Šta je novo?

"Ko bi smeo Đokoviću da uzme pasoš"

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.570
"Ko bi smeo Đokoviću da uzme pasoš"
Izvor: Beta
Prag -- Predsednik Češke Miloš Zeman i ministar finansija Andrej Babiš stali su u zaštitu vimbldonske pobednice, češke teniserke Petre Kvitove.


132580934353c0fa8f13cbb231230235_orig.jpg


Foto: Beta, AP
Protiv Kvitove se, naime, povela hajka na Fejsbuku da joj se oduzme češko državljanstvo zato što se preselila u Monako i tamo plaća porez.

Hajka se prenela u medije, kada su u nju uključio poslanik vladajučhe Češke socijaldemokratske stranke Stanjislav Humpl i zatražio da se Česima koji se trajno presele u neku drugu zemlju oduzme državljanstvo.

"Kvitovoj su pomogle da uspe pare čeških poreskih obveznika a sada plaća porez drugoj zemlji", kazao je poslanik Humpl i dodao da teniserka nije krila da je na preseljenje u Monako navelo to da će plaćati manji porez.

Porez u drugoj zemlji plaćao je i jedan od najslavnijih švedskih režisera Ingmar Bergman. Nikome u Švedskoj nije ni palo na pamet da mu oduzima državljanstvo", kazao je predsednik Zeman za današnje Pravo. Predsednik je naglasio da bi upravo suprotno Češka morala da zahvaljuje Kvitovoj za uspešno predstavljanje zemlje.

Petra Kvitova i njen tim prate šta se piše, ali neće dozvoliti da im to pokvari slavlje nakon trijumfa češke teniserke na ovogodišnjem Vimbldonu, poručili su posredstvom agencije Česka sportovnji koja ih zastupa.

"Petra je prijavljena u Monaku već godinu dana, to nije palo s neba i nije jedina među sportistima. Iskreno rečno, želeo bih da budem malena muva negde na zidu u Beogradu da vidim i čujem šta bi se dešavalo kada bi neko tamo predložio da se iz istih razloga srpsko državljanstvo oduzme Novaku Đokoviću", kazao je Pravu portparol Česke sportovnji Karel Tejkal.

U domovinu ide, po njegovim rečima, bar deo prihoda Kvitove kojima plaća najmanje tri člana svog tima počev od trenera.

Da su pobrkali lončiće oni koji traže da se Kvitovoj oduzme državljanstvo zato što ne plaća porez u Češkoj upozorio je i češki ministar finansija Andrej Babiš.

"Novac od pobeda oporezuju po pravilu u onim zemljama gde se održava turnir. Petra Kvitova ne igra u Češkoj. Putuje po turnirima po celom svetu gde joj pobede oporezuju. Za slavu Češke čini više od svih zajedno koji je sada kritikuju", kazao je ministar Babiš.
 
Top