Šta je novo?

Komentatori sportskih desavanja

Učlanjen(a)
11.11.2012
Poruka
2.164
Milićević za "Blic TV Magazin": Ko kaže da navijam za Zvezdu?
A. Nikolić |
Miljan Milićević, sportski komentator Prve televizije, prenosi mečeve Crvene zvezde kada igra kao domaćin u Jelen Superligi. Iako ga mnogi smatraju „velikim zvezdašem“, Milićević ne želi da otkrije za koga navija jer smatra da bi time doveo u pitanje bezbednost svoje porodice.

443743_milicevic-foto-a-stankovic_f.jpg
Imam troje dece i želim da se igram s njima u parku bez straha da će me neko napasti. Trudim se da Zvezdine mečeve prenosim objektivno. Neki put podignem glas da bi utakmicu učinio zanimljivijom, ali to ne znači da u komentaru navijam za crveno-bele. Posle večitog derbija javljaju mi se različiti ljudi. Jedni me kažu da sam „grobarčina“, a drugi da sam „ciganštura“ i to je znak da sam odlično komentarisao utakmicu - kaže Milićević za „Blic TV magazin“.

Trebalo je da
navijam u Zagrebu


Milićević ističe da mu je najteže u dosadašnjem delu karijere bilo prošlog marta u Zagrebu, odakle je prenosio meč Hrvatska - Srbija.
- Žao mi je što nisam više navijao u svom komentaru za naše u toj utakmici, ali igrači mi nisu dali puno prilike igrom na terenu. Tadić je tada bio u vrhunskoj formi, a počeo je meč s klupe zbog kaprica selektora. Da se danas igra ta utakmica, s više strasti bih komentarisao taj meč - kaže Milićević.

On kaže da nije lako prenositi mečeve Jelen Superlige jer u jednom meču Lige šampiona ima više šansi za gol nego u celoj polusezoni koju Zvezda odigra na svom stadionu.


- Tempo, kvalitet igre, umeće igrača... često mi ne daju mnogo povoda da utakmicu učinim zanimljivom za gledanje. Jedino su navijači Crvene zvezde na evropskom nivou. Događa se da dve trećine utakmice prođe bez uzbuđenja na terenu, pa se dovijam na različite načine - kaže Milićević.Poređenja s Milojkom Pantićem mu prijaju, ali napominje da su se uslovi komentarisanja potpuno promenili u odnosu na vreme kada je Crvena zvezda bila šampion Evrope.


- Pantić je strasno prenosio Zvezdine mečeve kada je ona bila najjača u svojoj istoriji. Voleo sam da ga slušam. Umeo je svaku dramu na terenu da učini sudbinskim momentom na meču. Danas su komentatorima sve informacije o meču dostupne i mnoge kolege znaju da ugnjave utakmicu stalnim insistiranjem na statistici, detaljima o igračima, trenerima, uslovima za igru...
 
Učlanjen(a)
11.11.2012
Poruka
2.164
TV KONTROLA: Hrvatski komentatori razbijeni od južnog susjeda
Hrvatska će možda ući u Europsku uniju prije BiH i još nekoliko godina furati bolji standard od svojih južnih susjeda, no nikada neće imati bolje sportske komentatore. Potvrdio je to i nogometni susret Lige prvaka između Bayerna i M. Uniteda koji smo simultano pratili na TV Nova i susjednoj FTV. Hrvatske su boje branili komentator Saša Lugonjić i sugovornik trener Nikola Jurčević, dok je na strani ljiljana istrčao sam, nenaoružan i opasan, Marjan Mijajlović.
--------------------------------------------------------------------------------

FTV se uključio u eter čak i prije eurovozijskog signala ne bi li čudak hrapavog glasa stigao ispričati sve što mu je te večeri bilo na pameti. I dok na susjednoj televiziji već doznamo sve o povijesti mečeva ova dva giganta i štošta drugo, Nova se uključuje u program, taman na prvi sučev zvižduk.

PRVI SUČEV ZVIŽDUK

I dok naši pokušavaju sustići svog kolegu, ne propuštaju u prvoj minuti utakmice čak sedam puta spomenuti imena hrvatskih reprezentativaca Pranjića i Olića koji će biti i light motiv njihovih dijaloga (Mi Hrvati!). Od kolege pak doznajemo da je korporacija Alianz dokupila ime minhenskog stadiona Allianz Arene do 2035. godine i to za masne novce.

2. MINUTA

Brzi gol Engleza pružio je priliku Saši i Nikoli da barem sada budu ravnopravno razvikani i pametni sa svojim protivnikom, no teško je sustići 30-ak suvislih rečenica u minuti koje, kada je zagrijan, postiže južni susjed.

13. MINUTA
Igra se umrtvila, a bez nje naš dvojac nema što tražiti u eteru. S druge strane, sve pršti od kratkih vezova, datuma, zgoda, pa i rebusa.

24. MINUTA

Naši 24. put spominju Olića (iako se ovaj dotad baš nije naigrao) i nastavljaju sa serijama sterilnih rečenica koje su prisutne svih devedeset minuta: „Igrači se rukuju“, „Sudac je odsvirao početak utakmice“... Počinju i maratonska i **** dosadna nabrajanja imena igrača koji trenutno imaju loptu u nogama, a tu je i sve više pametnih rečenica: „Da je Manchester sada zabio Bayernu, ovima bi na uzvratu bilo još teže“.

25. MINUTA

Zar mi od susjeda moramo doznati da je glavni sudac Franf de Blekere sklon humoru, pa i čašici. I da se otac Phila Nevilla zove Neville Neville.

40. MINUTA

Sve duža tišina u hrvatskom eteru znak je da su naši iscrpljeni i da već čekaju poluvrijeme, da odu u salon na sok. S druge strane FTV-ovac pojačava brzinu izgovorenog i između ostalog otkriva da su Lahm i Pranjić najniži igrači minhenskog giganta. KRAJ PRVOG DIJELA
Naši jedva dočekali i isključili se odmah po sučevom zvižduku, dok su nabrijanog kolegu iz etera skinuli zbog reklama.

DRUGI DIO

Ovaj se opet uključio prije, ne bi li se ispričao gradu domaćinu kojega nije predstavio. Tako doznajemo da su treći po veličini njemački grad osnovali monasi, otkud mu i ime, i da o njegovoj veličini dovoljno govore i njegovi stanovnici-čudaci poput redatelja Fassbindera i Herzoga, slikara Kandinskog, pjevača Mercuryja, skladatelja Wagnera i brojnih drugih.

50. MINUTA

Domaći sve više napadaju, a naši sve više počinju zvučati poput političara koji pričaju, a ništa ne kažu, pa ih stoga treba i što manje slušati. U glavnom se sve svodi na seciranje i dubokoumlja oko trenerovih odluka. Druga strana bilježi najdužu stanku između rečenica od cijele tri sekunde koliko traje ispijanje dva do tri decilitra piva, koje na ovom stadionu, kaže čovjek, košta 3,5 eura.

60. MINUTA

I dok sve grublji glas iz BiH kao napaljeni napadač nestrpljivo očekuje svaku loptu, naši zauzimaju obrambenu formaciju, tzv. obrana šutnjom (tako je možda i bolje). Ukratko: naši drkaju, a ovaj penetrira.

75. MINUTA

Nakon Bayernovog izjednačenja hrvatski dvojac već počinje najavljivati sljedeći susret i sve više pogledava na sat. Malim reklamnim ubacima promoviraju svoju televiziju i jubilarni 200. put spominju Olića.

90.+2 MINUTA

Isti igrač je opet spasio Hrvate koji su već bili na odlasku i pobjedonosnim golom iznenadio naše komentatore čiji su već usahli glasovi, ipak uspjeli nešto viknuti u mikrofon. S druge strane se čuje iskreno žaljenje: ŠTETA ŠTO OVA UTAKMICA NE POTRAJE BAREM JOŠ SAT VREMENA. Naši su se još jednom uključili da rezimiraju, ali to više nismo mogli izdržati zbog želučanih problema.
STATISTIKA
Kao što se igračima mjeri broj pretrčanih kilometara, mi smo na uzorku jedne minute izračunali okvirni broj izgovorenih rečenica u dva komentatorska tabora. Marjan je za 90 minuta izgovorio preko 2.000 rečenica, a hrvatski dvojac tek 500-njak.
Bayern je slavio 2:1
 
Top