Šta je novo?
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.067
Korespondencija (1983) Teatarska predstavascreen.pngKorespondencija-1983-SF.png

info.png

Kultna predstava „Korešpodencija” iz 1982. godine, rađena po romanu Borislava Pekića u režiji Arsenija Jovanovića, zasnovana na četvrtom tomu Zlatnog runa Borislava Pekića, sa velikim uspehom igrala 22 godine na sceni tog teatra, a, kako je saopštio Atelje 212, ukupno je odigrana 298 puta.

Premijerno izvedena 5. februara 1980. godine, a Danilo Bata Stojković je za ulogu Simeona Njegovana Lupusa dobio nagrade za glumu na Sterijinom pozorju 1982. godine.

U predstavi su pored Danila Bate Stojkovića igrali i Zoran Radmilović, Mira Banjac, Milan Mihailović, Ružica Sokić, Petar Kralj, Dejan Čavić, Aljoša Vučković, Mariola Fotez, Ljubiša Bačić, Željka Bačić i Milica Dragojlović.

Ovo je TV Rip, ali je predstava istorijska.Kultna predstava Korešpodencija imala je 300 izvođenja za 24 godine.
„Najbolji način da čovek gleda rđave drame je – život. Kad hoću da vidim dobru, ja onda odem u pozorište i gledam – Umetnost.“ Borislav Pekić. Iako po obimu značajno manji od romanesknog, Pekićev dramski opus zauzima po važnosti i književnom kvalitetu značajno mesto u celokupnom delu ovog pisca. Ne samo u pogledu dominantnih i opsesivnih tema koje se neminovno „produžavaju“ iz romana ka dramama već i u pogledu kreativne žanrovske polivalentnosti jer mnogi likovi iz Pekićeve proze dobijaju nove/stare živote u dramama. U kontekstu dela ovog pisca roman i drama stoje naporedo, postoje simultano, dopunjujući i obogaćujući večne Pekićeve teme: sudbinu pojedinca i naroda, cincarsku vekovnu odiseju, totalitarizam i egzistencijalni istorijski sarkazam, velike sudbine malih ljudi i male živote u velikim nacionalnim sunovratima...
Sve ono što je Pekića učinilo jednim od najvećih pisaca dvadesetog veka oživelo je u imaginativnoj i dramaturškoj sferi pozorišta. Ali ne da bi strasnu piščevu metaforu učinilo konačnom ili mogućom u još jednom kreativnom mediju, nego da bi se upravo dokazalo i pokazalo koliko su strast i kvalitet književnog teksta svuda i uvek prepoznatljivi.screen.png
Korespondencija_1983_.divx.jpg

Download.pngHidden content
You need to react to this post in order to see this content.


 
Poslednja izmena:
Top