Šta je novo?

Katanac na kafić i za velik bakšiš

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Katanac na kafić i za velik bakšiš


Izvor: Tanjug, Novosti

Beograd -- Beogradski konobari su jedini u svetu koji ne smeju da prime bakšiš veći od pet odsto. Ugostitelji ljuti na inspektore koji im zatvaraju lokale zbog sitnica.

19858830054e8d1c3c01a7e463703940_640x360.jpg


Takođe, Beograđani su jedini Evropljani koji nemaju pravo na "srećni sat" ili period dana kada je piće jeftinije
Oko 1.500 vlasnika restorana, kafana i kafića okupljenih u Privrednoj komori Beograda, ljuti su zbog novih taksi koje se neprestano uvode.

Najnovija je ekološka taksa zbog koje će svaki ugostiteljski objekat morati da, pored 200.000 dinara mesečno (koliko košta odnošenje smeća), ugovori otkup ulja, papira, konzervi i stakla. U najavi su i takse za "mikroklimu" i "jačinu buke".

"Našli smo rešenje za svu ambalažu osim stakla, jer ga otkupljuje jedino neka fabrika u Nišu, ali ne znamo kako da im ga dostavljamo. Kontejnere za PET i MET ambalažu ne možemo da postavimo u Skadarliji, a ukoliko ne rešimo problem, platićemo kaznu od milion dinara", kaže Igor Ratković, upravnik restorana Višnjica.

I ostali ugostitelji ljuti su zbog novih taksi, čestih inspekcijskih kontrola bez svedoka i raznih zakona koji su u suprotnosti sa praksom. Gazde kafane se pretvaraju u administrativne radnike, jer su izračunali da godišnje provedu 15 dana u razgovoru sa državnom administracijom.

"Svi želimo da postoji kontrola, ali kafane se kažnjavaju i zatvaraju iz bezbroj razloga", kaže Zoran Damjanović, predsednik Udruženja ugostitelja Beograda i navodi da "zatvaraju kafane zato što na računu piše 'bravo sok', a ne 'od jabuke'. Ali i zato što su mu izdali rešenje o fiskalizaciji na kojem piše PIB, ali ne i ime vlasnika".

Damjanović dodaje i da su "na Adi ciganliji zatvorili objekat sa pet konobara koji je imao 920 dinara viška u kasi. Mi smo jedina zemlja u kojoj konobaru ne sme da se uračuna bakšiš veći od pet odsto",

"Fiskalne kase ne prepoznaju ni 'srećni sat', a ni mogućnost da se gost predomisli i umesto kešom plati karticom! Inspekcije neke kontrolišu i po 20 puta, ali zato 'divlje' ugostitelje koji rade samo vikendom i po dogovoru niko ne dira", navodi on.

Predsednik Privredne komore Beograda Milan Janković kaže da ugostitelji moraju sami da postave granice šta će prihvatiti a šta neće, jer će u suprotnom imati problem sa pravilnicima i stalnim podizanjem taksi.

Ističući da inspekcije nisu korektne prema ugostiteljima, Janković je dodao da će se pušačke zone u kafićima i restoranima verovatno ponovo naći na udaru.


ZATVORENA KONOBA
I restoran Konoba, pod Pančevačkim mostom, Renata Grbića, koji je iz reke spasao pedesetak davljenika u petak prestaje sa radom. Grbić je dobitnik mnogobrojnih nagrada za svoju humanost i počasni je građanin Beograda. "Inspekcija je zatvorila restoran jer su kod konobara pronašli 200 dinara. Imamo 30 zaposlenih i šteta za restoran će biti strašna. Godinama plaćam taksu Zelenilu iako ne postoji put do restorana niti je kej uređen. To sam uspeo da dokažem na sudu, ali mi nisu vratili tri miliona dinara koje je sud presudio", kaže Grbić.
 
Top