Kraća letovanja zbog kašnjenja čartera

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Turisti se žale kad gube i dan odmora

Kraća letovanja zbog kašnjenja čartera

Izvor: Blic Ana Slović | 29. 08. 2011. - 12:30h | Foto: AFP

Ovog leta dešavalo se da čarter letovi iz Beograda ka letovalištima, naročito ka Turskoj, kasne u polasku i po nekoliko sati zbog čega su turisti iz Srbije gubili po jedan dan odmora. U turističkim agencijama kažu da oni ne određuju satnicu polaska aviona, kao i da postoji mogućnost da se putnicima nadoknadi izgubljeno.

170856_0820-avion-foto-afp_f.jpg
Turistička inspekcija primila 16 prijava na čarter letove

Nedavno je avion za Hurgadu, koji je bio planiran za devet sati ujutru, poleteo skoro sedam sati kasnije. I pored toga što to nije usamljen slučaj, u agencijama ističu da ovog leta nije bilo mnogo problema. Milica Žarković iz Agencije “Kon Tiki” kaže da je praksa da se putnici o terminu leta obaveštavaju tek dva dana pred put i da su oni već navikli na neizvesnost kada je reč o čarterima.

Kako naplatiti izgubljeni dan

Jedan od putnika kome se dogodilo da zbog čartera izgubi dan na jednom od foruma savetovao je šta činiti u takvoj situaciji: “Iz hotela sam poneo overeni papir kad sam došao, kog datuma i u koliko sati. Po povratku sam napisao prigovor agenciji na koji ona nije odgovorila, pa sam onda napisao tužbu Turističkoj inspekciji. Posle nekoliko dana pozvali su me iz inspekcije i isti dan mi je na račun uplaćeno 8.500 na ime jednog dana”, naveo je ovaj turista.

- Avio-kompanija uvek može da promeni satnicu. Mi samo zakupljujemo avion. Na agenciji je da poštuje ugovor, odnosno da obezbedi putnicima određeni broj dana i noćenja. Ovog leta smo imali samo jedno kašnjenje i tada smo putnicima isplatili pola dana letovanja. Dakle, sve je dobra volja agencije - kaže Žarković.

U turističkoj agenciji “Argus turs” ističu da je važno da avion poleti onog dana kada je planirano.

- Sa čarter letovima se nikad ne zna, ali ne zavisi to od nas već od avio-kompanija. Nema odštete ako se poleti planiranog dana. Gleda se koliko ste noći uplatili, pa ako se let odloži i tako se izgubi jedna noć, onda može da se nadoknadi - kaže Aleksandar Vučković iz “Argus tursa”.

Najčešće žalbe putnika

- Smeštaj ne sadrži sve što je predviđeno programom putovanja - nema klimu, mini-bar, terasu, umesto standardnog ima pomoćni ležaj...
- Promena smeštaja - putnici smešteni u druge hotele a ne u one koje su platili
- Prevoz - kvar autobusa, nema klime ili ne radi, minibus umesto autobusa
- Lokacija smeštaja - udaljenost od plaže ili od centra grada veća od one navedene u programu putovanja

Radisav Stanković, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije Juta, kaže da nije tačno da agencije ne snose odgovornost za kašnjenja.

- Putnik ima pravo da se žali jedino ako zbog kašnjenja izostane neka usluga, na primer, večera. Onda ima pravo da traži da se to nadoknadi - kaže Stanković.
Prijave putnika zbog kašnjenja čarter letova, kako kažu u inspekciji, nisu specifičnost samo ove sezone.

- U 2011. turistička inspekcija je primila 16 prijava koje se odnose na čarter letove, što znači da se oko osam odsto prijava odnosilo na čarter letove - kaže Brankica Bajat iz Turističke inspekcije.

Ona ukazuje na to da prvenstvo imaju redovne linije i da poletanje čartera nije tačno utvrđeno.

- Upravo zbog toga turističke agencije u programima putovanja navode okvirno vreme poletanja i sletanja aviona “u kasnim večernjim” ili “ranim jutarnjim” satima. Ukoliko putnici smatraju da nije poštovan ugovor o putovanju, imaju pravo na prigovor turističkoj agenciji. Ako sa agencijom ne postignu dogovor, mogu podneti prijavu inspekciji - kaže Bajat.

Natrag