Korat (KOR) mačka (video)

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.300
Korat (KOR) mačka (video)


korat1kf5.jpg

korat2eb3.jpg[YOUTUBE]PQOZTrGfuiM[/YOUTUBE]

Dokumenti, slike i crteži iz perioda tajlandske istorije koji obuhvata godine od 1350 do 1767 i nosi ime Aydhya, opisuju Korat (KOR) mačku kao „Si Sawat“ što znači sreća i blagostanje. U stvari na dalekom istoku veoma često srećemo mačku kao simbol sreće. U nacionalnom muzeju u Bangkoku čuva se jedna knjiga u kojoj su, između ostalog, navedene i sedamnaest vrsta mačaka koje donose sreću i šest koje nose nesreću. Za to delo je navodno kralj Rama V. krajem 19 veka dao sakupiti podatke iz najstarijih izvora da bi se najzad dokumentovala i tako sačuvala predanja o mačkama. Sličnost današnje Korat sa portretima njenih predaka iz te knjige je neverovatna. Isto tako neverovatan je i poetski opis mačke koji kaže da su joj oči kao kap rose na listu lotosa i da srebrni vrhovi njene dlake predstavljaju bogatstvo. Mačka je, celokupno posmatrana, srebrno sivkaste boje. Kako se u knjizi spominje kao i oblaci puni kiše tako i ona ne sme da izostane ni na jednoj procesiji sa molitvama upućenim Bogovima da napoje pirinčana polja. Mačka je i simbol plodnosti tako da se mladencima u bračni krevet obavezno donosi jedna Si Sawat. Ime je dobila po severnoj provinciji Korat. Jedno predanje kaže da je to ime dobila zato što se kralj Rama V. sklonio u tu provinciju bežeci od razaranja Burmanaca sa kojima je u to vreme vođen rat. Drugo predanje kaže da je ime dobila po provinciji u kojoj je živelo najviše mačaka njene rase. To su samo naravno predanja ali sigurno je da se Korat, iako jedna od najstarijih rasa, na zapadu pojavljuje tek negde šezdesetih godina prošlog veka. Tačnije 1959 prvo u Americi a početkom sedamdesetih godina i u Britaniji. Korat je još uvek velika retkost ali sigurno ne zato što je ružna ili divlja. Naime, razlog je taj da Korat mačka kao simbol sreće i blagostanja u njenoj domovini Tajlandu ne može da se kupi. Ona može da promeni vlasnika samo kao poklon. Može se onda i zamisliti koliko je teško doći do jedne Korat, pogotovo za jednog odgajivača. Iz razloga što ima tako malo Korat egzemplara, a da se ne bi mešale druge rase, odlučeno je da se Korat priznaje kao čistokrvna samo ako se u rodovniku može besprekorno utvrditi njeno poreklo do tajlandskih predaka. Korat je vrlo srdačna i umiljata - prilagodi se svakoj sredini. Rado je u društvu čoveka kao i drugih mačaka. Kao i najveći broj mačaka, vrlo je inteligentna, instinkti kao što su čula sluha, vida i njuha su izraženi. Relativno je mirna i strpljiva ali ne voli veliku buku tako da se mačići od rane mladosti moraju navikavati na strane zvuke i mesta kao što su izložbeni prostori, naravno ako postoji namera da se mačka izlaže i takmiči.


Izvod iz standardaSrednje je veličine.

  • Glava gledano od napred ima srcolik oblika, široka je između i iznad očiju, luk obrva gradi gornji luk srca, stranice lica koje se nežno spuštaju prema bradi upotpunjuju oblik srca, nos dugačak u srazmeru sa licem, sa blagom stopom gledano u profilu. Vrh nosa i nosno ogledalo blago su zakrivljeni prema doe, Brada je dobro razvijena i uravnoteženi profil upotpunjuje oblik srca. Njuška nije ni špicasta ni četverougla. Brada nije slaba ni povučena što daje glavi šiljasti oblik.
  • Uši su velike, široke na osnovi i blago zaobljenih vrhova. Unutrašnja strana slabije je obrasla a spoljnja strana uha prekrivena je sa vrlo kratkom dlakom. Uši su visoko smeštene i „budnog“ izraza.
  • Oči su velike, okrugle, i prekrupne u odnosu na lice. Sjajne su i izražajne. Zelena boja je poželjna a boja jantara je dopuštena.
  • Telo je mišićavo, gipko a dužine između dužine tela manksa i sijamca. Teže je nego što izgleda i ima zakrivljena leđa.
  • Noge su u srazmeru sa telom. Zadnje noge su nešto duže od prednjih. Šape su ovalne.
  • Rep je srednje dužine, snažan na korenu i sužava se prema zaobljenom vrhu.
  • Krzno je kratko do srednje dugo, prilegnuto tik uz telo, jednostavno, sjajno i nežno. Uzduž leđa ima sklonost da se deli kad se mačka kreće. Srebrno sive boje je i vršci dlake imaju srebrni tipping a što je srebrenije to je bolje. Na nogama gde je krzno kraće srebrna boja je izražajnija. Nosno ogledalo i usnice su tamno plavo sive boje ili boje lavande. Jastučići na šapama tamno plavo sivi ili boje lavande sa ružičastom nijansom. Napomena: ženke su nežnije građe od mužjaka. Nepoželjno je: uska glava sa premalo širine između očiju, predug ili prekratak nos, malene i mutne oči (boja očiju se razvija do 2 godine starosti), srebreni tipping na glavi, nogama i stopalima.
Greške: Bele dlake ili mrlje, svaka druga boja osim srebrene i plave, osenčanja ili tigrasti uzorak.Izvor: B.Aksentijević
 

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Korat mačka

Alena Zivkov
chafervalley.de


korat.jpgPoreklo

Dokumenti, slike i crteži iz perioda tajlandske istorije koji obuhvata godine od 1350. do 1767. i nosi ime Aydhya, opisuju Korat mačku kao „Si Sawat“ što znači sreća i blagostanje. Ustvari na dalekom istoku veoma često srećemo mačku kao simbol sreće.

U nacionalnom muzeju u Bangkoku čuva se jedna knjiga u kojoj su, između ostalog, navedene i sedamnaest vrsta mačaka koje donose sreću i šest koje nose nesreću. Za to delo je navodno kralj Rama V. krajem 19. veka dao sakupiti podatke iz najstarijih izvora da bi se najzad dokumentovala i tako sačuvala predanja o mačkama.


Sličnost današnje Korat sa portretima njenih predaka iz te knjige je neverovatna. Isto tako neverovatan je i poetski opis mačke koji kaže da su joj oči kao kap rose na listu lotosa i da srebrni vrhovi njene dlake predstavljaju bogatstvo. Mačka je celokupno posmatrana srebrno sivkaste boje, kako se u knjizi spominje, kao oblači puni kiše, te ona ne sme da izostane ni na jednoj procesiji sa molitvama upućenim Bogovima da napoje pirinčana polja. Mačka je i simbol plodnosti tako da se mladencima u bračni krevet obavezno donosi jedna Si Sawat. Ime je dobila po severnoj provinciji Korat. Jedno predanje kaže da je to ime dobila zato što se kralj Rama V. sklonio u tu provinciju bežeci od razaranja Burmanaca sa kojima je u to vreme vođen rat, a drugo predanje kaže da je ime dobila po provinciji u kojoj je živelo najviše mačaka njene rase.

To su samo predanja, šta je od svega istina to ne znamo, sigurno je samo da se Korat, iako jedna od najstarijih rasa, na zapadu pojavljuje tek negde šezdesetih godina prošlog veka, tačnije 1959. prvo u Americi i početkom sedamdesetih godina u Britaniji. Korat je još uvek velika retkost, ali sigurno ne zato što je ružna ili divlja. Naime, razlog je taj da Korat mačka kao simbol sreće i blagostanja u njenoj domovini Tajlandu ne može da se kupi. Ona može da promeni vlasnika samo kao poklon.

korat_macka.jpg

izrazito zelene oči


Može se onda i zamisliti koliko je teško doći do jedne Korat, pogotovo za jednog odgajivača. Iz razloga što ima tako malo Korat egzemplara, a da se ne bi mešale druge rase, odlučeno je da se Korat priznaje kao čistokrvna samo ako se u rodovniku može besprekorno utvrditi njeno poreklo do tajlandskih predaka.

Izgled

Korat je srednje veličine, mišićava ali relativno vitka, orijentalnog tipa. I pored toga ima jake stabilne kosti, velike je težine u poređenju sa veličinom tela. Noge su stabilne, zadnje nesto duže nego prednje, a šape su ovalne. Rep je srednje dužine i pri kraju deblji, vrh je zaobljen. Verovatno se zato kaže da Korat ima čvor u repu.


Glava joj je okruglasta. Njuška i brada srednje jačine. Čelo je veliko i relativno rano, nos na vrhu lako zaobljen pokazujuci na gore. Oči su izrazito velike i najčešće intenzivno zelene.Oči mogu biti i boje ćilibara, ali su standardom poželjne zelene. Američki odgajivači tu boju zovu u šali „traffic-light green“ , zelena boja semafora, a Tajlanđani je zovu “boja pirinčanog lista” . Kao i svi mačići i Korat mače ima plave oči koje posle dvanaest nedelja počinju da menjaju boju.


korat_macici.jpg

Korat mačići sa plavim očima……..koje će uskoro promeniti bojurasa_korat.jpg

divan primerak sivo-plave boje
dlake čiji vrhovi srebnasto
svetlucaju
Dlaka je kratka do srednje dužine, tanka je i svilenkasta i leži iz telo. Dozvoljena je samo jedna boja, to je sivkasto plava sa srebnastim vrhovima dlake.


Šare, fleke ili senke nisu dozvoljene. Korat mačka druge boje nije čistokrvna Korat.


Karakter

Korat je vrlo srdačna i umiljata - prilagodi se svakoj sredini. Rado je u društvu čoveka kao i drugih mačaka.


Kao i najveći broj mačaka, vrlo je inteligentna, instinkti kao što su čula sluha, vida i njuha su izraženi. Relativno je mirna i strpljiva, ali ne voli veliku buku tako da se mačići od rane mladosti moraju navikavati na strane zvuke i mesta kao sto su izložbeni prostori, naravno ako postoji namera da se mačka izlaže i takmiči.

 
Top