Šta je novo?

Karađorđevići i restitucija

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Karađorđevići i restitucija











Izvor:
rts.rs








Zajedno sa 150.000 zahteva koji se očekuju u Agenciji za restituciju, trebalo bi da stigne i potraživanje porodice Karađorđević. Ukoliko novi Zakon o restituciji ne reši problem imovine, Karađorđevići će rešenje potražiti u Strazburu.

Nezavisno od porodice Karađorđević i Zadužbina Kralja Petra sa Oplenca potražuje oko 150 hektara i dvadesetak objekata, koje je svojevremeno kralj Petar testamentom ostavio svojoj zadužbini. Zadužbinska imovina je Ukazom Josipa Broza Tita 1947. godine pogrešno prikazana i oduzeta navodno kao privatna imovina porodice Karađorđević.


57841_0407-karadjordjevici-foto-ap_f.jpg



U Zadužbinu Kralja Petra, posle 18 godina sporenja i osam poništenih sudskih odluka, stigao je odgovor Direkcije za vraćanje imovine. Postupak je vraćen na početak. Zadužbina sada treba da preda novi zahtev novoj Agenciji za restituciju. Za deo imovine, odlaganje je otežavajuća okolnost.

Upravnik Zadužbine Kralja Petra Miladin Gavrilović kaže da je takva imovina bila predmet višedecenijskog propadanja, posebno vinski podrum, koji je obezbeđivao kompletna sredstva za održvanja zadužbinskog kompleksa.

"Potom, tu je i hotel na Oplencu, zatim vile koje, navodno, koristi država, a u koje skoro niko nije ušao 20 godina. Pored toga, deo objekata je u fazi rušenja, baš zbog toga što su i svačiji i ničiji", kaže Gavrilović.

Osim imovine u Srbiji, porodica Karađorđević potražuje i imovinu u regionu.

 
Top