Kotlovi iz Kraljeva u Evropi

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Kotlovi iz Kraljeva u Evropi
Rade Janjić stvorio je uspešnu firmu u kojoj bi mnogi metalski radnici i inženjeri, poželeli da rade, ne samo zbog redovnih plata i nesvakidašnjih povoljnosti, već i zbog međuljudskih odnosa.

Firma Rada Janjića iz Kraljeva, pored dobrog poslovanja i redovnih plata, zaposlenima omogućava da rade u, gotovo, kako kaže, porodičnoj atmosferi. Vlasnik sa radnicima razgovara, sluša njihove probleme, zapošljava im decu i unuke, što se pokazalo dobrim rešenjem, a fabrika nikada nije bila u krizi.Radijatori 1 nn.jpg"Mi smo mu kao porodica", kaže Radovan Sinđelić koji je iz Fabrike vagona u "Radijator inženjering" prešao pre dve i po godine.

"Ovde nema krađe, nema pronevera, svako ko od gazde nešto zatraži može da dobije", kaže Sinđelić.

Vlasnik rade Janjić kaže da ceni rad i pedantnost. Plaća ih po učinku i obezbedio im je, kaže, vrhunsku opremu, jer je sve kopjuterizovano.

Radnici kažu da je gazda velikodušan i da zaposlenima rešava i egzistencionalna pitanja.

Inženjer Nenad Radosavljević dobio je od gazde stan.

"Prezadovoljan sam, to mi je hvala za lojalnost. U firmi sam od početka, a u fabrici nema radnika koji se gazdi obratio, a da mu nije pomogao", kaže on.

Među 335 radnika nema nijedno tmurno lice, a povratnici iz belog sveta ne kriju sreću.

"Tamo nismo dobili ni posao ni platu. I veruj te na ovakvu firme nismo naišli nigde u
regionu", kaže varilac Tomislav Aranđelović.

Na rezultatima koje je Janjić sa svojom porodicom postigao odmahuju glavom i stežu ruku i konkurenti. Na lidersko mesto u proizvodnji kotlova stigao je od parnogrejača, preko inženjera do tehnologa u kraljevačkom Magnohromu.

"Stalno sam u pogonu, među radnicima. Uvek sam sa njima, pomažem, nadgledam, motivišem ih da rade prvenstveno za sebe, a to donosi dobro i fabrici", kaže Rade Janjić.

Ambicija i znanje, ohrabrili su ga da sa 50 godina krene od nule. Tada je imao samo zanatsku radionicu i svojih deset prstiju, a danas bi sve kolege inženjeri i metalski radnici da rade kod njega. Prisutan je širom Evrope i ostvaruje izvoz od deset miliona evra.Izvor:
rts.rs

 
Natrag
Top