Šta je novo?

KIA Optima

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.300
KIA OptimaOptimalno rešenjePolako, ali sigurno, nekadašnju ulogu moćne japanske automobilske industrije, preuzimaju korejski giganti...

KIA Optima biće jedan od favorita u svom segmentu, posebno na tržištu SAD, gde će uz očekivano nisku cenu, u samom vrhu biti i po pitanju ostalih karakteristika

Kod nas poznatija pod imenom Magentis, nova generacija korejske limuzine svoju premijeru doživela je nedavno na međunarodnom Salonu automobila u Njujorku. Sudeći po dizajnu, Optima će biti više nego značajan igrač u svom segmentu.

Naglasak je na ”atletskom” stavu koji donosi samopouzdanje, tako da će budući vlasnici sigurno biti zadovoljni imidžom koji će im donositi ovaj automobil. Zakošena linija krova, visoka i naglašena linija ”ramena”, plitke staklene površine, isklesani bokovi, kao i produženo međuosovinsko rastojanje, jasno naglašavaju ”muževnost” novog modela iz KIA-e. Tu je i novi korporativni ”tigar” izgled anfasa, uokviren ”oštrom” prednjom svetlosnom grupom. Uglavnom, šira, duža i niža nego ranije, sa ”kupeovskim” konturama, Optima će sigurno privući i veći broj kupaca.

KIA Optima nalazi se u segmentu takozvanih ”dostupnih” limuzina, što znači da se, što se cene tiče, nalazi ispod evropske konkurencije. Međutim, jedno je sigurno, a to je da korejski protagonista sigurno neće biti ispod što se tiče pouzdanosti, bezbednosti i ekonomičnosti. Naprotiv!
Sportski aspekt je zadovoljen, i on je izraženiji nego ikada ranije. Da sve ne bi ostalo na izgledu, tu je novi dvolitarski motor sa direktnim ubrizgavanjem i twin-scroll turbo punjačem, koji isporučuje 274 KS i 365 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Osim što raspolaže obiljem snage, novi motor odlikuje se odličnom ekonomičnošću, jer troši samo 10,5 litara u gradu i 7 na ”otvorenom” putu, na pređenih 100 km. Dakle, ovaj četvorocilindraš je po performansama bolji od mnogih V6 agregata, uz smanjenu potrošnju goriva. Twin-scroll turbo sistem minimalizuje takozvanu ”turbo rupu”, u isto vreme povećavajući iskoristivost sagorevanja goriva i snagu. Ovakav turbo punjač ima dva dovoda izduvnih gasova, koji su podeljeni zidovima unutar kućišta turbine, a oba su kontrolisana putem ventila. I konačno, Twin-scroll turbo obnavlja veću količinu energije iz izduvnog sistema u odnosu na single-scroll varijantu zahvaljujući podeljenim dovodima. Benefiti se ogledaju u poboljšanoj distribuciji pritiska u otvorima izduva i efikasniju isporuku energije izduvnih gasova ka turbini. Pomenuti agregat u startu će dolaziti sa šestostepenom automatskom transmisijom, uz mogućnost manuelne selekcije ”brzina”.

Iako detaljnijih podatak još uvek nema, može se pretpostaviti da će KIA Optima, bar kada je reč o mehanici, u mnogome biti slična sa ”rođakom” iz Hyundaija, modelom Sonata. Drugim rečima, ostatak motorske palete najverovatnije će činiti benzinski motor od 2,4 litre (pre svega namenjen tržištu SAD), koji zahvaljujući direktnom ubrizgavanju goriva, oslobađa 198 KS i 250 Nm obrtnog momenta. Evropskom tržištu najinteresantniji će svakako biti common-rail dizeli od 2,0 odnosno 2,2 litre, snage od 150, odnosno 200 KS. Pored pomenute automatske transmisije, u ponudi će biti i manuelna šestostepena transmisija.

Jedan od ciljeva kreatora KIA Optime je i ostvarivanje optimalnog odnosa mase i težine, što pored poboljšanja performansi, donosi i veću uštedu goriva i manje CO2 u atmosferi. Nova Optima ima za četvrtinu bolju torzionu čvrstinu u odnosu na prethodnika, kao i dvadesetak odsto veći otpor ka savijanju. Bez ustezanja možemo reći da će nova KIA Optima biti jedan od favorita u svom segmentu, posebno na tržištu SAD, gde će uz očekivano nisku cenu, biti zasigurno u samom vrhu i što se tiče mnogih drugih atributa.Izvor: Vrele gume
 
Poslednja izmena:
Top