Šta je novo?
UREDNIK
Učlanjen(a)
24.03.2015
Poruka
5.112
Knez Mihajlo 1998 (Pozorisna predstava)screen.png
Knez-Mihajlo-1998-SF.png

info.png
Režija: Dimitrije Jovanović

"Tekst Knez Mihailo gospođe Svetlane Velmar-Janković, je bio veliki izazov za kompletan ansambl i od premijere koja je bila 6. marta 1996. na veliku radost i našu i gledališta odigrali smo oko 50 predstava. Nažalost okolnosti koje su se dogodile oterale su nas sa naše matične scene i našli smo gostoprimstvo ovde u Beogradskom dramskom pozorištu. Tako da večerašnji snimak predstave nije u onom sjaju kao na premijeri i za vreme dok se predstava igrala u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Predstava nosi neke izuzetno važne ili za nas vrlo bitne odrednice kada je u pitanju tema kao što je Knez Mihailo. Nije slučajno da u Beogradu jedna jedina ulica nije menjala svoje ime od kako ga je dobila - ulica Kneza Mihaila. Knez Mihailo je jedna izuzetna ličnost koja je u jednom trenutku predstavljala šansu Srbije za vezu sa svetom, Evropom i misliim da je njegovo mesto u našoj istoriji bilo dosta dugo ako ne ignorisano ono nedovoljno osvetljeno. Nama je tekst koji je priredila i napisala originalnu dramu Svetlana Velmar Janković poslužio za predtekst predstave koju smo radili sa izuzetnim entuzijazmom i nadam se da ćete večeras kada pogledate ovu predstavu videti neke nove detalje o jednom od vladaoca koji su jako mnogo značili za Srbiju."

Uloge: Dragan Petrović Pele, Miodrag Radovanović, Rade Marković, Đurđija Cvetić, Nataša Ninković, Kapitalina Erić, Ivan Bekjarev, Predrag Tasovac, Toni Laurenčić, Marko Baćović, Mlađa Veselinović, Dejan Paroški, Vladislav Mihajlović, Stevan Grubić; vokali: Dragoslav Aksentijević, Milina Apiah

Srpski vladar, knez Mihailo Obrenović, veliki ljubitelj pozorišta nije baš imao sreću sa komadima koji su se bavili njegovim životom i smrću. Pozorišni komadi iz različitih perioda ( „Posmrtna slava knezu Mihailu“ Đorđa Maletića, „Ubiše knjaza“ Živorada Lazića) nisu bili previše uspešni. Sličnu sudbinu imala je i drama „Knez Mihailo“ Svetlane Velmar Janković koju je na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta režirao Dimitrije Jovanović (premijera je bila 5.marta 1996.)
Drama se bavi poslednjim periodim života kneza Mihaila Obrenovića koji je razapet između svojih ideala i ne baš skladne realnosti. Tu su i dvorske spletke, a takođe i elementi ljubavne priče bazirane na trouglu (Mihailo- Katarina – ministar Blaznavac).
Iako su veština, rad i napor reditelja Dimitrija Jovanovića bili evidentni, kao i glumačko angažovanje, predstava je pre svega bolovala od teksta koji nije uspeo da dosegne dramske dimenzije.
Predstava je snimljena (na sceni BDP na Crvenom krstu , pošto je zgrada JDP izgorela 1997.) a snimak potiče iz 1998.
screen.png

Z089cC0.jpg
Download.pngHidden content
You need to react to this post in order to see this content.

 
Poslednja izmena od urednika:
Top