Kipar

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.271
Kipar - za svakoga ponešto

Kipar je najistočnije ostrvo u Sredozemnom moru, sa više nego povoljnim geografskim položajem. Na raskrsnici tri kontinenta - Evrope, Azije i Afrike, Kipar je uvek bio na putu osvajača i interesantan pohodima velikih vojskovođa

13858effa741cb328.jpg


Kipar je najistočnije ostrvo u Sredozemnom moru, sa više nego povoljnim geografskim položajem. Na raskrsnici tri kontinenta - Evrope, Azije i Afrike, Kipar je uvek bio na putu osvajača i interesantan pohodima velikih vojskovođa.

Zbog toga je, iako pre svega asocijacija na očaravajuće, peščane plaže,ova lepa, ostrvska zemlja, takođe veoma zanimljiva i turistima čiji motiv nije samo boravak na plaži uz more, već i upoznavanje kulture i istorije svojih domaćina. Već par godina, ova destinacija nalazi se u ponudi turističke agencije 1 A Travel.

Za sve one koji žele svoj odmor da provedu uživajući na prelepim plažama, u hotelima sa odličnom uslugom i sadržajima, da posete mnoge istorijske lokalitete i odmore oči na jedinstvenim prirodnim lepotama, Kipar predstavlja pravi izbor.

Najpoznatija letovališta Kipra, o kojima je suvišno bilo šta govoriti, su svakako Larnaka, jedan od najstarijih gradova na ostrvu i Limasol, drugi po veličini grad na Kipru.

Još jedan biser među gradovima predstavlja Aja Napa, čuvena po netaknutoj prirodi, dugim peščanim plažama i toploj vodi, te tako predstavlja savršeno mesto za ljubitelje kupanja, sunčanja i sportova na vodi. Za one koji vole noćni život, tu je popularni trg “The Square”, prepun restorana, kafića i noćnih klubova, koji goste drže budnim i u veselom raspoloženju do duboko u noć.

21b32047498e055a6.jpg


Među većim i značajnijim mestima ovog dela ostrva, svakako treba istaći i Pafos i Protaras. Pafos, nekadašnja antička prestonica Kipra, predstavlja najveće kulturno blago ostrva, a o njegovom arheološkom značaju dovoljno govori činjenica da se ceo grad nalazi na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine.

Ne treba zaboraviti ni 27 prelepih plaža ovog grada, koji ovu regiju čine idealnom za uživanje u sunčanju, plivanju i ronjenju.

31440375e857cfae9.jpg


Protaras se nalazi na jugoistočnom delu Kipra, nekada stari grad Leukolla, a danas moderna turistička destinacija sa mnogobrojnim hotelskim kompleksima koji predstavljaju pravo mesto za nešto mirniji i pravi porodični odmor.

47e1048712bb0a556.jpg


Neki od hotela za preporuku su: Elysium 5* u Pafosu, Grand Resort 5* u Limasolu ili Nestor 4* u prelepoj Aja Napi.

5eab9c68fe94c8553.jpg


(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.271

Afroditino ostrvo sunca: Plaže i antički lokaliteti Kipra

Aja Napa je od malenog ribarskog mesta postala najposećenija destinacija i često je porede se Ibicom, a u Lefkari je bio i Leonardo da Vinči, koji je motive ovdašnjeg veza oslikao na svojoj čuvenoj "Tajnoj večeri"

74fda73efc9b6362bf3604349885bdbd8d021223.jpg


Na tromeđi Evrope, Azije i Afrike, sa čak 340 sunčanih dana godišnje, prijatnom klimom i sezonom kupanja u moru svih nijansi plave boje, koja traje od marta do decembra, Kipar je odredište kojem hrle milioni namernika iz celog sveta.

Prelepe plaže od Aja Nape na jugoistoku ostrva, preko Larnake i Limasola do Pafosa na zapadu, peščane ili kamenite, sa mogućnošću za najrazličitije morske aktivnosti - raj su za turiste. A, čak 57 najpoznatijih plaža na ovom potezu, "okićeno" je "Plavom zastavicom" koja garantuje izuzetno čistu vodu.

1668518577_kipar-manastir.jpg


Foto: J. Matijević, Z. Škrbić, Ministarstvo turizma Kipra

Poznata po beskrajnim peščanim plažama i netaknutoj prirodi, Aja Napa je najpoznatija destinacija na Kipru, koju često porede se Ibicom. Od malenog ribarskog mesta sa dvestotinak stanovnika, od 1974, postala je najposećenije mesto ostrva. Najpoznatija plaža je u uvali Nisi, ali ništa manje popularne nisu ni Konos, Protaras, Paralimni, Grisian Bej... Za one željne različitih aktivnosti i istraživače kulturno-istorijskih znamenitosti, tu su manastir "Aja Napa" na centralnom gradskom trgu, marina, "Most ljubavi", morske pećine "Palatia" kao i Nacionalni park "Kape Greko" sa istoimenim rtom, zvanično najistočnijom tačkom Evropske unije. Ovo odredište je popularno među ljubiteljima čiste prirode, pešačenja, biciklizma, planinarenja i ronjenja. Tu je i svojevrsna atrakcija "Muzej podvodnih skulptura", delo skulptora, ekologa i fotografa Džejsona de Kairesa Tejlora. NJegova dela su zapravo veštački grebeni različitih oblika koji pomažu obnavljanje podvodnog života. Na dubini od osam do 10 metara, nalaze se 93 umetnička dela izrađena od kombinacije morskog visokokvalitetnog nerđajućeg čelika i pe-ha neutralnog betona. Osim što su napravljene da privuku različite oblike morskog života, skulpture u kristalno čistom moru su i "mamac" za poklonike ronjenja i ronjenja na dah.

Larnaka, a naročito Limasol, neprestano se šire. Limasol je drugi po veličini grad na ostrvu, sa mnogobrojnim hotelima, trgovačkim centrima, zanatskim radnjama, diskotekama, buzuki barovima, ali i luka u koju svakodnevno uplovljavaju kruzeri. Grad je "podeljen" na stari deo sa šarmantnim, patinom "ukrašenim" starim kućama, ali i novi u kojem niču soliteri "nebu pod oblake". Vrvi od turista, ali u njemu živi i mnogo stranaca, najviše Rusa.

1668518577_kipar1.jpg


Foto: J. Matijević, Z. Škrbić, Ministarstvo turizma Kipra

I LETOVALIŠTE I ZIMSKO SKIJALIŠTE

Pafos, na jugozapadu Kipra, prva je prestonica ovog ostrva, a danas je živopisna luka sa prepoznatljivom srednjovekovnom tvrđavom. Među turistima, popularan je za tzv. porodični odmor. U njegovoj blizini, u oblasti Petra tu Romiu, nalazi se jedno od najpopularnijih mesta na ovom ostrvu – stena pored koje je iz pene talasa izronila Afrodita, boginja lepote i plodnosti. Da je tako, kiparski Grci imaju i značajnog svedoka – Homera. Zbog ove legende, Kipar često nazivaju i Afroditino ostrvo.

1668518577_Kraljevska-grobnica-IMG_20221014_1053412.jpg


Foto J. Matijević, Z. Škrbić, Ministarstvo turizma Kipra

Ali, Kipar nisu samo plaže i kupanje. Kako je na granici Istoka i Zapada, ovo treće po veličini ostrvo u Sredozemnom moru vekovima je bilo meta osvajača koji su ostavili mnogobrojne kulturno-istorijske spomenike: antičke arheološke lokalitete, divne grčke hramove i naselja čije su palate bile ukrašene prelepim mozaicima, rimska pozorišta, manastire, venecijanske tvrđave, gotske crkve, Arheološki park sa antičkim kraljevskim grobnicama u Pafosu koji je na listi Uneskove svetske baštine... Zato i ne čudi što je Kipar i zimi zanimljiv turistima.

Planina Trodos čiji je najviši vrh 1.951 metar nad morem, kiparska je "Sveta gora", u čijim se obroncima i šumama obraslim kedrom i borovima, nalaze desetine crkava i manastira. Čak 10 prelepih vizantijskih crkava je pod zaštitom Uneska, a među njima najpoznatiji je hram Agios Joanis Lampadistis u selu Kalopanajotis. Ipak, najveća, najbogatija i najznačajnija svetinja kiparskih Grka je manastir Kikos, osnovan 1100. godine, a posvećen Bogorodici. U njemu je osim čuvene ikone i veliki muzej bogat mnogobrojnim, izuzetno vrednim relikvijama i česticama svetaca. Nedaleko od manastira, na brdu Troni planine Trodos je i kapelica sa Bogorodičinim tronom, ali i za kiparske Grke, još jedno sveto mesto – grob arhiepiskopa Makariosa, prvog predsednika nezavisne Republike Kipar.

Na ovoj planini, planinarima i ljubiteljima pešačkih i izazovnih biciklističkih tura su i brojne staze uz podrazumevajuću posetu vodopadima Kalidonio i Milomeri. Teško je u to poverovati, ali Trodos je, od januara do aprila, i veliko skijalište! Na njemu je izgrađen jedan zimski centar sa četiri ski-staze i osam alpskih skijaških staza.

Bogat florom i faunom, ali i mnogim endemskim vrstama, Kipar je zanimljiv i ljubiteljima netaknute prirode, naročito od novembra do aprila kada priroda prosto buja, posle letnjih vrelina i suša. S jeseni sazrevaju nar, guava, mango i kivi, a zimi pomorandže, banane, limun i mandarine, pa turisti posećuju i plantaže na kojima se uzgajaju. Vinogradi i vinarije sa čuvenim kiparskim vinom su, čini se, na svakom koraku. Nedaleko od Pafosa je i plaža Laras gde se legu kornjače Caretta Caretta i zelena kornjača "akamas".

Posebna čar Kipra su i mnogobrojna, živopisna sela u njegovoj unutrašnjosti. Čarobna, sa kućama podignutim od kamena, izgledaju bajkovito. Turisti poslednjih godina prosto hrle u njih, željni posebnog odmora i uživanja u nacionalnoj kuhinji i starim zanatima kiparskih Grka. Sela Vuni, Trahoni, Ipsonas, Omodos i Lefkara, poznata su po vezu, izradi čipki i filigranu. Godine 1481. Lefkaru je posetio i Leonardo da Vinči, a motive ovdašnjeg veza oslikao je na svojoj čuvenoj "Tajnoj večeri". Kada je reč o poznatima, selo Skarini ponosi se posetom Novaka Đokovića.

Mozaik i razglednice Kipra mogle bi još dugo da se slažu i nijedna ne bi bila ista, ali to su sve čari Afroditinog ostrva, koje posetilac zauvek pamti i poželi da im se iznova vrati.

Među gostima sve više Srba

- Apsolutni rekord, Kipar je dostigao 2019. godine, kada smo, prema našim zvaničnim podacima, ugostili 3.976.777 turista iz celog sveta. Tradicionalno, najviše je bilo Rusa i Britanaca. Ali, pandemija kovida 19 učinila je svoje, a sada rat u Ukrajini. Ove godine, do oktobra, imali smo oko 85 odsto turista više u odnosu na 2019. Drago nam je što je među njima i sve više Srba. Od januara do decembra 2019. bilo je 10.536 turista iz Srbije, a od maja do avgusta ove godine 11.054. Raduje nas taj porast i Srbi, naš bratski narod, uvek su dobrodošli na Kipar – kaže za "Život plus" Jorgos Minas iz kiparskog Ministarstva turizma.

Odmorište pink flamingosa

U neposrednoj blizini aerodroma u Larnaki nalazi se Slano jezero koje je leti isušeno, ali od novembra počinje da se puni vodom. Tada postaje stanište za mnogobrojne ptice selice, a najbrojniji među njima su roze flamingosi. Hiljade ovih ptica do proleća naseljavaju Slano jezero, a videti ih u tolikom broju je prelepa ružičasta slika u oku koja se dugo pamti.

(Novosti)
 
Top