Šta je novo?

Kraljevo: Dani evropske baštine

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Kraljevo: Dani evropske baštine

Ministar kulture i informisanja Bratislav Petković otvorio je danas centralnu proslavu "Dana evropske baštine", na Trgu Svetog Save u Kraljevu, istakavši da zadužbinarstvo i dobročinstvo imaju dugu tradiciju kod srpskog naroda.

"Srpski vladari su ostavljali svoje zadužbine u vreme kada je naša država bila na vrhuncu moći, ali i tokom više vekova turske vladavine", rekao je Petković.

Bratislav Petkovic_310x186.jpgOn je naveo da su misli darodavaca zapisivane na poveljama i da je to bilo iskupljenje grehova a svetitelj kome je hram posveć bio je ktitoru zaštitnik pred strašnim sudom.

"U početku je zadužbinarstvo bilo privilegija vladara, buđenje nacionlne svesti nakon oslobođenja od Turaka, zatim se širilo u sve društvene slojeve kroz shvatanje kulture kao zajedničkog imenitelja u stvaranju moderne evropske države", kazao je Petković.

Na otvaranju su nastupili mladi talenti Nikola i Bojana Peković iz Kraljeva, članovi Udruženja guslara Žiča, učenici Srednje muzičke škole ''Stevan Mokranjac'' i dečiji hor "Abrašević", a glumci kraljevačkog pozorišta su u okviru scenskog prikaza predstavili zadužbinarstvo Nemanjića.

Ovogodišnja tema manifestacije "Dani evropske baštine" - "Darivanje i zadužbinarstvo", kojoj je prisustvovao i ambasador Mađarske u Srbiji Oskar Nikovic skreće pažnju na pomalo zapostavljeno tradicionalno nasleđe i baštinjenje u Srbiji.

Upravo zato je blizina najstarijih zadužbina manastira Studenica iz 1190. godine, Gradac i Žiča, koje je Petković ranije tokom dana posetio, odredila Kraljevo za mesto održavanja centralne proslave.

U sklopu manifestacije Kraljevo je predstavilo bogatu tradiciju zadužbinarstva u ovom kraju, od srednjovekovnih spomenika izuzetne duhovne, istorijske, arhitektonske i umetničke vrednosti, preko zadužbina 19. i početka 20. veka do danas.

Pored Studenice i Žiče, Petković je tokom dana obišao i Zadužbinu Petra Bogavca, Zadužbinu Živke Đokić u kojoj se nalazi Crveni krst, a predstavljen je i najnoviji primer donatorstva - Legat Olivere Radojković-Čolović.


Izvor:
Novosti.rs
 
Top