu i odmah isecite parčiće da vam se, kada se ohladi, karamel ne bi lomio.


10473_stock-photo-a-chocolate-fudge-layer-cake-shutterstock_59068261_hf.jpg


PATIŠPANJ

POTREBNO JE
125 g šećera, 100 g brašna, 75 g maslaca, 4 jajeta
PRIPREMA
Dobro umutite šećer i žumanca, pa dodajte brašno i rastopljeni maslac. Kada se sjedine, lagano umešajte ulupani sneg od belanaca. Pecite dvadesetak minuta na 180 stepeni.


10476_stock-photo-spoonful-of-custard-shutterstock_16762660_hf.jpg


ENGLESKI KREM

POTERBNO JE
0,5 l mleka, 5 žumanaca, 125 grama šećera u prahu, štapić vanile
PRIPREMA
Prokuvajte mleko s vanilom. Umutite žumanca sa šećerom i lagano umešajte trećinu mleka, a zatim i ostatak. Vratite na ringlu i mešajte na slaboj vatri drvenom varjačom. Krem ne sme da provri, a gotov je kada ostaje na varjači.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Uspešna zamena namirnica

Uspešna zamena namirnica

Ž. P. | 14. januar 2011. 09:25 | Večernje novosti

Voljni ste da eksperimentišete egzotičnim ukusima, ali buni vas to što pojedine namirnice ne možete da nabavite u svom mestu



ISKUSNA ste i vešta domaćica kada su tradicionalna jela nacionalne kuhinje u pitanju, ali želeli biste da se oprobate i u spremanju internacionalnih jela koja su u poslednje vreme sve popularnija? Voljni ste da eksperimentišete i svoje ukućane obradujete novim, egzotičnim ukusima, ali buni vas to što pojedine namirnice navedene u receptima do kojih ste došli vršljajući po internetu ne možete da nabavite u svom mestu? Ne brinite se, za njih postoje odgovarajuće zamene.

* Pre nego što počnete sa pripremom nekog indijskog, kineskog ili meksičkog specijaliteta treba da znate neka osnovna pravila kulinarstva.

* Dozvoljeno je zameniti samo jednu, eventualno dve namirnice, jer bi više od toga sasvim promenilo ukus svakog jela.


* U kuhinji svake zemlje postoje namirnice koje ne priznaju zamenu.


* Za pripremanje indijskih jela najvažniji su začini koji mu daju specifičan ukus, miris i boju. Nikada ne tražite zamenu za cimet, kardamom, korijander, kurkumu i đumbir. U ovom slučaju jedino je dozvoljeno da umesto svežih koristite sušene začine, a njih možete kupiti u prodavnicama zdrave hrane i dobro snabdevenim marketima. Kokosovo mleko, koje je takođe jedan od najvažnijih sastojaka indijskih jela, možete zameniti struganim svežim kokosom, ili kokosovim brašnom.


* Obavezni sastojci većine jela iz meksičke kuhinje su izuzetno ljuta halapenjo papričica, sveži korijander i limeta. Njihove odlične zamene su domaća ljuta papričica, limun i peršun, pod uslovom da poštujete pravilo zamene samo jednog sastojka. U suprotnom sav vaš trud će propasti.


* Afrički začin “berbere” bez koga je nemoguće zamisliti veoma ukusna marokanska, ili tuniska jela od mesa i povrća moguće je zameniti domaćom ljutom mlevenom paprikom iako je ona manje pikantna.


* Za uspešnu pripremu specijaliteta severnoameričke kuhinje dovoljno je da javorov sirup zamenite medom razređenim sa malo vode. Umesto kečapa upotrebite gušći paradajz sok u koji ste dodali malo šećera i sirćeta.


* Ukoliko iz zdravstvenih, ili religijskih razloga želite da smanjite količinu masnoće u kolačima, umesto putera dodajte još jedno jaje, ili nekoliko kašika hladne vode.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Protiv neprijatnih mirisa

Protiv neprijatnih mirisa

Z.P | 22. januar 2011. 17:03 | Večernje novosti

Trikovi koji vam mogu pomoći da i vi i vaša kuhinja, posle spremanja jela ne mirišete na luk i zaprške


Talog crne kafe uklanja miris luka sa ruku

ČAK ni otvaranje prozora i redovno provetravanje nisu uvek od pomoći kada treba ukloniti mirise posle spremanja različitih jela. Ni voda ne pomaže da se speru neprijatni mirisi sa ruku. Postoje, međutim, trikovi koji vam mogu pomoći da i vi i vaša kuhinja ne mirišete na luk, zaprške i slično.

* Ukoliko seckate beli ili crni luk, ruke posle toga istrljajte talogom crne kafe. Nož kojim sečete luk izgubiće neprijatan miris ako ga odmah posle upotrebe zagrejete na otvorenom plamenu.


* Miris ribe sa ruku uklonićete ako ih istrljate solju, a zatim operete u hladnoj vodi.

* Da biste iz kuhinje odstranili neprijatan miris kupusa, kelja ili karfiola, obavezno pre kuvanja u platnenu kesicu stavite tvrd komad hleba, koji će se kuvati zajedno sa povrćem. Možete i da prekrijete šerpu čistom krpom natopljenom sirćetom.


* Ako vam, na primer, zagori pasulj, preručite ga u drugu šerpu i prekrijte vlažnom krpom. Posle deset minuta promenite krpu koja će upiti neprijatne mirise zagorelog pasulja.


* Kada nešto pržite u dubokom ulju, u to ulje ubacite i nekoliko kriški jabuka ili celera, a dok kuvate kupus, u šerpu nacedite i malo soka od limuna - to će miris učiniti prijatnijim.



 
Natrag
Top