Šta je novo?

Katastrofalna državna politika: Banke ubiše dinar!

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.662
Beograd 20. 05. 2010
Press

Katastrofalna državna politika: Banke ubiše dinar!


Posle smanjenja obavezne dinarske rezerve, umesto da daju kredite, banke navalile da kupuju evre i oborile kurs dinara na istorijski minimum

0602-beta-1.jpg


Igranka sa kursom...
Prodajni kurs evra došao do 102 dinara

Dramatičan pad vrednosti domaće valute prethodnih dana izazvale su poslovne banke, koje su viškom dinara oslobođenih iz obaveznih rezervi na međubankarskom tržištu kupovale evre, saznaje Press. Dinar je i juče nastavio da klizi, pa je zvanični srednji kurs NBS danas rekordnih 101,71 za evro.
Velika količina dinara koja se u ponedeljak pojavila na tržištu posledica je smanjenja dinarske obavezne rezerve, koju su poslovne banke držale u NBS.

„Višak dinara"

Sagovornik Pressa uključen u međubankarsku trgovinu ističe da banke „oslobođena" dinarska sredstva iznose na devizno tržište jer nemaju gde da ih plasiraju.
- NBS je 17. marta donela odluku o smanjenju dinarske obavezne rezerve banaka, koje imaju plasmane u subvencionisanim kreditima. Obračun smanjenja tih rezervi bio je u ponedeljak, 17. maja, kada je usledio najveći pritisak na kurs. Taj višak dinara neke banke su iznele na međubankarsko tržište i kupovale sve ponuđene evre - objašnjava sagovornik Pressa.

Jelašić najavio pad dinara
Guverner u ostavci Radovan Jelašić u oktobru 2009. godine upozorio je da 2010. godine može doći do pada vrednosti dinara.
- Ako Vlada Srbije za narednu godinu ne smanji javnu potrošnju, nova ravnoteža moraće ponovo da se uspostavi kroz novi nivo kursa i veću inflaciju - istakao je Jelašić u intervjuu magazinu „Ekonomist".

Iako kaže da je zarada banaka u ovom slučaju špekulativna, naš sagovornik ipak ističe da ovakvo ponašanje ne znači da se bankarski sektor udružio da bi oborio dinar.
- Kada bi banke imale gde da plasiraju dinare do ovoga ne bi došlo. Ovako, zbog sve rizičnijih plasmana i sve zaduženije privrede i građana, banke nemaju izbora - objašnjava izvor Pressa.
U Narodnoj banci potvrdili su nam juče da dinar gubi na vrednosti zbog špekulativnih radnji banaka koje zbog krize u evrozoni „beže" iz manje sigurnih valuta, kao što je i dinar, u devize. To se poklapa i sa izjavom ministarke finansija Diane Dragutinović da su nagle promene kursa posledica špekulativnih udara. U NBS, ipak, ističu da je takvo ponašanje učesnika na finansijskom tržištu uobičajeno u vremenima velikih turbulencija.
- Učesnici na finansijskom tržištu pokazuju manju spremnost da preuzimaju rizik, kako u regionu tako i u Srbiji. Takvo ponašanje doživljava se kao špekulativna radnja u negativnom smislu. Do manje spremnosti za preuzimanje rizika dolazi zbog neizvesnosti u pogledu toga kako će sporiji oporavak evrozone uticati na izvozne perspektive. To je u najvećoj meri opredelilo veću tražnju za devizama u poslednjih nekoliko dana, kada je dinar depresirao oko 1,7 odsto - objašnjavaju u NBS, i dodaju da su valute u regionu depresirale više nego dinar. Tako je poljski zlot oslabio prema evru oko tri odsto, a mađarska forinta oko 4,6 odsto.

Ogroman pad

U NBS naglašavaju i da će uspešno okončanje pregovora Srbije i MMF-a stabilizovati očekivanja i kretanja na deviznom tržištu.

0602-beta-2.jpg


- Kao i do sada, NBS će koristiti svoje dovoljno visoke devizne rezerve da spreči preterane dnevne fluktuacije kursa i obezbedi nesmetano funkcionisanje ponude i tražnje na deviznom tržištu, bilo da su pred nama periodi depresijacije ili apresijacije dinara - zaključuju u NBS.
Iako je ove nedelje pad dinara u odnosu na evro manji nego pad drugih valuta u regionu, od početka ove godine srpska valuta je ubedljivo najviše depresirala, a pojedine monete su čak i ojačale. Tako je od 31. decembra 2009. godine do 18. maja 2010. dinar u odnosu na evro oslabio za 5,31 odsto, forinta za 2,48 odsto, a makedonski denar za 0,53 odsto. U isto vreme, hrvatska kuna je ojačala za 0,81 odsto, češka kruna za 3,42 odsto, a rumunski lej 0,79. Kada se uzmu podaci iz prethodnih godinu i po dana, vidi se da je vrednost dinara pala za skoro 32 odsto u odnosu na evro (sa kursa 1:75 na 1:102).
4
Špekulativna aktivnost legitimna
Ekonomista Goran Nikolić kaže da je špekulativna aktivnost banaka legitiman oblik međubankarskog trgovanja.
- Bankarski dileri, koji su dobri poznavaoci deviznog tržišta i kretanja kursa, imaju određena očekivanja za dalje kretanje na deviznom tržištu. Tako da, zbog očekivanja daljeg slabljenja dinara, ali i intervencije NBS, banke kupuju evre i na razlici između kupovnog i prodajnog kursa ostvaruju dobit - navodi Nikolić.

Zbog drastičnog slabljenja dinara u 2010, na gubitku su i građani Srbije koji su uzimali kredite u ovoj valuti. Ukupna zaduženost građana Srbije iznosi 4,33 milijarde evra, od čega su četiri milijarde pozajmica indeksirane u evrima. Pošto je dinar za četiri meseca oslabio za 5,31 odsto dug građana se zbog kursne razlike povećao za čak 212 miliona evra! To praktično znači da građani moraju da pronađu „višak" dinara za koje će kupiti ovu milionsku sumu evra.

S. Gavrić

 
Top