Šta je novo?

Kako voziti po snegu

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.300
Kako voziti po sneguVeći deo Srbije osvanuo je pod snegom zbog čega su kolovozi mokri i mestimično klizavi, a u gradovima su očišćene samo ulice prvog prioriteta. Kako voziti po snegu?

v159155p0.jpg


Zimske gume su neophodne, ali vas ni one neće u svim situacijama sačuvati od proklizavanja. Najbolje je staviti lance ili čarape za gume, ali samo ako vozite van grada.

U svakom slučaju krenite polako, iz prve brzine, a tokom vožnje ne bi trebalo da pređete u treću ako ste početnik.

Zaglavnjeni automobil u snegu najbolje se ’čupa’ guranjem i vožnjom napred-nazad sa volanom oktenutim suprotno od gomile snega koja je blokirala točkove.

Takođe, možete malo jače nagaziti papučicu za gas, ali ne prejako jer ćete se tako samo još više ukopati.


Očisti ceo automobil

v159155p1.jpg


Ako imate vremena i adekvatan alat (lopatu) možete očistiti sneg oko vašeg automobila i tek onda krenuti.

Takođe, morate očistiti ceo automobil od snega, bez obzira na to da li ste se zaglavili ili ne. Ako očistite samo stakla, a ne i krov, taj sneg će tokom vožnje početi da klizi niz auto i stakla i da vam umanjuje vidno polje.

Trudite se da se ne zaustavljate na uzbrdici i da korsitie brzinu za jedna stepen višu od one kojom vozite kada je suvo. Ako ipak morate da se zaustavite, zbog semafora na primer, krenite lagano tek dodirujući papučicu za gas.


Nizbrdo ne juri, uzbrdo ne staj, u krivini ne koči

v159155p2.jpgAko idete nizbrdo ne jurite, a kočite lagano, takozvanim ’seckanjem’ - nežnim spušatanjem i podizanjem stopala sa gasa.

Za razliku od vožnje uzbrdo, nizbrdo uvek vozite u nižem stepenu prenosa nego po suvom vremenu.

Volan ne pomerajte bez potrebe, a i u tom slučaju samo polako, bez naglih pokreta. Držite veći razmak nego inače u odnosu na vozilo ispred vas.

Kada se približavate raskrsnici, semaforu ili znaku stop, počnite da kočite ranije nego što to činite kada nema snega, i to lagano pritiskajući kočnicu više puta.

U krivini ne kočite jer vas to na snegu ili ledu neće zaustaviti. Polako oduzimajte brzinu, a kada je prođete lagano dodajte gas.

Obavezno se vežite, ne koristite mobilni telefon, čak ni sa slušalicama ili USB konekcijom, jer su eksprimenti dokazali da pričanje tokom vožnje znatno remeti koncentraciju vozača.

Možda bi najbolji savet u vezi sa vožnjom po snegu bio - ne sedajte u automobil ako baš ne morate.
v159155p3.jpgIzvor: Mondo
 
Član
Učlanjen(a)
08.11.2009
Poruka
13
vakvih tema,treba da je vise.Korisno je procitati i pocetniku i nesto iskusnijim vozacima.
 
Top