Kontroverzni novi predsednik Generalne skupštine UN

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.506
Kontroverzni novi predsednik Generalne skupštine UN
Izbor je naišao na kritike američkih organizacija za ljudska prava zbog oštrih anti-gej zakona, u čijem donošenju je i sam učestvovao

sem-kutesa.jpg

Ministar spoljnih poslova Ugande, Sam Kutesa, izabran je na mesto predsednika Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Njegov izbor naišao je na kritike američkih organizacija za ljudska prava zbog oštrih anti-gej zakona u Ugandi, u čijem donošenju je i sam učestvovao, prenela je agencija AFP.

Kutesa je izabran jednoglasno, a na izboru za predsednika Generalne skupštine UN čestitao mu je generalni sekretar UN, Ban Ki Mun.

sem-kutesa1-670x842.jpg

Foto: AP / Tanju

- Ministar Kutesa donosi veliko iskustvo ovom poslu, kao advokat, poslanik, ministar finansija i ministar spoljnih poslova – rekao je Ban članovima Skupštine, poželevši Kutesu mnogo uspeha u njegovim važnim odgovornostima.

Kutesa je rekao da će iskoristiti svoju poziciju da razvije agendu da iskoreni siromaštvo i glad, kreira nova radna mesta i obezbedi bolju budućnost za sve.

Više od 13.200 ljudi potpisalo je peticiju na internetu protiv izbora Kutese za predsednika Generalne skupštine i zahtevajući od SAD da mu opozovu vizu.

Tan2013-8-3_1805081_7.jpg

Foto: AP/Tanjug

- Duboko je uznemirujuće da čovek koji naziva pripadnike LGBT populacije ”odvratnim” i koji je imao značajnu ulogu u promociji i usvajanju anti-gej zakona u Ugandi preuzima ovu dužnost – navedeno je na sajtu.

Zakon je izazvao osudu međunarodne zajednice, a Evropski parlament je podržao sankcije protiv Ugande, jer je ta zemlja prekršila ljudska prava i demokratske principe.

(Telegraf.rs /Tanjug)

Natrag