Šta je novo?

Koncentriši se, baba (2020)

  • Začetnik teme bulebg
  • Datum pokretanja
B

bulebg

VIP
Učlanjen(a)
30.10.2010
Poruka
1.107
Koncentriši se, baba (2020) 720p WEBRip x264Kod:
https://www.imdb.com/title/tt11223148/
Godina: 2020.
Trajanje: 92 minute
Uloge: Mira Banjac, Jasna Žalica, Emir Hadžihafizbegović, Alma Prica, Jadranka Đokić, Admir Glamočak, Vedrana Božinović, Dženita Imamović Omerović, Branimir Popović, Izudin Bajrović, Dino Sarija
žanr: predratna komična drama
Scenario: Pjer Žalica
Režija: Pjer Žalica

Opis: Radnja filma smještena je u Sarajevo, u proljeće 1992. godine, nekoliko dana prije izbijanja rata u Bosni i Hercegovini. Mjesto radnje je jedna vila u brdu nedaleko središta grada u kojoj naslovna „baba“, Marija (legendarna srbijanska glumica Mira Banjac) umire. Nju hvata delirij, bunca, ne prepoznaje sugovornike i pitanje je dana, ako ne i sata, kada će konačno umrijeti. Tako bar kaže Marijin liječnik Ranko (Bajrović) njenim ukućanima kada dođe u posjet. Obitelj razasuta po drugim gradovima, republikama i državama se, dakle, mora okupiti i pripremiti za ono što slijedi.

U gradu se zakuhava situacija, do vile dolaze vijesti i glasine o čarkama vojske i teritorijalaca, a ni u kući stanje nije mnogo bolje. Baba, inače loša majka i loša osoba s traumom iz nešto manje recentne prošlosti, za sobom je ostavila petoro djece koja su se uglavnom raspršila po drugim republikama bivše države, tamo zasnovala obitelji i uklopila se u ondašnja društva, a babina smrt i testament u kojem je podijeljeno nasljedstvo savršena su „kost“ oko koje će se oni glodati i kojom će jedni s drugima trgovati, sklapati saveze i napuštati ih.


download
Hidden content
You need to react to this post in order to see this content.
 
vragolancica

vragolancica

UREDNIK
Učlanjen(a)
22.06.2009
Poruka
2.386


Radnja filma događa se u aprilu 1992. godine. Brojna porodica, razbacana po celoj Jugoslaviji, okuplja se u Sarajevu oko odra stare majke. Baba nije dobro, ali se prognoza porodičnog lekara da je njena smrt pitanje minuta, pretvara u sate, pa onda dane. Počinju spletke, prevare oko nasledstva koje će ostati iza starice, a naročito oko velike porodične kuće u Sarajevu.

Uloge u filmu ostvarili su glumci: Jasna Žalica, Emir Hadžihafizbegović, Alma Prica, Jadranka Đokić, Vedrana Božinović, Admir Glamočak, Dženita Imamović, Bane Popović, Izudin Bajrović, Dino Sarija i Mira Banjac.Hidden content
You need to reply to this thread or react to this post in order to see this content.
 
Top