Šta je novo?

Kosovo Polje: Počela nastava na srpskom jeziku

Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
5.538
Kosovo Polje: Počela nastava na srpskom jeziku
02.09.2009. 17:42

Predstavnik Ministarstarstva prosvete Dušan Maksimović izjavio je danas da je nastava na srpskom u školskom centru "Sveti Sava" u Kosovu Polju počela danas iako se u prepodnevnoj smeni, mimo sporazuma, održava i nastava na albanskom.

"Jutros su na nastavu na srpskom koja se izvodi u školskom centru 'Sveti Sava' došli i osnovci iz škola 'Aca Marović' i 'Vuk Karadžić' i časovi su protekli bez problema", izjavio je Maksimović agenciji Beta.
U školskom centru "Sveti Sava" u Kosovu Polju, pored đaka albanske nacionalnosti, nastavu pohađa i 60-ak osnovaca srpske nacionalnosti. Njihovi roditelji, zabrinuti zbog kršenja sporazuma o odvijanju odvojene nastave na srpskom i albanskom, decu juče nisu pustili u školu. Roditelji tih 57 učenika i dalje su zabrinuti za bezbednost dece i najavljuju da ih neće pustiti u školu zbog kršenja sporazuma o nastavi koji je posredstvom UNMIK-a potpisan 2006. godine. Njime je predviđeno da se u zgradi "Sveti Sava" pre podne odvija nastava na srpskom jeziku a posle podne na albanskom.
Kosovske vlasti su juče prekršile sporazum tako što je nastava na albanskom, koja se izvodi u učionicama na dva od tri sprata škole, počela u obe smene. Nastava na srpskom odvija se pre podne na prvom spratu.

Izvor: Blic
 
Top