Šta je novo?
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.065
Karadjoz (1969)


screen.pngimage.png
info.png
Čuveni komad "Karađoz" ubraja se među najveće dragulje bosanskohercegovačke kinematografije koji je Televizija Sarajevo ekranizirala davne 1969. godine. Zajedno s velikim glumcem Rejhanom Demirdžićem, scenarij za ovaj projekt potpisuje Jurislav Korenić, a zasluge se pripisuju i televizijskom reditelju Aleksandaru Jevđeviću.

Požuri polako


Na male ekrane "Karađoz" (u prijevodu s turskog jezika znači “crnooki”) dospio je nakon što su ga Korenić i Demirđić oživjeli kroz prvo bh. pozorište sjenki, a premijera takve predstave izvedena je 1967. godine u „Svrzinoj kući" u Sarajevu.

Tako je početkom 20. stoljeća "Karađoz teatar", koji je začet u Grčkoj, stigao i u BiH. Predstave ovog tipa igrane su i u kafanama, pa čak i u pojedinim porodičnim kućama, a za vrijeme ramazana često su izvođene u "Despića kući".

karadjozcic

Na veliki korak Televizija Sarajevo odlučila se 1969., a serija je snimana do 1971. godine. Njene epizode "Lažni bakalin", "Maćeha", "Varalica Fistik", "Đul i Fidan" i "Husametin-begovi belaji" već pri prvim emitiranjima izazvale su ogromno interesiranje gledalaca.

Mnogi citati i izreke iz "Karađoza" u narodu se mogu čuti i danas, a ova serija zaslužna je i za ime jednog od sarajevskih mostova „Požuri polako".

U prvoj TV seriji tada jedinog bh. kanala, snimljenoj, naravno, u crno-bijelom formatu, glavne uloge ostvarili su Rejhan Demirdžić (Husametin-beg), Aleksandar Mičić (sluga Fistik) i Zvonko Zrnčić (Zejbek), dok se u epizodnim ulogama pojavljuju i Nada Pani (Kaduna), Rudi Alvađ (Ribar), Zvonko Marković (Ćelal efendija), Zijah Sokolović (Hajdibej), Vera Milovanović (Maćeha), zatim Etela Pardo, Miralem Zubčević te interpretator Sabahudin Baho Kurt.

Momo i Uzeir

"Karađoz" na humorističan način govori o temi turske vladavine i, iako se precizno ne može odrediti historijski moment bitan za radnju, iz arhaičnog bosanskog jezika koji je maestralno interpretirao Demirdžić moglo bi se zaključiti da je riječ o periodu neposredno pred dolazak Austro-Ugarske u BiH.

Upravo ovaj lik obilježio je njegovu karijeru i mnogi ga pamte kao Husametin-bega. Televizijski projekt nadmašio je i njegovu radijsku ulogu Uzeira, koja opet ima svoju priču. Naime, Rudi Alvađ i Rejhan Demirdžić, ili jednostavno Momo i Uzeir, u svojoj humorističnoj emisiji zabavljali su slušaoce Radija Sarajevo, a upravo po njihovim ulogama naziv su dobili popularni sarajevski neboderi - "Momo i Uzeir".

- "Karađoz" je bila neobična serija koja je prikazana u pravo vrijeme i predstavljala je bajku, fantastiku. Korenić i ja trudili smo se da napravimo orijentalnu priču koju smo prilagodili bosanskim prilikama, gdje je beg bio bosanski, a ne istanbulski. Ova serija pomogla je mnogim sarajevskim glumcima da probiju led - izjavio je svojevremeno Demirdžić, koji je 1988. preminuo u 71. godini.


Režiser: Jurislav Korenic, Aleksandar Jevdjevic

Glavne uloge: Rejhan Demirdzic, Aleksandar Micic, Zvonko Zrncic
screen.pngKaradjoz-ep01-avi.jpg

Download.png
Hidden content
You need to react to this post in order to see this content.

hvala sekula64,pozajmili sam sa drugog foruma,Baki i Kaća


 
Poslednja izmena:
Top