Šta je novo?

Konačno formirana cena grejanja u Nišu

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.321
Konačno formirana cena grejanja u Nišu
AutorA. S.IzvorJužne vesti

Cena po želji Veća; foto: JV arhiva
Iako Toplana nije odustala od svog predloga da grejanje poskupi, Gradsko veće je odlučilo da formira svoju cenu koja je, prema mišljenju gradske vlade, povoljnija za građane - varijabilni deo 5,35 dinara po kilovat-satu, a fiksni 28,24 dinara po kvadratu.

Ovo je sada i zvanična cena grejanja u Nišu iako je Toplana predlagala da fiksni deo budečetiri dinara skuplji, odnosno 32,38 dinara i odbila predlog Veća da tu cenu snizi.

Nakon ovakvog stava Toplane, Uprava za komunalne delatnosti donela je solomonsko rešenje, pa je tako usvojen Toplanin predlog za varijabilni deo od 5,35 dinara, dok je predlog poskupljenja fiksnog dela odbijen i zadržana je postojeća cena od 28,24 dinara po kvadratu.


Perišić: U Toplani se bore za lični interes; foto: JV arhiva
Gradonačelnik NišaZoran Perišić kaže da bi menadžment Toplane zbog neposlušnosti trebalo da bude sankcionisan.


Pozivam Skupštinu Grada da se već na prvoj narednoj sednici, kada će biti i usvajani programi rada javnih preduzeća, pozabavi radom menadžmenta Toplane. Gradsko veće nema ovlašćenja da sankcioniše nadležne u preduzećima, ali Skupština to može - rekao je Perišić.

On nije precizirao da li to znači i smene u rukovodstvu Toplane, već je rekao da “Skupština Grada treba da uradi ono za šta je i nadležna”.

Perišić: Nadoknada samo u snovima
Iako je premaUredbi Vlade Srbije kojom je regulisana metodologija utvrđivanja cena grejanja, Gradsko veće dužno da Toplaninadoknadi razliku u ceni fiksnog dela između predložene i prihvaćene sume, gradonačelnik Zoran Perišić kaže da se to neće desiti.

Samo u njihovim snovima će Grad to nadoknaditi i nikako drugačije. Kad kažete Grad, ne mislite na Grad, već na građane Niša jer su to njihove pare. Retko citiram premijera Vučića, ali sada ću iskoristiti njegovu rečenicu “Grad nije bankomat”. Mi smo već puno uradili za Toplanu - rekao je Perišić.

Dodaje da ne želi da “vodi rat sa Toplanom, jer to nije rat koji Toplana može da dobije”, već se, kako kaže,bori za opšti interes dok se u Toplani bore samo za svoj interes.


Uredba o formiranju cene je jasna
Usvojena i cena za privremenu obustavu
Kao što je i najavljeno Odlukom o toplotnoj energiji koja je nedavno usvojena, formirana je i zvanična cena koju će mesečno plaćati svi oni koji se privremeno isključe sa Toplane.

Odlučeno je da ta suma bude 33 % od cene za fiksni deo koja iznosi 28,24 dinara po kvadratu, što je, kako je rekao resorni većnik Miloš Banđur, nešto manje od 10 dinara sa PDV-om.

Za stan od pedesetak kvadrata mesečna naknada bi bila nešto veća od 450 dinara - rečeno je na sednici Veća.

Ovu sumu bi plaćali svi stanari kojima bi na njihov zahtev bilo isključeno centralno grejanje, ali bi cevi i radijatori ostali u njihovom stanu.

Za razliku od trajnog isključenja koje ne zahteva nikakve naknade i koje je dozvoljeno tek od sledeće godine, zahtev za privremenim isključenjem je moguće podneti i sada.
 
Top