Šta je novo?

Kampen om tungtvannet: Location Rjukan (2015)

UREDNIK
Učlanjen(a)
22.06.2009
Poruka
3.859
yumd98f.jpg


Istorija sveta možda danas ne bi bila onakva kakvu je poznajemo, da tokom Drugog svetskog rata norveški rodoljubi nisu uspeli da osujete Hitlerov plan o pravljenju atomske bombe. O tome govori norveška drama iz tri dela (Kampen om tungtvannet, 2015).

Nakon pet dana marširanja po dubokom snegu, šest norveških komandosa je konačno stiglo na planinsku visoravan iznad norveškog gradića Rjukana.

Tamo su se sastali sa još četvoricom vojnika, koji su učestvovali u prethodnom neuspešnom pokušaju sabotiranja rada elektrane. Njih četvorica su, hraneći se lišajevima i jednim irvasom, uspeli da prežive nekoliko meseci surove norveške zime i dočekaju novu šansu.

Tim od 10 norveških specijalaca je čučeći u snegu posmatrao elektranu i po poslednji put razmatrao plan o miniranju pogona, u kome su nacisti proizvodili "tešku vodu" - ključnu komponentu za proizvodnju atomske bombe.

U pitanju nije bio nimalo lak zadatak, s obzirom na to da je objekat sa svih strana bio okružen 200 metara visokim liticama, a čuvao ga je i veliki broj nemačkih vojnika. Ipak, ulog je bio preveliki, jer Hitler nije smeo da napravi atomsku bombu...

tanfBHR.jpg


Hidden content
You need to react to this post in order to see this content.
 
Top