Kuća od novinskog papira izdržala 88 godina

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
39.023
Kuća od novinskog papira izdržala 88 godina

3854103741_0487509c04.jpg

VAŠINGTON - Ono što je počelo kao hobi, pretvorilo se u ozbiljan projekat za Elisa Stenmena koji je 1922. godine počeo da gradi vikendicu od novinskog papira.
Ovaj američki inženjer, pronalazač mašine za izradu spajalica, hteo je da testira izdržljivost papira i da vidi koliko je to dobar izolator.
Stenmen je pomoću lepka i starih novina koje su mu doturali prijatelji i susedi napravio ne samo kuću već i kompletan nameštaj u njoj, uključujući klavir.
Bilo mu je potrebno više od 100.000 novina za kuću čije je zidove i krov premazao lakom da ih zaštiti od padavina. Na mestima gde je lak otpao mogu se videti naslovi i delovi članaka stari gotovo čitav jedan vek, preneli su lokalni mediji.
Dve godine je radio na izgradnji svoje „papirnate” vikendice, a ona je odolela zubu vremena i posle 88 godina.

Tanjug

objavljeno: 17/09/2010

Član
Učlanjen(a)
27.03.2009
Poruka
530
Pa i papir je nekad bio drvo ako se ne varam... Alal' mu vera za količinu novina a i za ideju uopšte.. Šta sad sledi? Neki novi lak, još gušći i bolji I guess... Sve u svemu, kladim se u šta hoćete da staklene flaše isto tako mogu da izdrže jedan dobar vremenski period. A čini mi se da sam viđao i to (po netu, naravno).. Osim toga, pričam ja lepo svo vreme ... "Man'te se deco Wikipedije, papir je zakon!" I niko mi ne veruje.. sorry

Član
Učlanjen(a)
13.02.2010
Poruka
4.075
Nadam se da je stavio negde znak " Zabranjeno pusenje ".......
smajli.gif
..ili ce kucica da ode u dim....

Natrag