Kroazeta, al' na Dunavu

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
39.023
NOVI SAD 10. 06. 2010
PRESS

Kroazeta, al' na Dunavu

Festival Sinema siti za četiri dana privukao više od 40.000 posetilaca, a glavne atrakcije, među kojima je i zloglasni „Srpski film", još nisu prikazane

cinemacity-1.jpg

„Srpski film"...
Svi željno iščekuju premijeru ostvarenja Srđana Spasojevića

Novosadski festival Sinema siti tokom prva četiri dana posetilo je više od 40.000 ljudi! Veliko interesovanje publike vlada za sve programe festivala, a skoro sve projekcije domaćih filmova su rasprodate danima unapred! Glavna atrakcija festivala je zloglasni „Srpski film" Srđana Spasojevića koji su američki kritičari proglasili za jedno od najbrutalnijih filmskih ostvarenja u istoriji kinematografije!Osim premijere „Srpskog filma", koja je zakazana za sutra, publiku festivala Sinema siti očekuju još dve domaće premijere. Večeras će biti prikazana „Žena sa slomljenim nosem" Srđana Koljevića, a sutra je na programu „Motel Nana" Predraga Velinovića. Na festivalu će sutra premijerno biti prikazan i film nagrađivane rediteljke iz Bosne i Hercegovine Jasmile Žbanić „Na putu", a publici će se predstaviti i ekipa ovog ostvarenja. Najatraktivnija lokacija festivala i ove godine je „open-er" bioskop u Dunavskom parku, gde svake večeri više od 2.000 posetilaca gleda najbolja ostvarenja selekcija „Animatriks" i „Planet rok".

cinemacity-2.jpg

Volela bih da vidim kada će biti snimljen film o ovim današnjim gologuzim pevačicama ...
Mica Trofrtaljka

„Plavi voz" na meti kritike
O filmu Janka Baljka „Plavi voz", koji je premijerno prikazan na Sinema sitiju, stigle su prve kritike u kojima se ističe da je ovo ostvarenje tehnički i dramaturški nesavršeno, ali ipak daleko prijatnije za gledanje od većine novijih srpskih filmova. Kritičar Đorđe Bajić je istakao nedostatke filma od kojih je najozbiljniji da „Baljak ne uspeva da gledaoca uvuče u priču".

cinemacity-3.jpg

Otvaranje festivala... Nastup čuvene Džulijet Luis

- Moram da istaknem da film u domaću kinematografiju uvodi nekoliko zanimljivih mladih glumaca, čije ćemo potencijale, nadam se, videti u nekom sledećem projektu. Takođe, moram da naglasim da mi je „Plavi voz" prijao više od mnogih filmova iz aktuelne domaće ponude („Čekaj me, ja sigurno neću doći", „Kao rani mraz", „Tamo i ovde..."). Šta da radim, gajim simpatije prema tinejdžerskim dramedijama - naveo je Bajić.Jedna od atrakcija početka festivala bio je dokumentarni film „Mica i okolne priče", koji se bavi Micom Trofrtaljkom, treš ikonom novokomponovane muzike SFRJ. Autor dokumentarca Milan Nikodijević za Press kaže da je osnovna ideja njegovog filma da se kroz priču o Mici Trofrtaljki opiše vreme kada smo lepo živeli.

cinemacity-4.jpg

Otvoreni bioskop... Gledanje filma pod vedrim nebom

- Kroz film o Mici Trofrtaljki želeo sam da prikažem jedno vreme, sedamdesete godine prošlog veka, kada su u ovoj zemlji vladali sreća i blagostanje. Međutim, kada sam otputovao kod nje u Milićevce i čuo njenu životnu ispovest, odlučio sam da je stavim u prvi plan, ravnopravno sa pričom o vremenu kada je bila enormno popularna - kaže Nikodijević.

Trofrtaljka hit festivala

„Kraljica narodnjačkog šunda", Milica Ostojić, poznatija kao Mica Trofrtaljka, presrećna je što je snimljen film o njoj.

cinemacity-5.jpg

Velika posećenost... Oko 2.000 ljudi na svakoj projekciji

- Neka sam dočekala taj dan! Volela bih da vidim kada će biti snimljen film o ovim današnjim gologuzim pevačicama. Celog života su me pljuvali, ignorisali i urlali na mene zbog mojih šaljivih pesama, a ni dan-danas niko ne može da napravi tiraže ploča kao ja. Gazila sam ceo život kroz trnje, ali sam, eto, stigla do zvezda - rekla je Mica.

cinemacity-6.jpg

„Plavi voz"... Lena Bogdanović na premijeri filma

Trofrtaljka je karijeru započela davne 1968. i odmah postala slavna sa prvom pesmom „Davorike dajke". Uspehe je postizala i sa narednim pločama, koje su proglašavane za najgori šund, ali su istovremeno dostizale vrtoglave tiraže od stotinak hiljada primeraka.Sinema siti traje do 12. juna, kada će predstavnici internacionalnih žirija dodeliti 20 nagrada za internacionalni, domaći i niskobudžetni film u okviru tri takmičarske selekcije festivala.

cinemacity-kusta.jpg

Kustin pozdrav iz Portugala

Novosadska publika je imala priliku da vidi i proslavljenog reditelja Emira Kusturicu, ali kao glumca, i to nosioca glavne uloge u filmu „Afera zbogom" Kristijana Kariona. Projekcija ovog filma, koji je publika veoma toplo primila, ipak je prošla bez Kusturice, koji je bio opravdano odsutan - nalazi se na svetskoj turneji sa bendom „No smoking orkestra". On je posetiocima Sinema sitija poslao sledeću poruku:
- Veoma mi je žao što nisam sa vama. U Portugalu sam, na koncertnoj turneji, unapred zakazanoj. Pozdravljam Novi Sad, pozdavljam festival Sinema siti, a naročito publiku. Želim vam prijatne minute uz film u kojem sam glumio iz srca - naveo je Kusta.

(N. K. - N. M.)

Natrag