Šta je novo?

Kreativna strana ljubavi

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.576
Kreativna strana ljubavi

B92 16.02.2010 06:41Zašto ljubav inspiriše umetnike? Nedavna naučna istraživanja možda su nam donela tačan odgovor koji kaže da mozak drugačije reaguje na ljubav i požudu.

Prošle godine psiholozi u Holandiji sproveli su eksperiment tako što su grupu mladića i devojaka zamolili da zamisle sebe u dugoj šetnji sa voljenom osobom (oni bez partnera zamislili su da šetaju sa "idealnim" partnerom). Druga grupa volontera zamoljena je da zamisli sebe u "vrućim" scenama sa osobom koja ih privlači ali u koju nisu zaljubljeni.

Obe grupe učesnika su pre i posle maštanja uradile test kojim su ispitane njihove kreativne i analitičke sposobnosti.

Rezultati su pokazali sledeće: ispitanici koji su zamišljali romantičnu šetnju stimulisali su "globalnu obradu" mehanizama u mozgu, što je rezultiralo dugoročnim fokusiranjem i unapređenom kreativnošću. S druge strane, ispitanici koji su razmišljali o seksu stimulisali su "lokalnu obradu", koja je donela fokusiranje na sadašnjost i povišeno analitičko razmišljanje.

Postoji mnoštvo psiholoških objašnjenja za ove rezultate. Osećanja romantične ljubavi mogu da povećaju nivo dopamina, neurohemikaliju koja je povezana sa kreativnošću, dok seksualna želja podiže nivo testosterona, koji je zadužen za iskazivanje analitičkih veština.

Ove hemijske relacije mogu imati važnu svrhu: povećanje verovatnoće seksualne reprodukcije.
 
MODERATOR
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.466
Svaka ljubav je svojevrsna inspiracija, kako za osjećaj sreće i zadovoljstva, tako i za stvaralaštvo uopšte. Najbolja ljubavna svjetska poezija, nastala je u trenucima kada su pjesnici bili zaljubljeni.
 
Član
Učlanjen(a)
01.01.2010
Poruka
49
UMETNOST je izraziti svoje viđenje, mišljenje, zapažanje i emocije, na način gde igrom rečiju, muzikm, poetički i slikovno uklapamo sva čula i stvaralački oslobadjamo svoje potisnute želje, sakrivene patnje, neizrečivu sreću i bezgraničnu ljubav...
 
Član
Učlanjen(a)
08.05.2010
Poruka
156
Slažem se sa mišljenjem da je ljubav kod većine velika inspiracija dok pak zaljubljenost može biti i kočnica za normalno funkcionisanje....
 
Top