Komentari, pohvale ili kritike.

MP3

Član
Učlanjen(a)
03.12.2009
Poruka
7
U okviru teme bi trebali da date svoje misljenje o nekom filmu ili da suprostavite svoje misljenje sa necijim drugim o istom filmu. Ovako nekako.

'Inglorious Basterds' (Neslavna kopilad) - Kventin Tarantino

Ovim filmom Tarantino je ostao dosledan sebi tako da oni koji ga obozavaju nece biti razocarani dok drugima koji ocekuju i nesto novo ce se uciniti kao da je ostao nedorecen.
Sve je tu, nesvakidasnji zaplet isprepletanost likova i njihovih sudbina, proslosti i sadanjosti i dalje neznate ko ce preziveti i na kraju brutalne scene gde je jedino otisao korak dalje u prikazu tih scena. Ipak me je film ostavio popuno ravnodusnim na kraju za razliku od Petparackih prica ili Cetiri sobe.
Sto se tice glumackih ostvarenja, gospodin Vanakir je skrenuo paznju na Kristofa Valca (tumaci ulogu SS oficira Hansa Landu), ali bi spomenu i Bred Pita (u ulozi porucnika Aldo Rejna) gde je ponovo uspeo da se "izoblici" poput uloga u Snecu ili Ulicnih boraca.
Medjutim.
Ceo film je sazdan od kopija da ne budem suvise grub sa izrazom plagijat. Scenario filma je baziran na Dirty Dozen (kod nas poznatiji kao 12 Zigosanih) dok se Tarantino za svoje glavne likove potrudio da izabere karaktere vec vidjene. Tako je Aldo Rejn kopija generala Patona dok je Hans Landa kopija agenta gestapoa iz jedne nase domace serije.
Kako su i 12 Zigosanih i Paton i nasa serija iz sedamdesetih godina proslog veka a Tarantino poznat kao vrlo sistematican i enciklopedijski potkovan sto se filmske industrije tice nemam nikakvu sumnju da je to iskoristio.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
22.08.2009
Poruka
488
harry potter and the half blood prince

Poslednji deo mi se uopste nije svideo tokom celog filma se ocekuje neka akcija a desi se samo pred kraj filma i to mozda traje oko 5 minuta do sada najgori uradjen deo nadam se da nece biti takav 7. deo

Član
Učlanjen(a)
17.12.2009
Poruka
130
Што се тиче Inglorious Basterds-a, није ми се свидео у оној мери у којој сам очекивала. Мада, има добрих сцена, поготово са лингвистичке стране, јер постоји читав део где се не изговара ни реч енглеског, што ми се много свидело. Ипак, крај ми је превише млак...

Član
Učlanjen(a)
29.12.2009
Poruka
144
Ne mora da znači da je plagijat, filmova u kojima se odabrani vojnici šalju na neprijateljsku teritoriju da nešto ubiju, maznu, zapale i unište ima na desetine. Žanr je toliko izanđao da ni ne može da se snimi nešto, a da ne podseća na neke opšte klišee i ratni film kao takav pati od toga. U 12 žigosanih treba pobiti sve u zamku, u Kelijevim herojima maznuti zlato, u Orlovom gnezdu izbaviti zarobljenika,... Nadrndanog gestapovca ili nekog oficira vernog partiji takođe ima svuda, pa i u domaćoj seriji čije ime se ne spominje. Lik gestapovca bez smisla za humor, a surov i strog, je toliko upečatljiv i eksploatisan da je i isparodiran u seriji Alo alo. Takođe u dosta filmova ima i neki američki general ili makar viši ili niži oficir sa međunožjem do kolena.
Mislim da zbog toga ne treba previše osuđivati Tarantina, ipak on nije radio ratni film. On je napravio tarantinovski film. Bilo je u nekim filmovima situacija da američki vojnici koji su usput i Jevreji uleću u borbu protiv Nemaca - ali to nisu nikakvi proizvodi fikcije, već realne situacije (Spašavanje Rajana). Međutim, da par Jevreja namerno kao specijalci uđu na nemačku teritoriju, prave zulume među Nemcima i na kraju rešetaju Hitlera do neprepoznatljivosti, e to je već Tarantino.
Nemam nameru ni da nešto naročito hvalim film, neko već reče da mu je mlak i to je tačno. Tarantino je bio svež nekada davno, davno. Ulični psi i Petparačke priče su doneli mnoge novine - kamera, kadriranje kao u stripu, dugi nesuvisli dijalozi, neočekivani zapleti i još bolji raspleti, ispresecana radnja sa ispremeštanim segmentima priče, cool muzika, sve je to ispostio već do Kill Billa. Tu je već počeo da banališe i da karikira svoju ljubav prema stripu i mangama. Ono što je nekad suptilno prikazivao kroz odličnu filmsku fotografiju (kad izvučete fotografije iz njegovih kadrova, bez problema od njih možete napraviti odličan strip), počeo je da bukvalizuje,a sve zarad nekog utiska nekakve avangarde. A da, počeo je i da troši velike budžete, za razliku od prvih filmova, suvoparnih ali genijalnih. Raskošna produkcija mu totalno ubija duh, bar po meni. Što se mene tiče, rekao je svoje na početku karijere. Od tog entuzijazma je malo ostalo, ali 'ajde, šta je tu je. Kad vidim u kakve se gluposti sve upliće, šta sve producira, ovo je odlično.
Inače, Četiri sobe nije njegov film, tj. deli ga sa još trojicom reditelja. Njegov je samo zadnji segment, onaj u kojem i glumi uz Brusa Vilisa.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
17.12.2009
Poruka
130
шта кажете за алису у земљи чуда са џ. депом?

Član
Učlanjen(a)
29.12.2009
Poruka
144
Ništa naročito, lep film, tj. lepo izgleda, savršeno izdizajniran za tinejdžere uzrasta od 16 do 21 godine manje-više i koji obožavaju MTV, YouTube i Cartoon Network. Oni po običaju vole Tima Bartona. Film baš liči na crtani film "Alisa u zemlju čuda", a video sam negde i ilustracije za knjigu u kojima likovi i pejzaži izgledaju potpuno isto kao u filmu. Dakle, ništa novo, jedino je Barton malo zamračio atmosferu i posuo sve to nekim tipom fine bizarnosti, čisto da se oseti njegova ruka u svemu tome. Eto, beše mi lepo pogledati ga i isto tako lako zaboraviti ga. Možda ja i očekujem neke druge stvari od filma, ali za one koji vole Tima Bartona, a samim tim i vizuelni izgled njegovih filmova, a samim tim i Džonija Depa, a to povlači za sobom i onu laganu dozu otkačenosti i nonšalancije obojice, film će im biti super.

Član
Učlanjen(a)
25.01.2010
Poruka
2.174
Ja bi pohvalio film Body of Lies(2008) sa Leonardom i Raselom Krou-om,onako lepa akcija...

Član
Učlanjen(a)
17.12.2009
Poruka
130
Јуче одгледах Shutter Island и могу рећи да је солидно урађен. Психолошки елементи су одлични, мада има већ виђених сцена,али боже мој... Ипак, може да се ужива, а преокрет је можда мало очекиван, али опет упечатљив. Треба га одгледати.

Član
Učlanjen(a)
31.03.2010
Poruka
3
nisam mogao da se uverim ali sada znam da ste stvarno najbolji, jedan veliki pozdrav od mene

Natrag