Krzno nije dovoljno

TMF
Član
Učlanjen(a)
09.07.2011
Poruka
1.436
Krzno nije dovoljno

Zaštita mačaka u zimskom periodu

Kad nastupe zimski meseci, mačke veoma brzo osete hladnoću, posebno one starije, što je u potpunoj suprotnosti sa verovanjem da ovim životinjama, zbog gustog krzna, nikada nije hladno.

44a.jpg

Mačke veoma brzo osete hladnoću

Neki vlasnici puštaju mačke da dugo ostanu napolju, uvereni da su one po prirodi naviknute na život u spoljnim uslovima. To je sasvim pogrešno i može životinju izložiti opasnosti da se teško razboli.

Postoji mogućnost da nastupi hipotermija, to jest da se telesna temperatura mačke spusti ispod normale. To se događa kad dugo vremena provodi napolju, na niskim temperaturama, ili je uprkos slabom zdravlju i otežanoj cirkulaciji izložena hladnoći. U blažim slučajevima, mačka će drhtati i pokazivati znake depresije, letargije i malaksalosti. Ako ovakvo stanje potraje, mišići će se ukočiti, otkucaji srca i disanje će se usporiti i mačka može prestati da reaguje na nadražaje. Čim primetite ove simptome, zagrejte mačku i odvedite je veterinaru.

Drugi problem vezan za hladnoću predstavljaju promrzline. Ponekad mačka dugo ostane napolju, ili se izgubi u snežnoj vejavici, zbog čega se javljaju promrzline. Ako se to dogodi, nikada ne treba trljati promrzlo mesto, jer će izazvati dodatne povrede. U ovom slučaju, neophodna je hitna veterinarska pomoć. Ako to nije moguće, morate brzo zagrejati promrzlo mesto tako što ćete ga zamočiti u toplu, vodu, nikako vrelu, ili ga umotati u tople, vlažne peškire koje ćete često menjati. Čim promrzlo tkivo porumeni, prestanite sa zagrevanjem. Blago osušite i labavo obavijte čistim, suvim zavojem. Ako je reč o promrzlinama višeg stepena, postoji mogućnost da se pojavi gangrena koja može prouzrokovati razne infekcije. Zato se u slučaju pojave promrzlina uvek treba obratiti veterinaru.

Ako je mačka navikla da izlazi, ili veći deo vremena provodi napolju, preduzmite određene mere kako biste je zaštitili od zimskih hladnoća.

Pre svega, treba znati da je mačkama, koje zimi mnogo vremena provode napolju, potrebna jača ishrana, jer troše više energije da bi održale toplotu. Zato je neophodno da njihov režim ishrane u ovom periodu prilagodite novim potrebama. Isto tako, češće proveravajte da se ne zalede voda i hrana koju im ostavljate napolju. Tokom zime nemojte napolju koristiti metalne činijice, jer mačiji jezik može da se zalepi za činiju.

Ponekad vlasnici ne pomišljaju da voda u činijici može da se zamrzne, pa mačka neće imati šta da pije. Mačke kojima nije dostupna čista, nezamrznuta voda, mogu koristiti vodu iz oluka, vrtnih bazena ili bara, koja može biti zagađena.

Za sve mačke koje izlaze posebno je važno da tokom zimskih meseci imaju pogodno sklonište, dovoljno prostrano da u njemu mogu da se okrenu, ali dovoljno malo da održi telesnu toplotu. Pod treba da bude odignut od zemlje i pokriven strugotinom ili slamom. Prednja strana kućice treba da je u zavetrini, a ulaz pokriven plastičnom zavesom. Za prekrivanje poda nemojte koristiti novine, papirne ubruse ili prekrivače, jer će zadržavati hladnoću i postati kruti i tvrdi.

Mačke ponekad vole da spavaju ispod haube na automobilu ili u garaži, gde im je toplo i udobno. Zato treba posebno obratiti pažnju na antifriz koji vole da ližu, a za njih može da bude smrtonosan. Ako mačka spava pod haubom, kad pokrenete motor, može da je zahvati ili odbaci kaiš ventilatora, što može da izazove ozbiljne povrede, pa čak i smrt. Pre nego što pokrenete motor, uvek udarite nekoliko puta po haubi kako biste mačku opomenuli da izađe.

Predostrožnost

Obogatite zimsku ishranu mačke esencijalnim masnim kiselinama, od kojih će dlaka porasti i postati gušća. Biljna ulja od suncokreta, soje, kao i puter i riblje ulje, sadrže visok procenat masnih kiselina i možete ih dodavati u hranu. Takođe joj dodajte vitamine E i B kompleksa koji će doprineti čvrstoći tkiva i ojačati njenu otpornost. Pazite da ne preterate jer višak ovih vitamina može prouzrokovati zdravstvene probleme.

Povećajte mačije obroke i obogatite ih proteinima, kako joj dlaka tokom zimskih meseci ne bi izgubila gustinu i sjaj.

Obezbedite mački toplo mesto za spavanje, daleko od promaje i izdignuto od poda. To može da bude korpa ili kartonska kutija, obložene toplom prostirkom.

Ispred kamina obavezno postavite neki zaklon, jer mačka može da legne suviše blizu vatre i da se oprlji. Isto tako, preterana toplota doprinosi isušivanju kože, a dim može da prouzrokuje probleme sa disanjem.

Tokom zime posebno budite pažljivi prema starim i artritičnim mačkama, čiji zglobovi zbog hladnoće mogu postati izuzetno krti i osetljivi. Zato ih uvek nadgledajte dok se penju stepenicama ili skaču na nameštaj. Pokušajte da raspored u stanu prilagodite njihovim potrebama, kako biste im olakšali kretanje i obezbedite im mekan, topao ležaj. Ako morate da je vodite kod veterinara, stavite u transporter termofor sa toplom vodom.

Zov
 
Top