Šta je novo?

Klavir i gitara razvijaju mozak deteta

  • Začetnik teme crvendac_011
  • Datum pokretanja
crvendac_011

crvendac_011

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.239
Klavir i gitara razvijaju mozak deteta

DW 22.02.2010 21:19Ako ste kao dete utrošili sate na vežbanje klavira, a onda izgubili interesovanje za muziku, možda ipak nije sve bilo uzalud. Istraživanja su pokazala da sviranje muzičkog instrumenta utiče na razvoj mozga kod dece.

Profesorka Nina Kraus tvrdi da bi sviranje instrumenta trebalo uvesti u redovnu školsku nastavu. Ona ističe da postoje čvrsti dokazi da muzičke lekcije pomažu deci u razvoju govornih sposobnosti. Profesorka Kraus je na čelu prvog istraživanja koje ima za cilj da pokaže da sviranje muzičkog instrumenta značajno uvećava osetljivost mozga na govorne zvuke.

Rezultati istraživanja mogli bi značajno da doprinesu lečenju disleksije i autizma: „Sviranje instrumenta pomaže mladima da lakše prepoznaju govor, u, na primer, bučnoj učionici, kao i da preciznije razlikuju slogove i suptilne promene ljudskog glasa“, kaže profesorka Kraus.

U njenoj laboratoriji na Nortvestern Univerzitetu u Everstonu, u Ilinoisu, istraživači su razvili način na koji mogu da prikažu kako nervni sistem veoma precizno reaguje na različite boje glasa i muziku. Oni su otkrili da je efektnost reakcije nervnog sistema na zvuk u vezi sa muzikalnošću.

Omogućava lakše slušanje, ali i čitanjeBildunterschrift:

„Bavljenje muzikom razvija sposobnost da se prepoznaju relevantni zvučni obrasci, kao što je na primer zvuk instrumenta koji svirate, harmonije i ritam. Ne iznenađuje činjenica da nervni sistem muzičara lakše prepoznaje zvučne obrasce, kako u govoru, tako i u muzici“, objašnjava Kraus. 
ivanjuska

ivanjuska

Član
Učlanjen(a)
05.01.2010
Poruka
1.855
Ima i pozitivnih stvari u nasem skolstvu.Izgleda da nismo dzabe vezbali frulice,melodike,metalofone i sintisajzere.Daleko smo ispred "zapada".
 
crvendac_011

crvendac_011

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.239
Mnogo daleko.
A još ako smo paralelno išli u muzičke školice (ja jesam, a znam da nas ima još mnogo)...
U principu sam za to da detetu treba dati više obaveza. Naravno, ono što voli. Recimo, mene je upravo ta stalna trka između jedne i druge škole, učenje za jednu, vežbanje za drugu, i sve obaveze koje uz to idu, naučilo da budem odgovorna, tačna i precizna u svemu što radim. Da cenim i tuđe i svoje vreme. A o razvoju mozgića i da ne pričamo. Govorim to gledajući ljude s kojima sam odrasla i koji su prošli isto to. Tako da mislim da je ovo savršeno tačno. :)
 
ivanjuska

ivanjuska

Član
Učlanjen(a)
05.01.2010
Poruka
1.855
Kada se u "Isidor Bajic" ,koja je niza i srednja muzicka skola ,udje za vreme odmora i pogleda po divnom dvoristu,primecuje se nesto atipicno za skole.
Nema guranja,dreke o ostalih stvari koje su na zalost svakodnevica u drugim skolama.Cak mali broj njih pusi,sto je vrlo pohvalno.Deca su opustena,bez kompleksa,jednom recju svoja.Muzika sigurno ima veliki udeo u tome,jer ne kazu dzabe da ona oplemenjuje,svesno ili nesvesno.
 
Top