Šta je novo?

Kopneni bradati zmaj

TMF
Član
Učlanjen(a)
09.07.2011
Poruka
1.436
Kopneni bradati zmaj

Opis

Ovaj bodljikavi gušter jake konstitucije je tokom godina postao omiljen gušter među hobistima. Opšte ime “bradati zmaj” je izvedeno od zatamljenog rastegljivog grla kod mužjaka. Mužjaci ističu grlo istezanjem u slučaju odbrane teritorije. Nekada su bili dostupni samo u normalnim (divljim) bojama. Prvobitna je namera bila da se osnovna boja zmajeva opiše kao nijansa smeđe, braon, sivkaste ili nešto ređe maslinasto zelena, dok preplanulom, sada znamo da je “uobičajena” osnovna boja ovih stvorenja u divljini ima daleko brojnije varijacije od ovih navedenih. U suštini, osnovna boja kod ovih guštera je često nalik na podlogu na kojoj se nalazi: oni koji su na tamnom tlu će biti tamni, na svetlom - svetli, dok su oni koji se nalaze na crvenom australijskom tlu biti crvenkasti. Kod svih je lice trakasto i prisutne su svetlije kičmene oznake. Obeležja su prisutnija kod mladih i kod ženki, ali su kod starijih mužjaka izbledele, a boje su mnogo intenzivnije kada je guštar topao i aktivan. Kroz selektivno razmnožavanje, hobisti su dalje razvijali svetlije i jasnije boje. Jedan od najlepše obojenih morfova je poznat kao zmaj peščane vatre. Kao što se može očekivati, cena kopnenog bradatog zmaja zavisi od boje, oni sa normalnim bojama su najjeftiniji. Hajde da bacimo pogled na neke od trenutno dostupnih primeraka.

phoenix2.jpg

Pogona vitticeps


- Dva najtraženijih crvenih zmajeva su upravo morf peščane vatre, kao i crvenoplameni morf. Zmaj peščane vatre izgleda ima zamućene šare i može biti zlatno narandžast, narandžast ili narandžasto-crven. Nasuprot ovoj brilijantnosti, evidentna je crna brada kod mužjaka. Ženke su divno obojene, ali imaju mnogo upadljivije šare od mužjaka. Crvenoplameni oblik je prošaraniji od zmaja peščane vatre. Oznake na licu su upadljive. Osnovna boja je od bledo narandžaste do mrkožute i kičmeno-leđne mrlje su jasnije narandžaste i narandžasto-crvene boje. Ugao vilice je često brilijantno narandžaste boje.

- Crni tigrasti oblik ima žućkasto do narandžasto telo i široke, veoma tamne, jako kontrastirane leđne trake. Imena zlatnoglavi i crvenoglavi vrlo dobro opisuju ove oblike. Za oba morfa je karakteristično to da je boja glave izraženija od boje ostatka tela. Pastelni zmaj ima narandžasto-crvenu glavu ali je inače sivo-plav ili sivo-pink, gotovo opalescentne nijanse.

- Iako nije intenzivnih boja, germanski džinovski morf kopnenog bradatog zmaja je impresivan zbog veličine. Reč je o krupnom, jakom telu, sivom zmaju koji je najverovatnije hibrid između istočnih i kopnenih zmajeva.

Mužjaci su češće jarkijih boja od ženki, ali čak i oni sa najizrazitijim bojama su vrlo tamni kada je hladno.

Mladunci svih pomenutih faza boja su međusobno veoma slični i ne razlikuju se dok ne dosegnu trećinu ukupne veličine.

Veličina i životni vek

Mužjaci dostižu zrelu veličinu od 40.6 do 55.8 cm. Ženke su obično manje. Životni vek od osam do deset godina se može očekivati.

Staništa

Suve savane i kopnene regije istočne Australije. Zamena u priobalnim zonama mu je istočni bradati zmaj, P. Barbatus.

Nega u zarobljeništvu

Ukoliko su obezbeđeni uslovi u kojima je toplo i suvo, kopneni bradati zmaj je vrlo lak za održavanje. Kopneni bradati zmajevi danas godišnje imaju i na hiljade mladih kao i nebrojeno mnogo poklonika širom Sjedinjenih Država. Prilagodite veličinu hrane trenutnoj veličini zmajeva. Takođe treba obezbediti osvetljenje punog spektra. Temperatura u kavezu u delu za sunčanje i grejanje, bi trebalo da bude između 43.3 – 51.6 °C. Termostat je neophodan. Iako se mogu kretati poprilično brzo kada je to neophodno, bradati zmajevi generalno imaju vrlo „opušten stav“. Bradati zmajevi će se pravilno razvijati u kavezima srednjih dimenzija. Od jedne do nekoliko beba mogu započeti svoj razvoj u terarijumu kapaciteta 37.8 – 56.7 L, ali ovi gušteri rastu brzo i uskoro će im biti potreban veći kavez. Preporučuje se kavez sa podnom površinom ne manjom od 46 x 94 cm, za jednog ili dva zmaja, a za tri preporučljivi minimum bi bio 46 x 122 cm. Vizuelne prepreke i mesta za skrivanje bi trebalo obezbediti.

Bradati zmajevi su skloni poramećajima metabolisanja kalcijuma. Uverite se da je odnos kalcijuma i fosfora 2:1 u korist kalcijuma, i da je višak D3 vitamina obezbeđen, kako bi podstakao metabolisanje kalcijuma. Ovo se posebno odnosi na brzo rastuće bebe zmajeve i ženke u ovulaciji.

Ishrana kopnenog bradatog zmaja trebalo bi da sadrži i biljke i insekte. Bebe su sklonije ishrani insektima nego odrasli. Mešavina fino iseckanog zeleniša (blitva, repa, maslačak), maslačak i cvetovi hibiskusa, bundeva, jabuke, i sve to daje izvanrednu biljnu mešavinu (izbegavajte spanać koji vezuje kalcijum), dok su neki brašneni crvi, zrikavci, bube i voštani crvi lako svarljivi insekti. Trebalo bi voditi računa i davati isključivo proporcionalno male zrkavce ovim gušterima. Krupni insekti, ukoliko se progutaju celi, što je često uobičajeno za zmajeve, mogu izazvati tetanične napade koji mogu dovesti do smrti guštera.

Odrasli mužjaci bradatih zmajeva su međusebno vrlo agresivni i ne mogu se držati zajedno. Ukoliko odrasli mužjaci mogu gledati jedan drugog dolazi do problema; ponekad je nemoguće držati ih čak i u različitim kavezima u istoj sobi. Uz odgovarajuće uslove jedan mužjak, jedna, dve ili tri ženke su obično najkompatibilniji. Zmajevi se penju, ali su pretežno na zemlji. Držite kavez pokriven. Kavez bi trebalo da je dobro provetravan, dok bi vlažnost kaveza trebalo da bude niska. Veoma toplo mesto za sunčanje po mogućstvu osvetljeno sijalicom punog spektra je potrebno, međutim, kavez mora biti dovoljno prostran da bi se obezbedili i hladniji delovi, gde bi se zmaj, po potrebi, mogao rashladiti. Topli deo kaveza sa temperaturom od 43.3 – 48.9°C omogućava gušterima da brzo podignu svoju telesnu temperaturu do optimalne. U tim uslovima sve telesne funkcije od očuvanja teritorije, preko varenja do reproduktivnog ponašanja, su najefikasniji.

Razmnožavanje

Određeni stepen cikličnosti je često neophodan da bi se bradati zmajevi uspešno razmnožavali. Održavajte prirodne periode svetlosti tokom cele godine. Ovo se može postići manualno, tako što ćete uključivati i isključivati svetlo, ili ćete postaviti osvetljenje u kavezu koje je kontrolisano foto-ćelijama.

Tokom zimskih meseci (od kasnog novembra do polovine februara) temperatura kaveza bi takođe unekoliko treblo da bude redukovana. Smanjite temperaturu mesta za sunčanje do 29.4°C. Ovo možete postići tako što ćete postaviti manju sijalicu, ili ćete prilagođavati razdaljinu od sijalice do peska.

Apetit Vašeg zmaja može donekle biti umanjen zbog hladnijih temperatura, pa ih shodno tome, prilagodite.

Krajem februara ponovo povećajte temperaturu kaveza. Ovo možete uraditi u periodu od nedelju dana, mada se to može uraditi i odjednom. Tada će se apetit Vašeg zmaja ponovo povećati, te ga nahranite izdašno, i obezbedite suplemente kalcijuma.

Vaša ženka će iskopati gnezdo duboko nekoliko inča svojim prednjim nogama, u blago vlažnom pesku. Nakon što ustanovi da je gnezdo pogodno, ona će unazad ući u iskopano gnezdo i izleći leglo sa često joj se samo nos vidi.

Mlade i seksualno zrele ženke kopnenog zmaja mogu biti izuzetno produktivne. Krupne i dobro uhranjene ženke mogu izleći preko 150 jaja godišnje (povremeno sa više od 35 u jednom leglu). Ovaj broj se smanjuje nakon četvrte ili pete godine života guštera, a prestanak izleganja jaja može prestati nakon šest ili sedam godina života.

Jaja bi trebalo da su inkubirana u delimično vlažnoj podlozi na temperaturi od 26.7 – 29.4°C i inkubacija traje od 72-85 dana. Mladuncima je potrebna visoka temperatura i konstantno hranjenje. Insekti kojima se hrane moraju biti proporcionalno mali. Gladni mladunci mogu biti vrlo nemirni, i čak ujedati jedan drugog, tako da im treba obezbediti hranu jednom ili dva puta dnevno.

Drugi gušteri sa sličnim potrebama

Druge vrste bradatih zmajeva u zarobljeništvu traže isti režim nege koji odgovara kopnenom bradatom zmaju, a to važi i za pustinjske iguane (Dipsosaurus dorsalis), kao i za čakvale (Sauromalus ater).

životinje.rs
 
Top