Kako uparkirati "busplus”

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.253
Kako uparkirati "busplus”
Izvor: Politika
Beograd -- Činilo se da će grad od firme "Apeks” brzopotezno preuzeti sistem naplate i kontrole karata u javnom prevozu, a onda se zapalo u "rovovske” pregovore.

24661391653ac2b2a75138646737321_orig.jpg

Foto: Bus plus;
Iako je pre dva i po meseca izgledalo da će tadašnje privremeno veće grada sa "Apeksom”, firmom koja rukovodi "busplus” sistemom, odigrati brzopoteznu završnicu, partija se izrodila u dugu, pozicionu borbu, piše Politika.

Naime, 3. aprila tadašnji predsednik privremenog organa Siniša Mali saopštio je da je izdao nalog Sekretarijatu za saobraćaj i Direkciji za javni prevoz da se krene u pripremu dokumentacije za tender za izbor novog operatera, sa kojim bi grad kreirao sistem na potpuno novim osnovama, a od kojeg bi najveću korist imali Beograd i Beograđani. Izjava je usledila posle konstatacije da u razgovorima sa "Apeksom” nije pronađeno "nikakvo rešenje koje je prihvatljivo i u skladu sa interesima grada”.

Iako se činilo da je raskid sa kontroverznim sistemom naplate karata u javnom prevozu pitanje dana, pregovori su nastavljeni. Gradski funkcioneri su prestali da o tome daju bilo kakve izjave, iako je na ovoj temi privremeni organ uprave Beograda mesecima insistirao.

Da je u pripremi novi ugovor između grada i "Apeksa”, potvrdio je za "Politiku” gradonačelnik Siniša Mali. Ali nije želeo da komentariše nezvanične informacije da će od septembra grad preuzeti naplatu, izdavanje i kontrolu karata, dok bi "Apeks” i dalje upravljao sistemom satelitskog praćenja vozila GSP-a i privatnih prevoznika.

"Dogovorili smo da preuzmemo sistem od "Apeksa”, a na koji način ćemo to uraditi, koliko će to dugo da traje, još analiziramo. Kako neko može da kaže da će to biti u roku od dva ili tri meseca, prosto mi nije jasno. Ili je taj čovek budala ili bezobrazan. Ja ću saznati ko to priča", obećava Mali.

Prema nezvaničnim saznanjima "Politike”, za proveru putnih isprava u vozilima javnog prevoza biće pod okriljem grada formirana služba koja će se zvati "BG kontrola”, a imaće oko 1.000 zaposlenih. Navodno, za te poslove bio bi osposobljen jedan broj radnika GSP-a, budući da prema procenama u tom preduzeću ima 1.500 zaposlenih viška. Gradonačelnik odlučno odbacuje takav scenario.

"Odakle ti podaci, meni stvarno nije jasno. Znači, taj ko to priča ima više informacija od mene, svaka mu čast. Pa onda, lepo citirajte njega, ko god da je taj", komentariše Siniša Mali.
 
Top