Šta je novo?

KONAČNO: Posle 37 dana zabrane, voda u Užicu od danas ispravna za piće

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.537
KONAČNO: Posle 37 dana zabrane, voda u Užicu od danas ispravna za piće
Autor: Blic

Posle 37 danas zabrane, Užičani od danas ponovo mogu koristiti za piće i kuvanje vodu sa gradskog vodovoda.

505866_uzice-bez-vode-placanje-punih-racuna-za-vodu01210814ras-foto-milos-cvetkovic_f.jpg

U gradskom vodovodu više nema bakterija i crvića
Tri uzastopne analize, kaže za „Blic“ Snežana Tadić, načelnica Repubilčke sanitarne inspekcije, pokazale su da je voda biološki, hemijski i bakteriološki ispravna.


- JKP „Vodovod“ je sproveo niz mera koje je naložila Sanitarna inspekcija, a koje su bile usmerene na otklanjanje higijenskih nedostataka na postrojenju i mreži. Naloženo je „Vodovodu“ da nastavi sa planskim održavanjem sistema. Uz povećanu odgovornost svih zaposlenih u „Vodovodu“ na svim kritičnim tačkama od izvorišta do potrošača, pojačan nadzor Sanitarne inspekcije i pružanje pomoći od strane ustanove koje vrše uzorkovanje, može se očekivati dugotrajnije bezbedno korišćenje vode za piće - kaže Tadićeva.

Zbog pojave potencijalno toskičnih algi - cijanobakterija koje su dospele u vodovodnu mrežu, voda je zabranjenom za piće proglašena 19. jula. Kvalitet vode od tada je svakodnevno kontrolisan i u fabrici za preradu vode i na osam mernih mesta u različitim delovima grada. Prisustvo cijanobakterija poslednji put je registrovano 24. jula ali se javio problem povećanog broja nematoda - golim okom nevidljivih crvića.

- U uzorku od 22. avgusta u neprečišćenoj vodi prisutne su četiri nematode na pet litara vode. U prečišćenoj vodi sa postrojenja je uočeno prisustvo jedne nematode na deset litara. U gradskoj mreži na dva merna mesta nematoda uopšte nema, a na šest mesta ima ih manje od jedne individue po litru - saopštio je Zavod za javno zdravlje iz Užica, uz objašnjenje da prema preporukama Svetske zdravstvene ogranizacije ovaj broj nematoda nema uticaj na ljudsko zdravlje.
 
Top