Kreiranje nove particije

ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
10.05.1971
Poruka
54.331
Ako zelite kreirati novu particiju po vasoj zelji mozete jednostavno to i uraditi.Potreban vam je program Paragon Partition Manager koga imate na adresi.......

:download:

Kod:
http://hotfile.com/dl/8429304/a38393a/Paragon.Partition.Manager.v9.0.Professional.Retail-FOSI.rar.html

Moje trenutno stanje sa particijama je sledece.......

001uub.jpg

Sada cemo kreirati novu particiju K.Startujte program a zatim kliknite na Next......broj 1

002kri.jpg

Kliknite(obelezite )particiju od koje zelite kreirati novu......broj 2 a zatim kliknite na Next.....broj 3

003tx.jpg

Pojavila vam se nova particija......broj 4,pomeranjem kruzora pravite velicinu particije po zelji.......broj 5 a kada to obavili kliknete na Next.....broj 6

004wla.jpg

U padajucem meniju izaberete NTFS (tip particije)....broj 7,takodje slovo particije(kod mene je K).....broj 8,te izaberete Test lavel na Normal.......broj 9 i kliknete na next......broj 10

005erk.jpg

U sledecem prozoru cekirate Yes,apply the changes.....broj 11 te kliknete na Next...broj 12

006ckn.jpg

Kreiranje particije u toku........

007bqa.jpg

Preostaje jos da kliknete na Finish .......

008xk.jpg

Resetujte racunar........i videcete novonastalu particiju kod mene K velicine koju ste sami odredili.......

009oip.jpg

9jzmth.gif

Poslednja izmena od urednika:
ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
10.05.1971
Poruka
54.331
U PDF.......

:download:

[raw]<iframe src="https://skydrive.live.com/embed?cid=37BC32D29066020F&resid=37BC32D29066020F!759&authkey=AIzU6Xz98zRhFvQ" width="98" height="120" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>[/raw]

Član
Učlanjen(a)
15.09.2010
Poruka
11
Ako kreiram novu particiju da li ce se obrisati prilikom obaranja sistema?

Član
Učlanjen(a)
19.03.2010
Poruka
70
boki71 a jel moze se podjeliti particija na kojoj vec ima podataka a da se to ne obrise i da se podjeli na taj nacin da jedna particija ostane sa podacima a druga da se otkine od onog djela gdje je cist prostor ako me razumijes sta me zanima.

ja sad imam inst. xp a na drugu particiju koju imam inst- win 7 al imam 300gb particiju na kojoj imam podataka 100-giga.

ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
10.05.1971
Poruka
54.331
Naravno da moze na isti nacin pod uslovom da velicina nove particije koja se kreira ne bude veca od velicine slobodnog prostora na vec postojecoj particiji kojoj hoces uzeti deo.......Dakle naprimer ako imas 100gb slobodnog prostora recimo na c particiji od nje komotno mozes otkinuti 90gb i kreirati novu particiju.......Zasto 90...Jedini razlog je da je uvek potrebno za kvalitetan rad particije imati bar 10% slobodnog prostora na njoj.....

Član
Učlanjen(a)
19.03.2010
Poruka
70
evo ovako na primjer,imam c particiju na kojoj je xp a duga je particija E koja iznosi 300 gb i zauzece prostora je 186 gb i ja bih htjeo sada napraviti novu particiju od ove "E" jer ako bi isao sa win 7 direktno izgubio bih podatke jel tako.

Skinuo sam ovaj sw Paragon.Partition.Manager.v9.0.Professional.Retail-FOSI koji si predlozio ali prije nego se zaletim zelim da provjerim,znaci koliko predlazes da odvojim za win 7,jel dosta 50 gb.

pogrijesio sam sto sam ostavio particiju za xp 165 gb al gotovo je sad ili jos bolje moga bih odkinuti od te particije komad pa da mi ostane dovoljno zalihe za onaj dio gdje su sigurni podaci ako padne sistem,hajde predlozi mi sta bi ti uradio na mom mjestu i hvala ti na odgovoru.

ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
10.05.1971
Poruka
54.331
Eh,sta bi ja uradio to je malo duza prica.......

Koliko sam te razumeo imas dual boot (XP i win 7)...Ja bi prvo kreirao novu particiju od ove c i napravio na njoj bekap oba operativna sistema a posle bih se igrao dalje ....

To dali je 50gb malo ili mnogo to je relativno pitanje...ovo kazem iz razloga jer je meni recimo 80gb malo za XP (vec mi zauzima gotovo 70gb) i sve zavisi koliko ti je potrebno prostora u program files....ja imam instalirana preko 500 programa tako da mi je zato i malo.....

42676043.jpg

Dok smo ovo pricali evo ja sam bez ikakvih problema recimo od c otkinuo 10gb i napravio novu particiju F bez gubljenja ikakvih podataka.....

19884723.jpg

Konkretno da sam na tvom mestu ja bih od C otkino pa bar pola i napravio novu particiju (pod predpostavkom da vise koristis sedmicu i da ti je to primarno OS)......

ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
10.05.1971
Poruka
54.331
I jos nesto da dodam........Takodje mozes otkinuti od E koliko god zelis a najvise 100gb.....

Osnovno je pravilo da ti se na particijama na kojima se nalazi OS ne nalazi nista drugo vredno vec samo operativni sistemi a svi vazniji podaci da budu prebaceni na drugim partticijama koje ces predhodno kreirati......
Jednostavno je zasto tako.....Pa prilikom pada sistema iz bilo kojih razloga svi ti podaci na drugim particijama ostaju netaknuti ,i nanovo instaliras os i koristis te podatke bez ikakvih problema......

a idealno je da imas bekap za svaki os i prilikom pada sistema uradis restore i imas sve ponovo na svom mestu za 15-20 minuta......

Sta mislis kada bi ja ponovo instalirao 500 programa.......naprimer......i povratio moj program files......

93671733.jpg

49745648.jpg

36271488.jpg

Zato imam uvek svez bekap na D particiji pa nije nikakav problem i ne plasim se obaranja sistema......

69243402.jpg

Natrag