Kanađanin ušao u SAD sa skeniranim pasošem na ajpedu

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Kanađanin ušao u SAD sa skeniranim pasošem na ajpedu

Tanjug, Beta |

Kanađanin Martin Rejš tvrdi da je ušao u Sjedinjene Američke Države tako što je cariniku na granici pokazao na mobilnom ajpedu kopiju svog pasoša koji je zaboravio da ponese.

203521_martin-rejs-ajped-umesto-pasosa-ap_f.jpg

Ovaj 33-godišnji Kanađanin izjavio je da ga je američki pogranični policajac pustio da uđe u SAD iz Kvebeka, nakon što mu je pokazao skeniranu kopiju svoje putne isprave na "Eplovom" tabletu.

Rejš se nalazio na pola sata od američke granice kada je shvatio da nije poneo pasoš. "Pomislio sam da moram barem da probam sa ajpedom", kazao je on.
Policajcu na granici je rekao da ide u Vermont da odnese božićne poklone deci svojih prijatelja.

"Pomalo iznerviran, policajac je uzeo ajped i nestao punih pet minuta koje su mi se učinile kao večnost. Kada se vratio, napravio je dugu pauzu, a zatim mi je poželeo srećan Božić i pustio me je preko granice", ispričao je Rejš, koji je pasoš skenirao pre nekoliko godina u slučaju da mu bude ukraden ili da ga izgubi na putovanju.

Iako veruje da će jednog dana svi koristiti skenirana identifikaciona dokumenta u elektronskom obliki, Raiš ipak obećava da više neće zaboravljati svoj pasoš.

Kanađanima je od 2009. potreban pasoš za ulazak u SAD, dok su ranije to mogli samo sa vozačkom dozvolom.

Natrag