Šta je novo?
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.321
Kelly's Heroes (1970)


screen.pngmax1121556331_frontback_cover.png
info.png
Kelly's Heroes (sh. Kellyjevi heroji'), također prikazivan i pod naslovima Zlato za odvažne i Ratnici, je američko-jugoslavenski ratni film snimljen 1970. godine u režiji Briana G. Huttona. Radnja se događa za vrijeme Drugog svjetskog rata u Francuskoj odakle se u ljeto 1944. godine kada se njemačke snage kaotično povlače pred američkim snagama. Naslovni protagonist, čiji lik tumači Clint Eastwood, je američki podoficir, nedavno degradiran u običnog vojnika, koji slučajno dozna kako su Nijemci sakrili basnoslovnu količinu zlata u trezoru banke gradića smještenog nekoliko desetaka kilometara iza linije fronte, te dolazi na ideju da zajedno sa svojim drugovima bez znanja pretpostavljenih okupi malu jedinicu sa kojom će pokušati svo to zlato uzeti sa sebe.

Kelly's Heroes je sniman na lokacijama u tadašnjoj Jugoslaviji, a koje su uključivale istarski gradić Vižinada, Špicerov dvorac u sremskom mestu Beočinu i rudniku Vrdnik, takođe u Sremu. Osim financijskih i logističkih razloga, američki studio MGM se za jugoslavenske lokacije odlučio i zbog toga što je tadašnja JNA bila spremna producentima pomoći ustupanjem autentične njemačkog i američkog oružja i opreme iz Drugog svjetskog rata, a koje je još bilo u arsenalima. To je prije svega uključivalo tenkove Sherman, dok je za antologijsku scenu završne borbe, u kojoj se protagonistima suprostavljaju njemački tenkovi tipa Tigar, su korišteni sovjetski tenkovi T-34 koje su posebno "ušminkani" i modificirani kako bi što uvjerljivije "glumili" njemačka vozila.

Film je, pak, kritičarima privukao pažnju originalnim pristupom kako Drugom svjetskom ratu, tako i originalnim načinom na koji se nastojao iskoristiti antiestablišmentski sentiment tadašnje, pretežno, mlade publike. Umjesto da se u njemu na tradicionalni način veličaju patriotske vrline američkih vojnika ili, pod uticajem kritike tada aktualnog sukoba u Vijetnamu rat prikazuje kao tragični i besmisleni pokolj, Kelly's Heroes ga je prikazao kao "dobru zabavu", odnosno ratni kaos kao jednu od rijetkih prilika da se ostvari sve ono što je običnim ljudima zapriječeno u mirnodopskom životu. To je najviše došlo do izražaja kroz lik tenkističkog narednika Oddballa (čiji lik tumači Donald Sutherland u jednoj od svojih najpoznatijih uloga), a koji je, isto kao i ljudi kojima zapovijeda, prikazan kao svojevrsna preteča hipija koji nosi bradu, puši hašiš i koristi žargon tadašnje američke kontrakulture. Iako Kelly's Heroes nije ostvario neki naročiti komercijalni uspjeh, sa vremenom je njegova reputacija počela rasti, te je dobio svojevrsni kult status i danas se smatra jednim od najboljih ratnih filmova svih vremena.
screen.pngKelly-s-Heroes-1970-720p-Blu-Ray-x264-YTS-LT-mp4.jpg

Download.pngHidden content
You need to react to this post in order to see this content.

 
Poslednja izmena od urednika:
Top