Šta je novo?
Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.300
Kameleon

Kameleoni su porodica životinja iz reda Squamata.Opis: Kameleon ima veliku glavu, sa trouglastim ivicama na zatiljku, bočno spljošteno telo i dug savitljiv rep, koji ne može da odbaci jer se pomoću njega prihvata. Na tankim dugim nogama ima srasla dva i tri prsta zajedno. Oči sa okruglom zenicom nalaze se u poluloptastom ispupčenju na glavi i mogu da se pokreću nezavisno jedno od drugog. Telo mu je pokriveno zrnastim kvržicama između kojih su razbacane velike pločaste krljušti, pa mu je zato koža rastegljiva. Boju tela može naglo da menja, od zelene do tamne ili gotovo bele, kakav je noću. Dugačak je do 30 centimetara. Živi uglavnom na drveću. Po granama se sporo i tromo kreće, prihvatajući se repom i sraslim prstima kao kleštima. Kada je ugrožen, naduva telo, otvori usta i dobije tamnu boju.

Stanište: Nastanjuju predele Afrike, Madagaskara, južne Španije, Arabije, južne Indije, Cejlona i Male Azije.

Ishrana: Hrani se insektima koje dugo i uporno nepokretno čeka, a potom ih lovi dugim, lepljivim ispruženim jezikom.

Razmnožavanje: Kao i drugi gmizavci, većina kameleona leže jaja četiri nedelje nakon oplodnje. Pre odlaganja jaja ženka obično siđe s drveta kako bi iskopala rupu (obično između 10 i 30 cm duboku), gde će nakon toga položiti jaja. Mladi se izlegnu 4-12 meseci kasnije, u zavisnosti od vrste kameleona.


Izvor: Detlef Singer
 
Učlanjen(a)
26.04.2010
Poruka
2.670
Ima nas raznih.....ali ne razumem ( imam sestrica koji jma neku gustercinu ) dodjes kuci ... on te gleda.... nema vau,nema mau,nema civ..civ........ sta ih privlaci da imaju takve ljubimce ?....?....?
 
TMF
Član
Učlanjen(a)
09.07.2011
Poruka
1.436
Jemenski kameleon

Jemenski kameleon

Ovi kameleoni su najčešće i najdostupnije vrste kameleona, i danas se razmnožavaju u zarobljeništvu. Reč je o vrlo izdržljivim reptilima koji zahtevaju visoke kaveze, dodatnu toplotu i UV osvetljenje, različite insekte u ishrani, i sistem kapajuće vode.

Jemenski_kameleon.jpg

Chamaeleo calyptrarus


Prirodno okruženje

Bitno je razumeti prirodno okruženje reptila, s obzirom da će biti potrebno da im se obezbedi okruženje koje u velikoj meri podražava prirodno okruženje. Staništa ovog kameleona su zapadni Jemen i južna Saudijska Arabija, gde su temperature između 20-43.3°C; ova područja su relativno vlažna, iako nema puno padavina. Ovi kameleoni, insektojedi, koncentrišu se na mesta blizu vodenih površina, npr. na korita u kojima je nekada bila voda, a potom, izrasla vegetacija. Pored mesta sa bujnom vegetacijom ima i puno insekata – osnovna namirnica u njihovoj ishrani. Veliki deo vode pribavljaju ližući rosu sa lišća i grana, a pomeranje vode ih takođe stimuliše da piju vodu. Ujutru se obično sunčaju, skupljajući na taj način toplotu za hladnu noć. Jemenski kameleoni provode najveći deo svog vremena na drveću, žbunju i lako se penju.

Fizičke karakteristike


Kameleoni imaju rep kojim mogu da se drže za grane, što im omogućava balans prilikom penjanja. Stopala su im takođe adaptirana za držanje za grane, i prilično su jaka. Imaju rotirajuće oči, koje se kreću nezavisno: jedno može da se fokusira na nešto što je sa desne strane, a drugo ga gleda dole ili levo. Jezik ovih kameleona je lepljiv i može biti dugačak dok lovi plen.


Razlike u podvrstama

Postoje dve podvrste jemenskog kameleona C. calyptratus calyptratus i calyptratus calcarifer. Najveća razlika je u “kapici”, odnosno mesnatom dela peraja u vidu kvrge na vrhu glave. Ta kapa je kod C. c. calyptratus nešto viša nego kod C. c. calcarifer.

Polne razlike

Kod mužjaka, ove kapice su obično istaknutije. Zreli mužjaci su dugi 42.7-60.9 cm, dok su ženke najčešće duge 30.4 cm. Bodlje na leđima su veće kod mužjaka. Mužjaci takođe imaju bodlje na zadnjim nogama, za razliku od ženki koje ih nemaju. Iako oba pola menjaju boje, kod mužjaka su izraženije.

Boja

Kameleoni su najpoznatiji po svojoj sposobnosti da menjaju boje. Boja ovih kameleona je može varirati zavisno od zdravstvenog stanja, uočavanja pretnje ili ulaska uljeza na njihovu teritoriju, prisustva drugog kameleona; zatim boja može varirati prilikom presvlačenja, godina, pola, godišnjeg doba, temperature, osvetljenja i drugih spoljašnjih faktora. Menjanje boje može biti brzo, kao reakcija na pretnju, ili postepeno.

Životni vek

Ukoliko se neguju i hrane pravilno, mužjaci kameleona mogu živeti od sedam do deset godina; rasplodne ženke četiri do šest godina.

Temperament

Kameleoni vole samoću i veoma su osetljivi na stres. Teritorijalni su i agresivni u prisustvu trugih jemenskih kameleona. Primerke ove vrste bi trebalo čuvati zasebno u odvojenim kavezima. Prisustvo drugog kameleona u istom kavezu može biti vrlo stresno za kameleona i može uticati na njihov imuni sistem, čineći ih sklonijim bolestima. Čak i sopstveni odraz u akvarijumskom staklu može biti uzrok ekstremnom teritorijalnom ponašanju, i kao posledicu imati prestanak jela.

Nošenje

Kameleoni su stidljivi, i sporo se kreću. Kada su uplašeni, ovi kameleoni će se naduti vazduhom, glasno šištati, a mogu promeniti i boju. Nošenje jemenskog kameleona bi trebalo izbegavati s obzirom da izaziva stres, koji povećava rizik od oboljenja i prerane smrti. Ukoliko je ipak neophodno da nosite svog kameleona, nemojte ga podizati, već postavite ruku ispred kameleona i dopustite mu da hoda po Vašoj ruci. Nemojte držati vrat, leđa, noge ili rep kameleona osim ako je baš neophodno da to učinite.

Kavezi

Mrežasti kavezi (metalne mreže obložene vinilom) omogućavaju bolje okruženje nego stakleni akvarijumi, s obzirom da dopuštaju bolje provetravanje, vizuelne barijere, i dobru zaštitu. Ovi kameleoni su veoma teritorijalni i ako vide svoj odraz u akvarijumskom staklu, mogu da se uplaše. Kameleonima je potreban dovoljno prostoran kavez, uključujući i vertikalna uzvišenja. Podloga nije neophodna. Kavez bi trebalo postaviti tako da kameleon bude u visini očiju, ili čak iznad. Trebalo bi da kavez ima čvrst poklopac. Takođe bi ga trebalo pomeriti od gužve, i drugih reptila, zmija ili ptica, koje može posmatrati kao pretnju.

Nameštaj u kavezu

Drvene grančice različitith dimenzija dovoljno velike za kameleona da se popne s lakoćom bi trebalo obezbediti. Napravite nekoliko horizontalnih greda, posebno u zoni za „sunčanje“, i dizajnirane puteljke od različitih grančica do dna kaveza. Možete dodati i žive biljke uključujući hibiskus, fikus (sok može biti donekle toksičan), Schefflera, Bougainvillaea, Pothos i paprat.

Toplota

Dnevne temperature bi trebalo da budu oko 26.6°C, dok bi u toku noći temperaturu trebalo sniziti na oko 21.1°C. Temperatura u delu za “sunčanje” bi trebalo da je 32.2-37.7°C u toku dana. Električnu sijalicu (od 75 vati, ili manja je uglavnom dovoljna) sa reflektorom, bi trebalo postaviti u zoni kaveza koji ima grančice ili grede različite visine. Ovo će proizvesti promene temperature u toku dana. Ako je neophodno, infracrvena sijalica ili sobni grejač mogu biti korišćeni kako bi održavali optimalne noćne temperature. Ne koristite vrelo kamenje za kameleone, s obzirom da će im toplota treba da se “sunčaju”, a ne da stoje na njoj. Merite temperature u različitim delovima kaveza koristeći kvalitetan termometar, kako biste osigurali pomenu temperature u kavezu.

Osvetljenje

Ukoliko je moguće, obezbedite direktnoj pristup sunčevoj svetlosti, ali se postarajte da temperatura u kavezu ne bude previsoka. Nikada ne stavljajte stakleni akvarijum na dirktno sunčevo osvetljenje, može postati isuviše vruće. Fluorescentnu sijalicu punog spektra sa sijalicom UVB svetla bi trebalo koristiti da bi kameleon mogao da proizvede vitamin D3. Takođe možete da koristite i dve fluorescentne sijalice zavisno od dužine kaveza. Možete kombinovati, koristeći jednu sijalicu koja emituje UVB, i drugu fluorescentnu sijalicu punog spektra. Obe sijalice treba zameniti nakon šest meseci, s obzirom da sposobnost emitovanja pravog svetla punog spektra opada tokom vremena. Izvor svetlosti treba da je udaljen 45.7-60.9 cm od kameleona. Svetlo bi takođe trebalo da bude usmereno direktno na reptila, i da ne bude filtrirano kroz staklo ili plastiku. Živina lampa koja emituje UV-B, UV-A kao i infracrveni grejači mogu biti korišćeni.

Voda i vlažnost

Relativnu vlažnost kaveza treba održavati na 50-60%. Često se savetuje da blago povisite vlažnost za vreme noći. Kao što je već naznačeno, kameleoni obezbeđuju svoje potrebe za vodom pijući rosu sa lišća. Privlače ih kapljice vode koje se kreću ili reflektuju svetlo. Jemenski kameleoni retko kada piju vodu iz posuda za vodu, pa bi pijuća voda trebalo da imitira vodu u njihovom divljem okruženju: dakle, kapi vode na listovima biljaka. Kameleoni su veoma skloni dehidraciji pa morate da im obezbedite izvore pijuće vode koje će koristiti.

I vlažnost i pijuća voda mogu biti dostupni u nekoliko kombinacija:

- Konstruišite sistem navodnjavanja u kavezu. PVC cevi, koje imaju male rupe mogu biti priključeni na snabdevanje vodom pomoću ventila za kontrolu protoka vode. Cevi se postavljaju iznad kaveza, i voda kaplje u kavez. Trebalo bi postaviti i sistem za prikupljanje vode ispod kaveza, nešto poput plastičnih činija.

- Postavite sistem kapljica. Ovo podrazumeva da se postavi kontejner sa vodom iznad kaveza, sa plastičnom cevi tako da voda pada odozgo na biljke.

- Kupite automatki sistem za zamagljivanje ili ovlaživač sa hladnim zamagljivanjem. Ovo je obično dostupno u pet prodavnicama ili u prodavnicama baštenske opreme.

- Zamaglite unutrašnjost kaveza nekoliko puta dnevno dok ne počne voda da pada sa lišća. Ali imajte na umu da ovo možda neće, samo po sebi, proizvesti dovoljno vode za odraslog kameleona.

- Proizvedite mali komercijalni vodopad. Ovo će povećati vlažnost, mada će kameleonu možda biti potreban sistem kapanja vode kao izvor pijuće vode. Ukoliko se koriste vodopadi, moraju biti redovno čišćeni s obzirom da će se kontaminirati fekalijama i insektima.

Ishrana

Jemenski kameleoni su isektojedi, i treba im raznovrsna i zdrava ishrana. Postaće im dosadno, i odbijaće da jedu nešto što im se svakodnevno daje. Odrasli kameleoni će jesti svaki drugi dan.

Pripremite insekte za hranjenje: hranjeni insekti bi trebalo da budu zaprašeni suplementima kalcijuma (puder kalcijum karbonata ili kalcijum glukonata) dva puta nedeljno za odrasle kameleone, i svaki dan za mladunce. Ovi insekti bi trebalo da su bogato hranjeni, što znači da su insekti hranjeni vitaminskom hranom visokog nutritivnog kvaliteta, pre nego što se kameleonima ponude kao hrana. Dobra hrana za ishranu insekata uključuje leguminoze, kukuruz, šargarepu, sladak krompiir, zeljasto povrće, repasto povrće, brokoli, spanać, jabuke, narandže, kao i mekinje i ostale žitarice. Takođe postoje komercijalni produkti bogati kalcijumom i vitaminima kojima se mogu hraniti insekti. Insekti mogu biti kupljeni ili ulovljeni (pri čemu ne smete koristiti pesticide). Ishrana može uključiti: cvrčke (ne više od 50% ishrane), brašnene crve, voštane crve (bogati mastima, pa ih njima treba samo povremeno hraniti), voštane larve, kišne gliste, bubašvabe, muve, cikade, skakavce, gusenice, svilene bube, ružičaste miševe, bube.

Insekti bi trebalo da da budu hranjeni tako što se postave u malu posudu. Nakon hranjenja, proverite da li je neki od insekata pobegao i napunite vodu u kavezu.

Neki kameleoni su takođe mogu jesti malu količinu biljne hrane. Možete postaviti repasto ili zeljasto povrće sa strane u kavezu kaveza, i poprskajte ih vodom.

Zaključak

Smeštaj i ishrana ovih kameleona bi trebalo da u najvećoj mogućoj meri podražava prirodno okruženje u kome se kameleoni nalaze u divljini. Na taj način, i izbegavajući stres, kao što je prisustvo drugih kameleona npr., izbegavanje nošenja, će obezbediti vašem kameleonu dug i zdrav život.

životinje.rs
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.093
Pogledajte kako kameleon pere ruke

Zaštita od bakterija

Pogledajte kako kameleon pere ruke


Svi znaju da pre jela treba prati ruke, pa čak i jedan mali kameleon. Šarmantna životinjica obožava da se pokvasi dok stoji na ruci svog vlasnika.

1.jpg

Ako želite da se zaštitite od bakterija, trebalo bi redovno da perete ruke. To je sopstvenim primerom pokazao jedan kameleon, čiji je snimak na "Jutjubu" pogledalo više od milion ljudi.

VIDEO> Pogledajte kako kameleon pere ruke:


Izvor: Blic
 
Poslednja izmena od urednika:
Top