Šta je novo?
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.065
Karolina Nojber ( pozorisna predstava, 2011)

Pozorište Timočke krajine „Zoran Radmilović“ iz Zaječara, režija: Miloš Jagodić, glavna uloga: Biljana Đurović

screen.pngKarolina-Nojber-2011-SF.png
info.png
Karolina Nojber je drama Nebojše Romčevića, objavljena 1998. godine.Junakinja po kojoj drama nosi ime jeste nemačka glumica iz 18. veka, reformatorka pozorišta, idealista i borac. Uprkos tome što govori o dešavanjima sa sredine 18. veka, zahvaljujući svojoj širini i univerzalnosti, ova drama nosi pečat aktuelnosti i predstavlja savremenu društvenu satiru, poput ostalih Romčevićevih tekstova. Karolina Nojber bavi se nekim od ključnih dilema (post)modernog čoveka: raspetost između slobode i konformizma, nesaglasnost napretka i etike, sukobljenost uživanja i spoznaje, konflikt načela stvarnosti i utopijskih stremljenja

U dvadeset pet fragmenata, ova drama otvorene forme, vodi čitaoca kroz ključne momente biografije slavne glumice, tokom više decenija: od sukoba sa ocem i napuštanja roditeljskog doma, preko uspona u pozorišnoj karijeri i borbe u prosvećivanju naroda, do iscrpljenosti, gubitka ideala i konačnog sloma. Ipak ovo nije biografska drama, jer se autor prema biografskim podacima odnosi relativno slobodno i oni mu prevashodno služe kao podsticaj za razvijanje širokog dijapazona tema: neobrazovanosti i prosvećivanja, rđavog ukusa i prefinjenosti, stvarnosti i ideala, života i pozorišta.

Živeći u rascepkanoj Nemačkoj koja nema svoj nacionalni repertoar i gde je publika prilično sirova i neuka, Karolina Nojber pokušava da kroz promenu repertoara i novi način glume oplemeni svoj narod i dovede ga do viših istina. Vodeći borbu protiv zaostalosti, junakinja se istovremeno obračunava i sa sopstvenom prošlošću. Odrekavši se oca, Karolina kreće u neizvesnost, svesna da se nešto mora promeniti. Sledeći ideale, Karolina, a sa njom i Johan, doziveće niz uspeha i padova, trenutke slave i krajnju bedu. Predstavljajući život kao kolo sreće, kao neuhvatljivu igru sudbine, u kojoj ste jednog dana na vrhu, a drugog na dnu, Romčević niže scene u kojima se idealizam glavne junakinje na momente čini ostvarivim i realnim, dok se u sledećem trenutku otkriva kao utopija koja vodi ka tragičnom završetku.

Nošena potrebom da ispita moć pozorišta, glumica se našla pred surovom istinom da teatar zavisi od one iste publike čiju svest valja menjati.Njeni uzludni napori pokazatelj su da se svetina ne može vaspitavati tako delikatnim sredstvima kao što je tragička umetnost. Ukus se mora oblikovati i obrazovati u institucijama koje neće zavisiti samo od popularnosti komada koji se igraju, već i od njihovog kulturnoistorijskog značaja

Čuven je monolog u kom se Karolina direktno obraća publici, kada je zaspu zvižducima, tokom njenog poslednjeg nastupa: "Zašto ste takvi? Zašto ste tako okrutni? Šta sam učinila? Za šta mi se svetite? Da bih se vama dopala, sedam dana probam jedan jedini pokret ruke. A vi? Mrzite me i lovite moje greške. Likujete kada se sapletem na sceni, radujete se kada zaboravim tekst. Vežbate pamet smišljajući gde sam ja pogrešila. Svako od vas raspravlja o pozorištu, ali kada pozorište raspravlja o vama, vi se vređate. Ja nisam vaš neprijatelj. Ja sam želela da vam pomognem. Vi ste moja deca, i moja porodica, i moj ideal. Zar su vaš smeh i suze vredniji od mog života? A danas ste došli da me sahranite."


Lica:

Karolina Nojber, rođena Vajsenborn
Johan Nojber, Karolinin muž
Johan Gotšed, proslavljeni glumac
Gospođa Gotšed
Otac
Špigel Berg
Margareta Hofman
Seljak

screen.pngkf9Nn7Y.jpg

Download.png
Hidden content
You need to react to this post in order to see this content.

 
Poslednja izmena:
Top