Šta je novo?

Kako su završila deca čiji su roditelji bili brutalni diktatori

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.571
Kako su završila deca čiji su roditelji bili brutalni diktatori
Većina ljudi prođe fazu kad im roditelji iz ovog ili onog razloga nisu najdraže osobe na svetu (obično u pubertetu), ali neki imaju puno pravo da se stide svojih predaka.

IZVOR: B92


Foto: Wikipedia
Krajem 1960-ih godina porodica koja je upravljala Haitijem - Duvalije, bila je rascepana porodičnim razmiricama. Fransoa “Papa Doc” Divalije, glava porodice i zlikovac koji je rukovodio zemljom, uhvatio je 19 prijatelja od jednog od svojih zetova.

Zatim je naredio svojem zetu, Maksu Dominiku, koji je bio oženjen njegovom ćerkom Mari-Deniz da se pridruži njemu i devetnaestorici prijatelja na dugoj vožnji. Mari-Deniz je bila uverena da otac planira da ubiije njenog supruga, pa ih je pratila u svom autu i zaklela se da će, ako joj ubiju muža, "razneti osmeh s lica svog oca mitraljezom kog je sakrila ispod sedišta".

Suprug je preživeo, iako je bio prisiljen da učestvuje u ubistvu prijatelja, a porodični odnosi su otad bili 'napeti'.

Nova knjiga Džeja Nordlingera 'Children of Monsters', istražuje živote dece 20 brutalnih diktatora, otkrivajući da su neki pratili korake svojih očeva, dok su drugi bili razapeti između normalnih života i neverovatnih privilegija.

Mladi demon Rumunjske

Nikolae Čaušesku vladao je Rumunijom od 1965. do 1989. godine. Njegov sin Valentin bio je ugledni fizičar, a ćerka Zoja matematičarka. Iako nisu živeli potpuno 'dosadnim', nevinim životima (oboje su uhapšeni zbog korupcije, a Zoja je prozvana nimfomankom, a i navodno je 'pila kao smuk'), ipak su se držali podalje od očevog nasilja.

Ali to se ne bi moglo reći i za Čaušeskuovog najmlađeg sina - Nikua. "Od tinejdžerskih dana Niku je nekontrolisano pio i silovao. Silovao je kako mu se prohtelo, a njegova volja je bila divlja i nezaustavljiva. Imao je dozvolu za sve što je želeo. On je bio vrsta osobe koja je mogla projuriti kroz crveno, usput ubijati ljude i proći nekažnjeno. On je bio toliko zao da danas deluje kao iz stripa", napisao je Nordlinger.

Niku se brzo probijao kroz očeve redove. Predstavljao je Rumuniju na susretima sa Severnom Korejom i Kinom i proglašen je, neobjašnjivo, predsednikom UN-ove međunarodne godine mladih 1985.

Kad su Nikolae Čaušesku i njegova supruga ubijeni 1989. godine, Zoja i Valentin su uhapšeni i pušteni na slobodu nakon 10 meseci. Niku, koji je dotad provodio godine silujući po Rumuniji, osuđen je na 20 godina zatvora. Doduše, odslužio je samo tri, nakon čega je umro od ciroze jetre u 45 godini.

Bezosećajni otac koji je ostavljao decu

Mao Ce-tung vladao je Kinom od 1945. do 1976. godine. Službeno je imao 10 dece, od kojih je nekolicina umrla u detinjstvu, a njegov lični lekar je godinama kasnije napisao da nikad nije pokazao ikakve emocije zbog tog gubitka.

Mao je imao tri sina s drugom suprugom, Jang Kaihiu, koja je ubijena na ulici s 29 godina, jer ga se nije odrekla. Dečaci su nakon toga prebačeni u Šangaj, gdje su živeli s komunističkim podzemljem na ulici. Najmlađi je umro od dizenterije sa svega četiri godine, a drugi su prodavali novine kako bi preživeli.

Završili su u Sovjetskom Savezu, gdje ih je Staljin koristio kao sredstvo za ucenjivanje njihovog oca 10 godina. Najstariji, Anjing, ujedinio se ponovno s ocem kad je imao 23 godine. Mao ga je poslao u radni logor kako bi od njega učinio boljeg proletera.

Budući da je često bio u pokretu, zbog neprijatelja i ratova, Mao ni s trećom suprugom - He Zizhen - nije ostvario skladan brak, nego je i nju naterao da rađa decu koju je zatim morala napuštati. Od 1929. do 1935. godine, rodila je četiri puta. Jedno dete je preminulo, dok su ostala ostavljena. Vremenom je Mao jednostavno našao još jednu ženu a da se nije uopšte potrudio to spomene svojoj supruzi.

Mao je imao dve kćeri, Li Na i Li Min, koje su bile živi dokaz koliko su različita mogla biti diktatorova deca.

Li Na je bila prava 'očeva kći', koja se rešavala svakoga ko nije bio dovoljno poslušan. Tokom Kulturne revolucije, Nordlinger beleži da je prijatelj Li Ne završio u logoru u kojem je podvrgnut mučenju samo zato što su imali neke manje nesuglasice. Li Na je pak završila u 'instituciji za mentalnu korekciju', u koju je poslao otac kako bi je podvrgnuo 'poljoprivrednom radu u kombinaciji s ideološkim podučavanjem'.

Li Min, s druge strane, pokušavala je da živi normalnim životom, koliko je to bilo moguće s obzirom na date okolnosti. Bila je skromnija i nežnija, te se tiho udala i imala dvoje dece. Ona je bezuspešno pokušavala da razvije odnos s ocem. Na kraju je doživela nervni slom i pala je u depresiju s kojom se posle godinama mučila.

Brižni tata koji bi skoro sve učinio za svoju princezu

Benito Musolini je bio na čelu Italije od 1922. do 1943. godine. Službeno je imao petoro dece, a toliko je obožavao svoju najstariju kći, Edu, da kad se ona udala za Galeaca Ćana, Musolini ih je pratio u svom autu na putu na medeni mesec. U jednom trenu je Eda zaustavila auto i zahtevala od oca da se vrati nazad. Naravno da je on poslušao, ali imao je pritom oči pune suza.

Pred kraj rata, Ćano, koji je u to vreme bio poznati fašista, pridružio se onima koji su odlučili da Musolinija svrgnu s vlasti. Posle, kad je Hitler odlučio da ga vrati na vlast, muškarci koji su glasali protiv njega, uključujući i Ćana, osuđeni su na smrt.

Eda se svim silama borila za supruga i preklinjala je oca da mu oprosti, no Musolini nije želeo da se meša u taj slučaj, pa mu je kći postala udovica 11. januara 1944. godine. To je prekinulo vezu oca i kćeri, te mu je Eda napisala: "Ti mi više nisi otac. Odričem se imena Musolini".

Italijanski vladar navodno je to podneo vrlo teško, pa mnogi smatraju da se nikad nije oporavio od toga.

S druge strane, Musolinijev sin Romano postao je džez pijanista koji se oženio sestrom Sofije Loren, i išao je na turneje po svetu sa svojom grupom, koja je nastupala s izvođačima poput Ele Ficdžerald, Djuka Elingtona i Dizija Gilespija.
 
Top