Šta je novo?

Karađorđevićima dvorac kod Kranja?

Dałe
Učlanjen(a)
04.10.2011
Poruka
3.295
[h=1]Karađorđevićima dvorac kod Kranja?[/h]B92


Beograd -- Posle rehabilitacije mog oca u Beogradu biće zanimljivo videti reakciju suda u Sloveniji, kaže Jelisaveta, ćerka kneza Pavla Karađorđevića

19335117444eec637d611c6598869353_368x207.jpg


Rehabilitacijom kneza Pavla Karađorđevića sve pravne posledice odluke Državne komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača proglašene su ništavim, pa među njima i ona o oduzimanju celokupne imovine, pokretne i nepokretne.

Odgovor na pitanje da li će ta odluka na bilo koji način uticati da naslednicima kneza Pavla bude vraćen i verovatno najvredniji deo imovine, dvorac Brdo kod Kranja u Sloveniji, Jelisaveta Karađorđević nema, ali dodaje da će biti zanimljivo videti reakciju slovenačkog suda.

Deca kneza Pavla, Aleksandar i Jelisaveta Karađorđević pre oko godinu dana pokrenuli su sudski spor pred slovenačkim sudom za povraćaj dvorca koji je pripadao njihovom ocu, a koji je danas jedan od reprezentativnih objekata slovenačke vlade.

 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Slovenija odbila Karađorđeviće

Slovenija odbila Karađorđeviće

Novosti


Odbijen zahtev naslednika kneza Pavla da im se vrati imanje na Brdu kod Kranja. Princeza Jelisaveta Karađorđević: Ovo nije kraj. Pravo na imovinu tražićemo u EvropiNaslednici su sin Aleksandar i kćerka Jelisaveta

PREMA odluci Pravobranilaštva Slovenije i Višeg suda u Ljubljani, dvorac i imanje na Brdu kod Kranja država Slovenija koristi u protokolarne svrhe i oni ne mogu da pripadnu porodici kneza Pavla Karađorđevića, koji je njegov pravi vlasnik. Ovo je konačan stav slovenačkog pravosuđa prema zahtevu kneza Aleksandra Karađorđevića iz Pariza, koji kao naslednik traži da Slovenija porodici kneza Pavla vrati dvorac na Brdu kod Kranja.

- Viši sud u Ljubljani je presudio da prigovor tužitelja bude odbačen kao neosnovan i da se potvrdi presuda prvostepenog suda u Kranju, u kojoj je sud uvažio argumente državnog pravobranilaštva, čime je presuda postala pravosnažna. Tužitelj, odnosno knez Aleksandar, dužan je da plati troškove suđenja u visini od 3.592,50 evra - kaže se u rešenju Višeg suda u Ljubljani, koje je u utorak dostavljeno advokatu kneza Aleksandra.

Sin kneza Pavla je pre nekoliko godina podneo Sloveniji zahtev za utvrđivanje svojinskog prava na polovinu poseda na Brdu kod Kranja, podnoseći kao dokaz kupoprodajne ugovore, potpisane između 1936. i 1939. godine, što je upisano u katastar. Nakon Drugog svetskog rata ovaj posed je oduzet i nacionalizovan.

Sud u Kranju je u maju prošle godine odbacio sve tužbene zahteve koje je protiv Republike Slovenije uložio knez Aleksandar Karađorđević. Kako je vrednost polovine imanja procenjena na 260.000 evra i do sada nije promenjena, knez Aleksandar je tražio makar pravo na odštetu u tom iznosu.

rep-knez-pavle2.jpg


Kneginja Jelisaveta Karađorđević u utorak je "Novostima" rekla da je za nju ova odluka Višeg suda očekivana i da će njena porodica na nju reagovati.

- Ovo nije kraj sudskog procesa. S obzirom na odbijanje slovenačke države da prizna naša prava, pravdu ćemo tražiti u Evropi. Žalićemo se Međunarodnom sudu pravde u Strazburu - kaže kneginja.

- Verujem da je vreme na našoj strani i da će zahtev mog brata, kneza Aleksandra kad-tad biti ispunjen.

ŽALBA VRHOVNOM SUDU

- ČIM knez Aleksandar dobije presudu Višeg suda u Ljubljani, mi ćemo iskoristiti rok od 30 dana da se žalimo Vrhovnom sudu Slovenije. Zahtev ćemo podneti tokom maja. Ako opet budemo odbijeni, što i očekujemo, tokom jeseni pisaćemo tužbu Međunarodnom sudu pravde u Strazburu - potvrdio nam je knezov advokat Dejan Nedić.

 
Top