Učlanjen(a)
19.12.2009
Poruka
4.642
Kašasti sok od dunja

kasasti-sok-od-dunja.jpg


Potrebno: 5kg zrelih dunja, 700gr šećera, 1,5l vode

Dunje obrisati čistom salvetom, oprati, a zatim ih narendati i staviti u emajlirani sud. Dok je šećerni rastvor još topao, preliti ga preko rendanih dunja, pokriti čistom salvetom i ostaviti da stoji preko noći na hladnom mestu. Sutradan dunje propasirati. Dobijen sok staviti u čist sud i kuvati dok ne proključa. Ostaviti da ključa kratko vreme, a zatim vreo sok sipati u prethodno pripremljene flaše te ih hermetički zatvoriti.
 
Poslednja izmena od urednika:
Učlanjen(a)
19.12.2009
Poruka
4.642
Kašasti sok od malina

Kašasti sok od malina

kasasti-sok-od-malina.jpg


Potrebno: 5kg zrelih malina, 600 - 700gr šećera, 1,5l vode

Maline prebrati, prema potrebi oprati i ocediti. Prokuvati vodu i šećer. Pripremljene maline staviti u odgovarajući čist sud, izgnječiti ih, preliti već pripremljenim toplim šećernim rastvorom, pokriti čistom salvetom i ostaviti preko noći da stoje na hladnom mestu. Sutradan maline propasirati. Ovako dobijen sok kuvati dok ne proključa, a zatim ga sipati u čiste i zagrejane boce i zatvoriti ih dvostrukim celofanom.
 
Učlanjen(a)
19.12.2009
Poruka
4.642
Kašasti sok od kajsija

Kašasti sok od kajsija

sok-od-kajsija.jpg


Potrebno: 5kg zrelih kajsija, 750gr šećera, 2l vode

Kajsije oprati, odstraniti im koštice, samleti u maši*ni za meso i staviti u odgovarajući emajlirani sud. Šećer i vodu prokuvati, malo prehladiti, dodati samlevenim kajsijama, izmešati i ostaviti da stoji na hladnom mestu oko 12 sati. Posle toga, voće propasirati a zatim kratko prokuvati. Kada je sok gotov, sipati ga dok je još vruć u prethodo pripremljene boce i hermetički ih zatvoriti. Napunjene i zatvorene boce pokriti nečim i tako držati dok se ne ohlade. Čuvati sa ostalom zimnicom na suvom, hladnom i tamnom mestu.
 
Učlanjen(a)
19.12.2009
Poruka
4.642
Kašasti sok od breskvi

Kašasti sok od breskvi

kasasti-sok-od-breskvi.jpg


Potrebno: 5kg zrelih breskvi, 750gr šećera, 2l vode

Breskve oprati, odstraniti im koštice, samleti ih u vodenici za meso i staviti u odgovarajući emajlirani sud. Vodu i šećer prokuvati, dodati samlevenim breskvama, izmešati, pokriti čistom salvetom i ostaviti da stoji na hladnom mestu oko 12 sati. Posle toga, voće propasirati a zatim kratko prokuvati. Kada je sok gotov, sipati ga dok je još vruć u prethodno pripremljene boce i hermetički ih zatvoriti. Napunjene i zatvorene boce pokriti nečim (utopliti) i tako ih ostaviti da se ohlade. Čuvati sa ostalom zimnicom na suvom, hladnom i tamnijem mestu.
 
Učlanjen(a)
19.12.2009
Poruka
4.642
Kašasti sok od krušaka

Kašasti sok od krušaka

kasasti-sok-od-krusaka.jpg


Potrebno: 5kg zrelih krušaka, 1,5l vode, 600gr šećera, 1 limun

Kruške oprati, odstraniti im semenu ložu, malo ih usitniti, staviti ih u odgovarajući emajlirani sud, doliti vodu i kuvati toliko dugo dok kruške ne postanu mekane. Posle toga ih propasirati. U ovako dobijen sok dodati šećer i sok od limuna, izmešati, a zatim sve zajedno kratko prokuvati. Kada je sok gotov, sipati ga dok je još vruć u prethodno pripremljene, čiste i zagrejane boce, a zatim ih zatvoriti gumenim kapicama ili dvostrukim celofanom. Napunjene boce utopliti i ostaviti da se ohlade. Čuvati sa ostalom zimnicom na hladnom, suvom i tamnijem mestu.
 
Učlanjen(a)
19.12.2009
Poruka
4.642
Kašasti sok od jabuka

Kašasti sok od jabuka

kasasti-sok-od-jabuka.jpg


Potrebno: 5kg zrelih jabuka, 1kg šećera, 1,5l vode

Odabrati domaće sorte jabuka, po mogućstvu koje nisu prskane. Jabuke oprati, odstraniti im semenu ložu, iseći na sitnije komade ili krupno rendisati, staviti u odgovarajući list, neoštećeni emajlirani sud, naliti vodom i kuvati dok jabuke ne omekšaju. Kada su mekane, propasirati ih. Sok dobijen pasiranjem sipati u čistu šerpu, dodati šećer i kratko prokuvati. Kada je sok gotov, sipati ga dok je još vruć u prethodno pripremljene i zagrejane boce, a zatim ih hermetički zatvoriti. Napunjene i dobro zatvorene boce pokriti nečim, tojest utopliti, i tako ih ostaviti da se ohlade. Čuvati sa ostalom zimnicom na hladnom, suvom i tamnijem mestu.
 
Učlanjen(a)
19.12.2009
Poruka
4.642
Kašasti sok od kupina

Kašasti sok od kupina

kasasti-sok-od-kupina.jpg


Potrebno: 5kg kupina, 600gr šećera, 1,5 l vode

Vodu i šećer zajedno prokuvati. Pripremljene kupine izdrobiti, preliti ih toplim šećernim rastvorom, a zatim sve pokriti i ostaviti da prenoće na hladnom mestu. Sledećeg dana, sve dobro propasirati. Dobijen sok zagrejati do 75°C i tako zagrejan sipati u prethodno pripremljene tople boce. Napunjene boce zatvoriti gumenim kapi*cama. Na sličan način mogu se pripremiti i kašasti sokovi od jagoda, malina, borovnica i drugog sličnog voća.
 
Učlanjen(a)
19.12.2009
Poruka
4.642
Kašasti sok od jagoda

Kašasti sok od jagoda

kasasti-sok-od-jagoda.jpg


Potrebno: 5 kg zrelih jagoda, 600 gr šećera 1,5l vode
Jagode oprati, ocediti, odstraniti im peteljke, staviti ih u odgovarajući emajlirani sud (šerpu) i izgnječiti. Vodu i šećer prokuvati. Malo prohladiti. Toplim šećer nim rastvorom preliti izgnječene jagode i ostaviti ih na hladno mesto da stoje preko noći. Sutradan jagode propasirati. Ovako dobijen sok prokuvati i još dok je vruć sipati u prethodno pripremljene, čiste i zagrejane boce. Napunjene boce zatvoriti dvostrukim celofanom koji je pre toga bio potopljen u alkoholu. Napunjene i zatvorene boce pokriti nečim, to jest utopliti, i tako ih ostaviti da se ohlade. Čuvati sa ostalom zimnicom na hladnom, suvom i tamnijem mestu.

Oznake Zimnica , Kašasti sok od jagoda
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Blagodeti zelenih kašastih sokova

Blagodeti zelenih kašastih sokova

Zelene sokove možete uz pomoć blendera veoma lako napraviti kod kuće i tako obradovati svoj organizam

news_9850.jpg

Preporučuje se da se ovakvi napici konzumiraju kao ceo obrok. Dakle, popijete ga umesto, na primer, doručka i onda čekate ručak. Ništa uz i ništa između.

Dr Viktoria Butenko, autorka knjige "Zeleno za zdravlje" navodi devet esencijalnih razloga zašto bi trebalo da ih konzumirate.

1. Sadrže puno vlakana i hranjivih nutrijenata: vitamina, minerala i aminokiselina.

2. Lako su probavljivi. Usitnjavanjem voća i povrća u mikseru razbijaju se opne biljnih ćelija, što ljudskom telu omogućava bolju apsorpciju hranjivih sastojaka nego iz celih plodova - pogotovo kad se uzme u ozbir da nas je savremeni način prehrane ulenjio za snažno žvakanje.

3. Kompletna su hrana. Za razliku od bistrih sokova, sadrže celulozna vlakna koja podstiču probavu. kompletna su hrana.

4. Vema su ukusni. Zeleniš daje ravnotežu slatkom ukusu voća.

5. Bogati su hlorofilom. Molekul hlorofila veoma je sličan molekulu ljudske krvi. Uzimanje hlorofila putem zelenih kašastih sokova nalik je primanju transfuzije zdrave krvi.

6. Jednostavno i brzo se pripremaju. Svi sastojci se ubace u mikser i začas izmiksuju.

7. Njihovim konzumiranjem umanjuje se potreba tela za masnoćama i solju.

8. Pomažu razvijanju navike da da jedete zeleniš. Nakon što se nekoliko sedmica hrani zelenim kašastim sokom, većina ljudi počinje da oseća potrebu za zelenišem i u njemu sve više uživa. To je posebnovažno jer mnogima, a posebno deci, predstavlja problem da pojedu dovoljno zdravih materija.

9. POsle pripreme, mogu odstojati nekoliko dana pre konzumacije. Iako su uvek najbolji sveži, zeleni kašasti sokovi mogu se na niskoj temperaturi držati i do 3 dana, što dobro dođe ako ste na poslu ili na putu.

Evo i nekoliko predloga za kombinacije satojaka koje možete staviti u svoj zeleni kašasti napitak.

* 1 nektarina
* pola manga
* 1 kivi
* 1 veći brokoli
* 1 šolja vode


* 2 banane
* jedna manja jabuka
* 100 g mlade blitve
* jedna šaka oraha potopljenih preko noći u vodi
* malo zeleni od šargarepe
* 1 do 2 dl vode
* 5 kockica leda


* 2 pomorandže
* lišće od 2 veze rotkvice
* pola šolje vode


Izvor: Mediapositiva



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Kašasti sok od jabuke

Kašasti sok od jabuke

• 2 jabuke
• 2 banane
• 2 žlice sjemenki lana
• 2 žličice cimeta
• 1/2 šalice smrznutog šumskog voća
• voda po potrebi

Ostavite sjemenke lana u vodi preko noći.

Ogulite jabuke ako nisu iz organske proizvodnje i narežite ih. Ogulite i nasjeckajte bananu. Isperite sjemenke lana.

Ubacite sve sastojke u blender i dodajte još jedan dl vode kako bi se miksanjem dobila homogena smjesa. Ako je smjesa previše gusta, dodajte još vode.
U smjesu možete dodati i orašasto voće (badem, orah, lješnjak), grožđice ili malo svježe iscijeđenog voćnog soka.

Izvor: Alternativa
 
Natrag
Top