Šta je novo?
Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.064
Da li znate sta je Kovceg Saveza?
Da li znate koja mu je bila svrha ,gde se nalazio?
Da li znate da li ga je neko ukrao ili sklonio,
I Da li znate hoce li se ikada pronaci ili pak pojaviti?
Kovceg saveza.jpg
 
UPLOADER
Učlanjen(a)
19.10.2010
Poruka
3.190
Da li znate sta je Kovceg Saveza?
Da li znate koja mu je bila svrha ,gde se nalazio?
Da li znate da li ga je neko ukrao ili sklonio,
I Da li znate hoce li se ikada pronaci ili pak pojaviti?
Pogledajte prilog 141888
Ovo bi jako mogla biti zanimljiva tema , istraživačka , samo daje nezagadimo , kao i obično .


Pitanje: Što se dogodilo Kovčegu saveza?

Odgovor:
Pitanje „Što se dogodilo s Kovčegom saveza?“ već stoljećima fascinira teologe, proučavatelje Biblije i arheologe. U osamnaestoj godini svoje vladavine, judejski kralj Jošija naredio je skrbiteljima Kovčega saveza da ga vrate u hram u Jeruzalemu (2. Ljetopisa 35:1-6; usp. 2. Kraljevima 23:21-23). To je bio posljednji put da se u Svetom pismu spomenulo gdje se nalazio Kovčeg saveza. Četrdeset godina kasnije, babilonski kralj Nabukodonozor osvojio je Jeruzalem i opljačkao Hram. Manje od deset godina kasnije, vratio se i uzeo sve što je ostalo u Hramu, a onda je spalio Hram i grad do temelja. Dakle, što se dogodilo s kovčegom? Je li ga Nabukodonozor uzeo? Je li bio uništen zajedno s gradom? Ili, jesu li ga uzeli i sakrili na sigurno mjesto, kao što su očigledno učinili kada je egipatski faraon Šišak opljačkao Hram u vrijeme vladavine Salomonova sina Roboama? (Očigledno zato što, ako je Šišak uspio uzeti Kovčeg, zašto bi onda Jošija tražio od levita da ga vrate? Ako je Kovčeg bio u Egiptu — kao što tvrdi scenarij Otimača izgubljenog Kovčega — onda ne bi bio u levita i stoga ga oni ne bi mogli vratiti.)

Nekanonska Druga knjiga o Makabejcima izvještava kako je Jeremija, uoči babilonske invazije, „po Božjem nadahnuću sa sobom ponio Šator i Kovčeg saveza, pa se uspeo na goru na koju se bio popeo Mojsije i odakle je motrio Božju baštinu [tj. goru Nebo; usp. Ponovljeni zakon 31:1-4]. Stigavši onamo, nađe stan u pećini, unese u nj Šator, Kovčeg i kadioni žrtvenik, a ulaz zagradi ” (2:4-5). Međutim, „Neki od njegovih pratilaca došli su zatim da označe put, ali ga nisu mogli naći. Kad je to saznao Jeremija, prekorio ih je ovako: 'Ovo mjesto bit će nepoznato sve dok Bog ponovo ne sabere svoj narod i ne smiluje mu se. Tada će Gospodin ponovo pokazati sve ove predmete i vidjet će se Gospodinova slava i Oblak, kao što se pojavio za Mojsija i kad je Salomon molio da hram bude veličanstveno posvećen.'“ (2:6-8). Ne znamo je li ovaj zapis iz druge ruke (vidi 2:1) točan; čak i ako jest, nećemo znati sve dok se Gospodin ne vrati, kao što zapis i sam tvrdi.

Druga teorija vezano uz to gdje se nalazi izgubljeni Kovčeg saveza vezana je uz rabine Shoma Gorena i Yehuda Getza, koji tvrde da je Kovčeg sakriven ispod brda na kojemu je stajao Hram, gdje je bio zakopan prije nego što ga je Nabukodonozor stigao ukrasti. Nažalost, hramsko brdo je sada obitavalište Kupole na stijeni, islamskog svetišta, a lokalna muslimanska zajednica ne dopušta iskopavanje. Tako, ne možemo znati jesu li rabini Gorem i Getz upravu.

Istraživač Vendyl Jones, između ostalih, vjeruje da jedan artefakt pronađen među mrtvomorskim spisima, enigmatski „Bakreni svitak“ iz qumranske špilje broj 3, zapravo služi kao neka vrsta mape s blagom na kojoj se navode mjesta brojnih dragocjenih blaga uzetih iz Hrama prije nego što su došli Babilonci, te da se među njima nalazi i izgubljeni Kovčeg saveza. Tek nam predstoji vidjeti je li to točno, pošto nitko još nije uspio locirati sve nužne zemljopisne međe navedene na tom svitku. Zanimljivo je da neki znanstvenici špekuliraju kako 2. Makabejcima 2:1, 4, gdje se opisuje kako je Jeremija sakrio Kovčeg, možda govori upravo o tom Bakrenom svitku. I dok je to zanimljiva špekulacija, još uvijek je nedokazana.

Negdašnji istočnoafrički dopisnik časopisa „The Economist,” Graham Hancock, izdao je 1992. godine knjigu pod naslovom The Sign and the Seal: The Quest for the Lost Ark of the Covenant (Znak i pečat: Potraga za izgubljenim Kovčegom saveza; op. prev.), u kojoj tvrdi kako je Kovčeg spremljen u crkvu Svete Marije Sionske u Aksumu, drevnom gradu u Etiopiji. Istraživač B.A.S.E. instituta, Robert Cornuke, također vjeruje da postoji mogućnost kako je Kovčeg sada u Aksumu. Međutim, nitko ga još tamo nije pronašao. Slična je tvrdnja arheologa Michaela Sandersa, koji vjeruje kako je Kovčeg sakriven u drevnom egipatskom hramu u izraelskom selu Djaharya, ali ga još uvijek tamo nije pronašao.

Prema sumnjivoj irskoj predaji, Kovčeg je bio zakopan pod brdom Tara u Irskoj. Neki znanstvenici vjeruje da je to izvor irske legende „lonac od zlata na kraju duge“. Još manje su vjerojatne tvrdnje Rona Wyatta i Toma Crotsera, prema kojima Wyatt tvrdi da je zapravo vidio izgubljen Kovčeg saveza zakopan pod brdom Golgote a Crotser da ga je vidio na gori Pisgi blizu gore Nebo. Arheološka zajednica obojicu veoma malo poštuje, a ni jedan ni drugi nisu uspjeli potvrditi te bujne tvrdnje bilo kakvim dokazom.

Na kraju, Kovčeg je još uvijek izgubljen za sve, osim za Boga. Ljudi mogu iznositi zanimljive teorije poput onih koje smo gore naveli, ali Kovčeg se saveza tek treba pronaći. Možda je pisac 2. Makabejcima ipak upravu, možda ipak nećemo saznati što se dogodilo s izgubljenim Kovčegom saveza do Gospodinova povratka.

Izvor : Got-Questions.gif
 
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
17.655
Zasto bi neko ko propoveda da ne u novom zavetu ne treba drzati deset zapovesti brinuo i starao se o tom da li ce se naci kovceg zaveta ili ne?

Bog moze uciniti da se pronadje da bi pozvrdio vaznost deset zapovesti.

Ali ponavljam.
Zasto bi se o tome binuo i starao protivnik deset zapovesti?
 
Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.080
2. Makabejcima ipak upravu, možda ipak nećemo saznati što se dogodilo s izgubljenim Kovčegom saveza do Gospodinova povratka.

Pitanja, pitanja i potraga za nečim što mi Krišćani već imamo.....

Jadni li su oni što se Starim Zavjetom, koji se ispuni na Golgoti, posedaju.

Sestro zar si zaboravila:Gospodine, smiluj se!

Kriste, smiluj se!

Gospodine, smiluj se!

Kriste, čuj nas!

Kriste, usliši nas!

Oče nebeski, Bože, smiluj nam se!

Sine, Otkupitelju svijeta, Bože, smiluj nam se!

Duše Sveti, Bože, smiluj nam se!

Sveto Trojstvo, jedan Bože, smiluj nam se!Sveta Marijo, moli za nas!

Sveta Bogorodice, moli za nas!

Sveta Djevo djevica, moli za nas!

Majko Kristova, moli za nas!

Majko Crkve, moli za nas!

Majko Božje milosti, moli za nas!

Majko prebistra, moli za nas!

Majko prečista, moli za nas!

Majko neoskvrnjena, moli za nas!

Majko nepovrijeđena, moli za nas!Majko ljubezna, moli za nas!

Majko divna, moli za nas!

Majko dobrog savjeta, moli za nas!

Majko Stvoriteljeva, moli za nas!

Majko Spasiteljeva, moli za nas!Djevice premudra, moli za nas!

Djevice časna, moli za nas!

Djevice hvale dostojna, moli za nas!

Djevice moguća, moli za nas!

Djevice milostiva, moli za nas!

Djevice vjerna, moli za nas!Ogledalo pravde, moli za nas!

Prijestolje mudrosti, moli za nas!

Uzroče naše radosti, moli za nas!

Posudo duhovna, moli za nas!

Posudo poštovana, moli za nas!

Posudo uzorna pobožnosti, moli za nas!

Ružo otajstvena, moli za nas!Tornju Davidov, moli za nas!

Tornju bjelokosni, moli za nas!

Kućo zlatna, moli za nas!

Škrinjo zavjetna, moli za nas!

Vrata nebeska, moli za nas!

Zvijezdo jutarnja, moli za nas!

Zdravlje bolesnih, moli za nas!

Utočište grešnika, moli za nas!

Utjeho žalosnih, moli za nas!

Pomoćnice kršćana, moli za nas!Kraljice anđela, moli za nas!

Kraljice patrijarha, moli za nas!

Kraljice proroka, moli za nas!

Kraljice apostola, moli za nas!

Kraljice mučenika, moli za nas!

Kraljice ispovjedalaca, moli za nas!

Kraljice djevica, moli za nas!Kraljice sviju svetih, moli za nas!

Kraljice bez grijeha istočnoga začeta, moli za nas!

Kraljice na nebo uznesena, moli za nas!

Kraljice svete krunice, moli za nas!

Kraljice obitelji, moli za nas!

Kraljice mira, moli za nas!Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta, oprosti nam Gospodine,

Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta, usliši nas, Gospodine!

Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta, smiluj nam se Gospodine!R. Moli za nas, sveta Bogorodice!

O. Da dostojni postanemo obećanja Kristovih!​Pomolimo se:
Dopusti nama, slugama svojim, molimo, Gospodine Bože, da se neprestano radujemo duševnom i tjelesnom zdravlju i da se slavnim zagovorom Blažene Marije, vazda djevice, izbavimo od sadašnje žalosti i naužijemo vječne radosti! Po Kristu Gospodinu našemu! O. Amen.

Slepi kod očiju, gluhi kod ušiju, srca kamena i šije tvrde, rode gujin:

Evo vam KOVČEGA ZAVETA:


02766c9d73657ecc3114c63a1b14dd7b.jpg

No, vi, Mileritski nakot, nju ne priznajete, Sina Jedinca Njezinog stvorenjem prikazujete i propovedate. Čekate ostvarenje onoga što se već dogodilo, zaludni i narodu i Bogu.

Pa neka vam bude po volji vašoj.

Smilovao vam se Svemogući Bog (ne to nije jehova),merio Vam merama kojima vi meriste drugima, i mere vam Odredio po merama vašim. U večnosti, ne na zemlji. U večnosti.

Amen
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.064
CRO Jeremiah 3:16 A kad se u one dane namnožite i narodite u zemlji« – riječ je Jahvina – »više se neće govoriti: 'Kovčeg Jahvina Saveza' i nitko neće na nj misliti, nitko ga se neće sjećati ni za njim čeznuti, niti ga ponovo graditi. (Jer. 3:16 CRO) ovim stihom se prorekla nepotrebnost Kovcega saveza jer ce Stari savez biti zamenjen Novim i da ce se Kovceg Saveza otkriti u Novom Jerusalimu prema Otkrivenju 11:15,19 CRO Revelation 11:19 I otvori se hram Božji na nebu i pokaza se Kovčeg saveza njegova u hramu njegovu te udare munje i glasovi i gromovi i potres i tuča velika. (Rev. 11:19 CRO)
Jednom recju Bog je sklonio Kovceg saveza pre nego su Vavilonci opljackali i spalili hram.607 PNE.

На овом линку сам нашао ово писано испод
https://www.jw.org/finder?wtlocale=SB&docid=502016227&srctype=wol&srcid=share
Kovceg Saveza

Када је Јехова рекао Мојсију да направи свети шатор, прво што му је дао био је нацрт по ком је требало да направи ковчег савеза јер је он био главни и најважнији предмет у шатору и израелском логору. Ковчег је био 2,5 лакта дуг, 1,5 лакат широк и 1,5 лакат висок (око 111 × 67 × 67 цм). Био је направљен од акацијиног дрвета и изнутра и споља обложен чистим златом. Био је украшен венцем од злата „око горњих ивица“. Други део ковчега, његов поклопац, био је направљен од чистог злата, а не од дрвета обложеног златом, и његова дужина и ширина одговарале су дужини и ширини ковчега. На њему су се налазила два херувима од кованог злата, по један на оба краја поклопца, окренути лицем један према другом, повијених глава с крилима раширеним преко поклопца (Из 25:10, 11, 17-22; 37:6-9). Поклопац је био познат и као „поклопац помирења“ (Јев 9:5);
 • Како је изгледао? Ковчег је био дуг 111 центиметара, широк 67 центиметара и висок 67 центиметара. Био је направљен од акацијиног дрвета и обложен златом споља и изнутра. Горње ивице биле су украшене венцем од злата. Поклопац је био израђен од чистог злата и на њему су била два херувима такође од злата, један на једном крају поклопца а други на другом. Били су окренути један према другом, а лицем су гледали према поклопцу. Крила су им била раширена увис и њима су заклањали поклопац. Са обе стране ковчега изнад ногица биле су четири карике од чистог злата. Полуге од акацијиног дрвета обложене златом биле су провучене кроз те карике, тако да је ковчег могао да се носи (Излазак 25:10-21; 37:6-9).
 • Где се налазио? Ковчег савеза је био направљен у исто време кад и свети шатор и налазио се у једном делу тог шатора који је назван Светиња над светињама. Преградна завеса је Светињу над светињама скривала од погледа свештеника и народа (Излазак 40:3, 21). Само је првосвештеник једном годишње на Дан очишћења смео да уђе тамо и да види свети ковчег (Левитска 16:2; Јеврејима 9:7). Када је касније Соломон саградио храм, у њему је такође постојала Светиња над светињама у коју је премештен ковчег савеза (1. Краљевима 6:14, 19).
  • Чему је служио? Ковчег савеза је подсећао Израелце на савез који је Бог склопио с њима на гори Синај, будући да су се у њему налазиле неке свете ствари. Поред тога, првосвештеник је на Дан очишћења вршио обред управо пред тим ковчегом (Левитска 16:3, 13-17).
  • Шта је било у њему? Прве ствари које су стављене у ковчег савеза биле су две камене плоче на којима су биле исписане Десет заповести (Излазак 40:20). Касније је додата златна посуда са маном, као и „Аронов штап који је пропупео“ (Јеврејима 9:4; Излазак 16:33, 34; Бројеви 17:10). По свему судећи, та посуда и Аронов штап у једном тренутку су били уклоњени из ковчега, будући да нису били у њему када је премештен у храм (1. Краљевима 8:9).
  • Како је преношен? Ковчег савеза су смели да преносе само Левити на раменима користећи полуге од акацијиног дрвета (Бројеви 7:9; 1. Летописа 15:15). Полуге се никада нису извлачиле из карика кроз које су биле провучене, тако да није било потребе да Левити додирују ковчег (Излазак 25:12-16). Преградна завеса која је раздвајала Светињу и Светињу над светињама користила се за покривање ковчега приликом његовог преношења (Бројеви 4:5, 6).*
  • Шта је представљао? Ковчег савеза је имао везе с Божјом присутношћу. На пример, облак који се појављивао над ковчегом савеза у Светињи над светињама и над Израелцима док су били улогорени, представљао је знак Јеховине присутности и његовог благослова (Левитска 16:2; Бројеви 10:33-36). Осим тога, говорећи о два херувима на поклопцу ковчега савеза, Библија каже да Јехова седи над њима (1. Самуилова 4:4; Псалам 80:1). Ти херувими су предочавали Јеховина кола (1. Летописа 28:18). Због онога што је ковчег савеза представљао, краљ Давид је написао да Јехова „пребива на Сиону“ након што је ковчег савеза тамо премештен (Псалам 9:11).
  • Како се још назива? У Библији се за свети ковчег користи више назива: „ковчег сведочанства“, „ковчег савеза“, „ковчег Јехове“ и „ковчег [Јеховине] силе“ (Бројеви 7:89; Исус Навин 3:6, 13; 2. Летописа 6:41).
   Поклопац ковчега савеза назива се и „поклопац помирења“, то јест „очишћења“ (1. Летописа 28:11, Даничић-Караџић). Тим изразом се указује на посебан обред који је спроводио првосвештеник на Дан очишћења када је крвљу животиња које су биле приношене на жртву шкропио „према поклопцу и пред поклопцем“. Тим чином је првосвештеник вршио обред очишћења „за себе и за свој дом и за цели израелски збор“ (Левитска 16:14-17).

У ковчегу су се чували важни подсетници, међу којима су најважније биле две плоче са Сведочанством, то јест с Десет заповести (Из 25:16). Касније су у ковчег додати „златна посуда с маном“ и „Аронов штап који је пустио пупољке“, али су неко време пре градње Соломоновог храма били склоњени (Јев 9:4; Из 16:32-34; Бр 17:10; 1Кр 8:9; 2Ле 5:10). Непосредно пре своје смрти, Мојсије је Левитима дао „књигу Закона“ и рекао им да је ставе „поред ковчега савеза Јехове, свог Бога, да тамо буде сведок против вас“, а не у ковчег (Пз 31:24-26).
(Излазак 25:22) Тамо ћу се састајати с тобом и говорићу ти одозго, изнад поклопца, између два херувима која су на ковчегу сведочанства. Говорићу ти све заповести које треба да пренесеш Израелцима.

Повезан с Божјом присутношћу. Током читаве историје, ковчег савеза се доводио у везу с Божјом присутношћу. Јехова је обећао: „Тамо ћу се састајати с тобом и говорићу ти одозго, изнад поклопца, између два херувима која су на ковчегу сведочанства.“ „Ја ћу бити присутан у облаку над поклопцем ковчега“ (Из 25:22; Ле 16:2). Самуило је написао да Јехова „седи на престолу изнад херувима“ (1Са 4:4). Према томе, херувими су предочавали Јеховину кочију (1Ле 28:18). У складу с тим, „кад год је Мојсије улазио у шатор састанка да разговара с [Јеховом], чуо је глас који му је говорио одозго, изнад поклопца на ковчегу сведочанства, између два херувима. Тако је разговарао с Богом“ (Бр 7:89). Касније су се и Исус Навин и првосвештеник Финес обраћали Јехови пред ковчегом савеза (ИН 7:6-10; Су 20:27, 28). Међутим, само је првосвештеник једном годишње улазио у Светињу над светињама и видео ковчег, не да би разговарао с Јеховом, већ да би извршио обред за Дан очишћења (Ле 16:2, 3, 13, 15, 17; Јев 9:7).
 
Top