Šta je novo?

Kasne nacionalne penzije za umetnike

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Zaslužni građani nezadovoljni


Kasne nacionalne penzije za umetnike


Blic

Na račune korisnika nacionalne penzije za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, koje isplaćuje Ministarstvo kulture, još nije legla penzija u ovoj godini. Redakciji „Blica“ se javilo nekoliko umetnika koji kažu da penzije koje primaju svakog desetog u mesecu kasne već deset dana. U resornom ministarstvu objašnjavaju da je problem tehničke prirode.

153976_banjaluka01-penzioneri-foto-s-pasalic_f.jpg


Ministarstvo kulture, kako kažu naši sagovornici, nije ih zvanično obavestilo da će penzije kasniti. Prema njihovim rečima, uplata je do sada stizala na vreme, zbog čega su mnogi postavili pitanje ima li uopšte novca za penzije u ovoj godini, koje bi zaslužni građani inače trebalo da primaju doživotno. U Ministarstvu kulture za „Blic“ su potvrdili da je došlo do zastoja.


- Uzrok kašnjenja nacionalnih penzija za januar 2012. godinu je tehničke prirode jer se prelazi na korišćenje sredstava iz ovogodišnjeg budžeta. Sve naredne penzije biće isplaćene u predviđenom roku - poručuju iz Ministarstva kulture. U odgovoru upućenom našoj redakciji, međutim, ministarstvo nije navelo kada korisnici penzija mogu da očekuju isplatu.


Penzije koje Ministarstvo kulture dodeljuje za izuzetan doprinos nacionalnoj kulturi, za pet godina dobilo je više od 400 naših uglednih građana. Ta penzija dvostruko je veća od prosečne i iznosi 50.000 dinara, a zaslužni umetnik je dobija uz redovnu penziju. Za isplatu nacionalnih penzija mesečno se izdvaja 20 miliona dinara iz fonda Ministarstava kulture.

Inače, dobitnici nacionalnih penzija su, između ostalih, džez muzičarka Bisera Veletanlić, kompozitor Radoslav Graić, džez muzičar Stjepko Gut, slikarka Marija Dragojlović, glumica Ljiljana Ðurić. Na ovom spisku su i sociolog kulture Ratko Božović, pevačice Lepa Lukić i Usnija Redžepova.
 
Top