Šta je novo?

Kanadska kompanija završila istraživanje: Crni vrh kod Bora "leži"

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Kanadska kompanija završila istraživanje: Crni vrh kod Bora "leži" na zlatu


Tanjug |Kanadski geolozi procenili su da je Crni vrh kod Bora izuzetno bogat zlatom jer prosečan sadržaj ovog metala po toni rude iznosi gotovo 2,5 grama, a u pojedinim ležištaima i više od devet. Kako je navedno u saopštenju kanadske kompanije "Avala resorsis", proizvodnja je rentabilna već na količinama od 0,4 grama zlata po toni zemljišta.

118835_102-reuter-damir-sagolj_f.jpg


Pre godinu dana geolozi iz ovee firme, koja se ranije zvala "Dandi", počeli su istraživanja na području Crnog vrha kod Bora.


"Istražno područje Korkan-Bigar u timočkom magmatskom kompleksu, potencijalno sadrži velike količine zlata. Mi smo za godinu dana napravili 43 bušotine i utvrdili da se tu krije po najmanje 2,34 grama zlata u toni materijala. Analizirali smo samo bogata ležišta", navodi se u sopštenju dostavljenom borskim medijima, koje je potpisao Džejms Krombi, izvršni direktor kompanije.


U dopisu se dalje kaže da na Crnom vrhu, na potesu "Bigar hil", najsiromašnija iskopina sadrži 0,84 grama, dok najbogatija bušotina ima 9,5 grama po toni zemljišta.


Veoma povoljan podatak je da je zlato otkriveno u plitkom pojasu, što praktično znači da će eksploatacija biti izuzetno isplativa. Ko će ovo blago da eskploatiše u ovom trenutku nije poznato.


"Avala resours" zakupila je koncesije na 30 godina, ali pošto se ona ne bavi metalurškim poslovima, verovatno će biti angažovan neko treći. Potpuniji rezultati dosadašnjih istraživanja na ovom području biće poznati do kraja marta, a radovi će trajati do kraja juna ove godine.


Kanadski geolozi uskoro počinju i detaljna istraživanja mogućih nalazišta drugih metala, pre svega bakra.
 
Top