Šta je novo?

Kako skinuti torrent [Tutorial za pocetnike]

Učlanjen(a)
22.08.2009
Poruka
4.109
Kako skinuti torrent [Tutorial za pocetnike]
Da bi mogli da nesto 'skinemo' [u daljem textu download] sa interneta potreban nam je program koji razmenjuje [share-uje] podatke sa drugim kompjuterima. Jedna vrsta tih programa radi na principu torrent-a. Postoji vise programa:

-BitComet
bitcomet2copieqm6rw6.png

-µTorrent
utorrent2yk4fp7.png

-Azureus
azureus256wqr3.png

-BitTorrent
bittorrenticonel8.png


Naravno postoji jos programa koji rade istu stvar. Ja licno preporucujem µTorrent. Zasto obrazlozicu kasnije.
*Napomena: Dalji tekst podrazumeva da imate µTorrent

Kako funkcionise princip torrenata

Postoji vise sajtova na kojima se nalaze fajlovi sa ekstenzijom .torrent ti fajlovi su priblizno velicine 20KB i vrlo brzo mogu da se download-uju. U tom fajlu se nalaze informacije koje su potrebne µTorrent-u.

.torrent fajl se, dakle, nalazi na nekom hard disku [u daljem tekstu HDD] i otvoren je za direktan download. U prevodu nalazi se na serveru. Za razliku od .torrent fajla sadrzaj koji zelite da skinete [muzika, igra itd.] se ne nalazi na serveru vec na kompjuterima drugih korisnika µTorrent-a*. I ti korisnici medjusobno razmenjuju podatke [dele ih - share-uju]. Da bi oni mogli da dele podatke potrebno je da svaki klijent ima .torrent fajl. U .torrent fajlu se nalaze informacije o fajlovima koji treba da se download-uju, i adrese trakera [u daljem tektu tracker]. Tracker je, jednostavno, adresa koja upucuje na neki servis na internetu. Kada µTorrent kontaktira servis, isti mu dodeljuje IP adrese drugih klijenata, ali takodje uzima Vasu IP adresu i prosledjuje je drugim klijentima.
*Nemora to biti µTorrent moze biti bilo koji drugi program za share-ovanje preko torrent-a. Stavise uobicajeno je da komuniciraju razliciti programi.

Svaki klijent ima odredjeni procenat podataka na svom HDD-u [kada tek pocnete download vas procenat je 0, logicno] Cim dobijete neke podatke na HDD, µTorrent automatski daje te informacije drugom klijentu [u daljem tekstu upload] da bi on mogao da download-uje. Po tom principu [download/upload] fajlovi se share-uju i Vi imate mogucnost da dodjete do zeljenog sadrzaja.

U sustini Vi u isto vreme download-ujete podatke koji su vam potrebni i upload-ujete podatke drugim ljudima koji iste jos nisu download-ovali. Na taj nacin se ostvaruje svojevrsna harmonija izmedju klijenata i moguce su velike brzine download-a.

Kako poceti download

Nabaviti potreban program
Na sajtu http://www.utorrent.com/ se nalazi program µTorrent koji je moguc za download takodje putem ovoga linka http://download.utorrent.com/1.8/utorrent.exe

Podesiti program

Nakon download-a programa pokrenite ga i trebalo bi da vam se prikaze prozor tj. graficki interfejs [u daljem tekstu GUI - Graphical User Interface]. Na prvi pogled moze izgledati zastrasujuce po broju opcija koje program ima. Ustvari i nije tako tesko manipulisati ovim programom. U daljem tekstu objasnjavacu krucijalne funkcije programa koje bi omogucile program da valjano download-uje zeljeni sadrzaj, ali isto tako necu objasniti sve funkcije programa. Ukoliko vas iste interesuju mozete slobodno procitati help µTorrenta.


Ukoliko nakon prvog pokretanja programa se pokaze prozor nalik ovom
myspaceblog1ai5.jpg

potrebno je izvrsiti sledeca podesavanja:
*Napomena: Ukoliko se prozor nepojavi mozete ga manuelno pokrenuti putem Options->Speed Guide
U zavisnosti od vase internet konekcije podesavanja u 'Connection type' su sledeca:
56K [modem] - Dial-up 28.8K
128K [ISDN] - Dial-up 28.8K
256kbps [ADSL] - Dial-up 56K
512kbps [ADSL] - xx/96k
1024kbps = 1Mbps [ADSL] - xx/96k
1.5Mbps [ADSL] - xx/128k

IP adresa ima puno portova. Mozete staviti bilo koji, ali morate paziti da neizaberete port koji je vec u upotrebi [npr. 21-FTP 80-HTTP itd.]. Stavite neki veliki broj kao npr. 44444, 35800 [nemojte ici preko 65000 jer, budimo realni, nepostoji beskonacno portova]. Budite sigurni da zapamtite koji ste port dodelili aplikaciji. Sada mozete slobodno kliknuti 'Use Selected Settings'

Poceti download

Sada treba nabaviti .torrent fajl koji upucuje na zeljeni sadrzaj. Kao sto je vec pomenutu, taj fajl se nalazi na sajtu koji je dostupan svima. Postoji puno sajtova.
thepiratebaylogowi9.jpg
kao i
Podrazumevacu da koristite prvi pomenuti dok ce objasnjenje za drugi biti naknadno postavljeno.

Znaci, ukucajte thepiratebay u vas internet browser [IE, FF, Opera] i videcete da je sajt lici na google. Takodje je jednostavan za koriscenje kao google. Ukucajte sta trazite i izaberite da li je to aplikacija, film, muzika itd.
*Napomena: Nemorate izabrati, ali onda ce vam se prikazati rezultati iz svih oblasti [kategorija]

Da bi ste nasli zeljeni sadrzaj potrebno je pametno izabrati reci za pretragu [slicno je i na google-u].

Kada izadju rezultati pretrage treba eliminisati tkz. lose rezultate. Prvo gledajte koji naziv odgovara onome sta trazite [vrlo je moguce da je izbacen i pogresan rezultat]. kada nadjete zeljeni naziv morate pogledati u kolonu 'SE' [sto predstavlja broj seedera] i 'LE' [sto predstavlja broj leechera]. U suprotnom mozda necete uspeti da download-ujete zeljeni sadrzaj.

Seeder predstavlja klijenta koji ima 100% sadrzaja i upload-uje [tj. omogucava vama da download-ujete]
Leecher predstavlja klijenta koji ima izmedju 0-99.99% i download-uje i upload-uje.

Da bi mogli da download-ujete potrebno je da postoje Seederi. Da li cete uspeti da download-ujete i kolika ce biti brzina moze se proceniti. Vremenom ce te se izvestiti. Evo male pomoci za pocetak:
-Ako torrent ima manje od 5 seedera brzina moze biti spora [ako je veliki fajl >1GB onda nebih preporucio download]
-Ako torrent ima 5-15 seedera vredi pokusati
-Ako torrent ima >15 seedera download je gotovo siguran.
Ali tu postoji jos jedna varijabla leecheri npr. ako imamo 15 seedera i 1000 leechera tesko da ce biti velika brzina jer onda 1000 klijenata downloaduje od 15 klijenata. Mada i leecheri medjusobno razmenjuju podatke, iz cega sledi da je svaki slucaj sam za sebe i treba pokusati.

Kada nadjete odgovarajuci torrent kliknite na njegovo ime. Pogledajte malo komentare. Da li svi govore da je virus? Da li svi govore da je fake [lazan]? Ako jeste nebih preporucio download.
*Napomena: Na gotovo svakom torrentu ima komentara nekoliko noob-ova da je torrent fake, ali moguce je da nije tako. Uzmite sve komentare u obzir.

Nakon toga kliknite na 'Download this torrent' i na svoj HDD ce te sacuvati fajl od priblizno 20KB. Ucitajte taj fajl u µTorrent i kliknite 'OK' da pocnete download. µTorrent daje obilje informacija o download-u koje ce biti objasnjene kasnije.

I sada jednostavno treba pustiti da se sadrzaj download-uje. Primeticete da torrent ne moze odmah da razvije brzinu vec mora da se zahukta kao voz. Dajte mu vremena. I sada mozete slobodno ostaviti komp ukljucen preko noci da bi skinuli sta hocete. :)

Nakon download-a mozete prekinuti task [zadatak tj. taj torrent], mada se preporucuje da ga ostavite ukljucenog da bi bili seeder i pomogli drugima da download-uju. To ce vam oduzimati od bandwitch-a [brzine interneta]. Vas izbor, ne moj.

Zasto bas µTorrent

-Zato sto je jednostavan - jedan fajl
-Zato sto BitComet zna da zakoci torrent zbog bug-a i sve skinuto propada i sve mora ispocetka
-Zato sto daje vise informacija
-Zato sto je optimizovan da zauzima najmanje RAM memorije
-Zato sto ja tako kazem

Za kraj

Sve ovo sto sam ja napisao je legalno, kao sto je i koriscenje ovih programa legalno, kao sto su i sajtovi sa .torrent fajlovima legalni. Ono sto je ilegalno je to da Vi skidate Copyrighted materijal [igrice koje su crackovane, muzika itd.] A Vi se zapitajte da li ceo svet onda krsi zakon - pa da.

Srpka muzika, kao i neki filmovi nisu bas najzastupljeniji medju torrent-ima. Stranih ima bezbroj, tako da ako trazite nesto nase jedna rec - srecno.

Sve ovo sam napisao ja - Vila. Bez icije pomoci i iz sopstvenog iskustva. Naravno ja nisam sve ovo naucio sam od sebe. Citao sam bezbrojne tutoriale, helpove, forume itd. dok nisam dosao do toga da mogu bukvalno sve da skinem sa interneta.


Vilaemail

hvala za tutorijal
 
Član
Učlanjen(a)
15.04.2011
Poruka
1.343
Tutorijal je fantastican kao i svi ovde na forumu i ja sam odusevljen sta se sve ovde moze nauciti.Svaka vam cast!
Ja imam jedan problem.Koristim bezicni internet i provajder nam je koliko ja kapiram zakljucao portove za download preko torrenta i sada niko ne moze da skida torrente.Ja sam slucajno uz pomoc nekih ljudi uspeo da pokrenem download,a nacin je sledeci: Mojim telefonom u kome imam 062 karticu napravim hot spot dasaljem signal po kuci.Ja na kompu pronadjem taj moj signal koji saljem i onda se diskonektujem sa mog bezicnog neta koji koristim od provajdera i nakacim se na novu pristupnu tacku koju pravim preko telefona ,tako da se fakticki kacim na telenorov internet.Sada samo sacekam par minuta da mi uTorrent klijent povuce pirseve iz nekog od torrent fajlova koje imam i kada pocne download onda samo prebacim konekciju na onu sto koruistim od provajdera i download tog torrent fajla se nastavi.Problem je sto je ovo malo smoran proces,a posebno zbog toga sto je provajder dok je dopustao downkload torrent fajlova nama rekao d amozemo da stavimo maksimalan br konekcija na 4 sto je bas malo pirseva morate priznati tako d asada kada skidam na moj nacin neki veci fajl neki od tih pirseva moze d aprestane da mi slaje taj fajl i ja moram ceo proces da ponovim iz pocetka da bih uhvatio nove pirseve.Mozda to ne bi bio problem d asam ja stalno kuci,ali je ipak problem.Moze li mi neko od vas reci da li postoji nacin i ako postoji kako ja mogu da skidam torrent fajlove normalno kao sav normalan svet,a ne da se ovako zlopatim kao sto sada radim na nacin koji sam vam pisao?HVALA VAM UNAPRED
 
Član
Učlanjen(a)
05.08.2011
Poruka
11
Tutorijal je fantastican kao i svi ovde na forumu i ja sam odusevljen sta se sve ovde moze nauciti.Svaka vam cast!
 
Top