Šta je novo?

Koridor stao, nema ko da iseče hrast

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.323
Koridor stao, nema ko da iseče hrast
Iako je izvođač radova dobio nalog da nastavi radove u zoni starog hrasta na trasi u mestu Savinac kod Gornjeg Milanovca, niko ne želi da iseče stablo.

Izvor: Večernje novosti

1840701768558bed10d27ef466253738_w640.png

Foto: B92, arhiva

Zbog toga su radovi stali na 300 metara sa obe strane drveta.

Hrast star više od 600 godina, koji se našao na trasi Koridora 11, i pored toga što je izvođač radova dobio nalog da radove u zoni ovog zelenog gorostasa nastavi, što znači da neće biti izmeštanja trase - nema ko da poseče. Niko to ne želi da uradi, pa su radovi na oko 300 metara sa leve i desne strane hrasta - stali.

Nezvanično, jedna domaća firma ponudila je da za 150.000 dinara sa svojom mehanizacijom ukloni hrast. Pored nadoknade, vlasnik firme je zatražio i policijsku zaštitu od nezadovoljnih građana koji su stali u odbranu hrasta, ali to investitor navodno nije mogao da mu obezbedi, pa je odustao od posla.

“Mislim da je samo pitanje dana kada će hrast biti uklonjen. Građani su ranije bili ohrabreni izjavama ministra Ilića da će hrast opstati, ali kako jednim političarima moć opada, a drugima jača, stvari se menjaju”, rekao nam je Bojan Milovanović iz Ekološke organizacije GM Optimist.

Kako je istzakao ovo drvo ima crkvenu, istorijsku i prirodnu vrednost.

Predsednik MZ Savinac Miliša Nikolić kaže da će hrast, visok više od 40 metara, biti posečen.

“Narodu je dozlogrdilo, i mislim da se više niko neće ni buniti. Lagali su nas, obmanuli. Pre nego što je počela izgradnja ove deonice, predlagali smo da auto-put zaobiđe Takovo i Savinac, dva istorijska i turistička mesta, ali niko nas nije čuo. Sada je sve badava”, kaže Nikolić.
 
Top